barabara's blog

Jedrska energija: ne tukaj, ne drugje, ne sedaj, nikoli

Četrtek, 26. maja ob 18.00 v Socialnem centru Rog: Srečanje evropskih gibanj proti jedrski energiji

Nedelja, 29. maja 2011: Protestni shod pri jedrski centrali Krško

Fukushima je tragično in nenadno spomnila svetovno javnost, da je jedrska nevarnost neobvladujoča in da so njene posledice nesprejemljive.

Odreči se jedrski energiji ni samo tehnično dejanje in niti odločitev, ki jo lahko odrinemo v omejeno, čeprav pomembno območje razprav o podrobnih stroških, učinkovitosti, ocene o gorivu.

Nanaša se na skupno, radikalno in globoko, izbiro za demokracijo, ki zadeva model družbe, ki si jo želimo, ki smo je vredni, ki jo potrebujemo.

1 komentar | preberi več

Bedak, to je resnična demokracija (15. maj, od ogorčenja k upanju)

Okrog 150000 ljudi se je 15. maja 2011 podalo na ulice 60 španskih mest. Pod sloganom “Nismo blago v rokah bankijev in politikov” so zahtevali “Resnično demokracijo zdaj”. Protest je bil organiziran v družbenih mrežah na svetovnem spletu brez velikih sindikatov in političnih strank.

Po koncu pohoda so se nekateri odločili, da čez noč ostanejo na Plaza del Sol v Madridu. V zgodnjih jutranjih urah jih je s silo odstranila policija. Temu je sledil množičen poziv vsem, da zasedejo svoje lokalne trge, ki so se mu odzvali tisoči. Med nastajanjem tega besedila je zasedenih 65 javnih trgov, podporni protesti pa se odvijajo pred španskimi ambasadami povsod po svetu. O tem verjetno niste slišali v slovenskih medijih, se pa zagotovo dogaja. Poskusite na #spanishrevolution, #yeswecamp, #nonosvamos or #acampadasol na Twitterju in se prepričajte sami.

2 komentarja | preberi več

Protest Mi smo univerza

Mi smo univerza poziva na protestni shod proti:
# poskusom dviga šolnin na tretji stopnji
# predlogom uvajanja nadstandardnih študijskih programov druge stopnje na javno univerzo (z njimi pa šolnin v 5. letnik)
# proti NPVŠ in RISS, ker ne rešujeta poglavitnih vprašanj visokega šolstva, to je nevzdržne "fleksibilizacije" delovnih mest v znanstvenih in raziskovalnih ustanovah ter naraščanja števila študentov na pedagoga.

Shod bo v četrtek, 12.5. ob 16.00 pred stavbo Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu 12.

Protestna izjava proti načrtovanemu zviševanju šolnin za doktorski študij na Filozofski fakulteti in Fakulteti za družbene vede

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Protest Nevidnih delavcev sveta (IWW) pred Novisto in Zavodom RS za zaposlovanje

V podporo zahtevam samoorganizirane skupine delavcev SCT bomo Nevidni delavci sveta (IWW) v sredo, 9.2.2011, organizirali protest pred podjetjem Novista in pred Zavodom RS za zaposlovanje (ZRSZ). Javni shod se bo začel ob 10:30 na dvorišču bivše tovarne Rog, okrog 11:30 bomo protestirali pred Novisto, okrog 13:00 pa še pred ZRSZ, kjer se bo shod tudi zaključil.

Zaradi režima sistematičnega izkoriščanja migrantskih delavcev, za katerega je značilna popolna odvisnost delavcev delodajalcev in njihova izključenost iz sistema socialnega varstva, so se številni delavci SCT znašli v hudi stiski. Večje število delavcev je bilo odpuščenih, drugim je iztekla pogodba o zaposlitvi, nekateri pa celo primorani delati brez plačila. Delodajalec jim dolguje plače, regres in druge obveznosti. Zaradi diskriminatorne zakonodaje in meddržavnih sporazumov mnogi med njimi kljub temu, da so vplačevali prispevke, niso upravičeni do nadomestila za brezposelnost. Za številne delavce izguba zaposlitve pomeni hkrati tudi prenehanje dovoljenja za bivanje in s tem izgon iz države, kar jim onemogoča, da bi udejanjili svoje pravice, ki so vezane na trajanje neprekinjenega prebivanja v Sloveniji (osebno delovno dovoljenje, dovoljenje za stalno prebivanje itd.).

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

®evolucija: pogovor ob izdaji prevoda knjige Geralda Rauniga Umetnost in revolucija

Pogovor ob ob izdaji prevoda knjige Geralda Rauniga: Umetnost in revolucija - Umetniški aktivizem v dolgem 20. stoletju

Torek, 8. februar 2011 ob 18.00 uri v Socialnem centru Rog

Gerald Raunig je pisec alternativne umetnostne zgodovine dolgega 20. stoletja, v katerem zaobjame dogodke od Pariške komune 1871 do protiglobalizacijskih protestov v Genovi leta 2001. V svojem delu postreže z analizo različnih umetniških gibanj, od Courbeta in Sergeja Eisensteina do situacionistov, avstrijskih akcionistov in PublixTheatreCaravan.

Skozi elokventno utemljevanje zgodovine in njenih primerov, skozi teoretsko misel Deleuzea in Guattarija (naslanjajoč na teorijo in razlogo termina »stroj«), Raunigu uspeva raztegniti postrukturalistično teorijo revolucije in jo povezati s splošnejšo idejo umetnosti in aktivizma.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

AntiFA intervencija na FDV: Javna tribuna “Gradimo prihodnost”

V sredo, 2. februarja 2011, bo ob 18. uri v predavalnici 10 Fakultete za družbene vede potekala AntiFA javna tribuna o delavskih uporih zoper ekonomski fašizem z naslovom >Gradimo prihodnost

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

ZAHTEVE NEVIDNIH DELAVCEV SVETA (IWW) – SAMOORGANIZIRANE SKUPINE DELAVCEV SCT

ZAHTEVE NEVIDNIH DELAVCEV SVETA (IWW) – SAMOORGANIZIRANE SKUPINE DELAVCEV SCT

Soočeni s skrajno stisko množice delavcev, za katero so odgovorna vodstva podjetij in država, smo Nevidni delavci sveta (IWW) - Samoorganizirana skupina delavcev SCT 20. januarja 2011 na skupščini v Socialnem centru Rog sprejeli naslednje zahteve, ki jih naslavljamo na vpletena podjetja, državne institucije in širšo javnost:

1. Delavcem mora biti kljub prenehanju zaposlitve (zaradi odpovedi delovnega razmerja, izteka pogodbe o zaposlitvi ali izteka delovnega dovoljenja ali dovoljenja za prebivanje ali kakšnega drugega razloga) dopuščeno nadaljevanje bivanja v delavskih domovih in to brezplačno. Delavca se ne sme odjaviti z naslova delavskega doma.

2 komentarja | preberi več

Beat the Borders Reggae

BEAT THE BORDERS

Petek, 14.1., ob 22h v Socialnem centru Rog

(Trubarjeva 72, Ljubljana)

DJ KANTRIMAN

reggae/hiphop/jungle

Dobrodošli prostovoljni prispevki za projektor.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

Diskusija Transformacije dela: kriza reprezentativne politike in konstituirajoča oblast živega dela

v sredo, 22. decembra ob 17. uri na Fakulteti za družbene vede v družabnih prostorih (drugo nadstropje, bivša seminarska soba).

V okviru Časopisa za kritiko znanosti, IWW 2.0 in PI se je pojavilo več predlogov za tematiziranje krize, delavskih in družbenih bojev v krizi, transformacij dela, nematerialnega in kognitivnega dela, mostu med migrantskimi boji in boji v tovarni znanja, krize reprezentativne politike in konstituirajoče oblasti živega dela itd.

V teh zanimivih časih se zdi zelo primerno, da naredimo iz pisanja in urejanja številke znanstvenega časopisa ČKZ, ki je odprt za gibanja in nove družbene in politične prakse, kolektivni premislek in aktivistično raziskavo novih jezikov osvobajanja. Zamislili smo si, da bi številka, ki ima delovni naslov Transformacije dela: kriza reprezentativne politike in konstituirajoča oblast živega dela (delovni koncept najdete spodaj), nastajala skozi niz diskusij med in z avtorji prispevkov. Prvo diskusijo organiziramo v sredo, 22. decembra ob 17. uri na Fakulteti za družbene vede v družabnih prostorih (drugo nadstropje, bivša seminarska soba). Na njej bosta urednika bloka predstavila izhodiščno zamisel.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Prednovoletni društveni žur in debata o študentskih uporih po svetu

Prednovoletni društveni žur in debata o študentskih uporih po svetu

Društva iz FDV (Polituss, Socioklub, Kult.co in Fejs) skupaj z drugimi društvi in iniciativami (Sociopatija, Tribuna, BOKS, Prekerni Inkubator) za vas pripravljajo javno debato in prednovoletni žur v Socialnem centru Rog (Trubarjeva 72), ki bo v četrtek 16.12.

Predviden spored dogajanja:
20.00 - javna debata o študentskih uporih po svetu (predstavitev uporniških praks iz tujine in debata o stanju pri nas)
22:00 - žur z DJ Gito (indie/rock/d'n'b)
02.00 - karaoke

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj
XML novice