barabara's blog

predstavitev knjige kolektiva Radikalno izobraževanje z naslovom New Public Spaces: Dissensual Political and Artistic Practices

Socialni center Rog, v sredo, 10. februarja ob 19.00 uri

Avtorji in avtorice prispevkov na inovativne načine povezujejo produkcijo avtonomnih in samoupravnih prostorov z militantnim (aktivističnim) raziskovanjem, razmišljajo o razmerjih med družbenimi gibanji in institucijami vladnosti, se ukvarjajo s političnimi reprezentacijami umetnostnih praks, vključno z umetnostjo v širšem post-jugoslovanskem kontekstu. V tem pomenu lajšajo dialog med različnimi sferami neodvisne in nekomercialne produkcije, ki nastaja v prostorih, osvobojenih prostega trga, ideologije potrošništva in menedžerskega mišljenja zagovornikov javno-zasebnega partnerstva v industrijah znanja in kreativnosti. Novim oblikam izkoriščanja znanstvene, umetniške in intelektualne produkcije, vključno z vprašanjem prekernosti, bo namenjena tudi razprava, ki bo sledila uvodnim predstavitvam posameznih člankov.

5 komentarjev | preberi več

predstavitev 238. številke Časopisa za kritiko znanosti z naslovom Horizont bojev: na lateralah, mejah in marginah

Sreda, 3. februarja ob 19ih v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72.

Sam strateški pomen migracij tako za kapitalistični projekt vzpostavitve stabilnega globalnega gospostva kot za projekt konstituirajočega upora proti njemu je narekoval kvalitativen skok v obravnavanju migracij v tej številki. Botruje mu ugotovitev, da projekt kritike migracijskih politik ne zadostuje. Kritika mora biti obenem projekt. Projekt radikalne transformacije sveta. Zato smo se ugnezdili v subjektiviteti migrantov in njihovemu protagonizmu. Protagonizem pomeni, da lahko v subjektiviteti izkoriščanih in podrejenih najdemo prakse, ravnanja in vednost, ki artikulirajo kritiko globalnega kapitalističnega sistema in elemente za gradnjo kontra moči.

attachment | 1 komentar | preberi več

Posredovano (STA): Od centra sodobnih umetnosti do inkubatorja kreativnih industrij (20% javno, 80% zasebno)

Center sodobnih umetnosti Rog mesto za kreativne industrije

Ljubljana, 16. decembra (STA) - Kompleks nekdanje tovarne Rog bo dobil novo namembnost. V treh letih naj bi postal Center sodobnih umetnosti Rog, ki bi pod svoje okrilje vzel tudi kreativne industrije. Vsebinski in organizacijski koncept centra so predstavniki mestne občine Ljubljana (MOL) danes predstavili v Mestnem muzeju Ljubljana in s tem odprli javno razpravo o Rogu.

Kot je povedal načelnik oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini Uroš Grilc, je posebnost projekta Rog njegova celovitost, saj sočasno nastajajo tako njegova arhitekturno-urbanistična kot tudi programska zasnova, obenem se išče model upravljanja. Ljubljanska mestna občina tako orje ledino na dveh točkah - s celovitostjo projekta in z umestitvijo kreativnih industrij na območje Roga.

1 komentar | preberi več

Skupščina uporabnikov in uporabnic tovarne Rog

Vabljeni v četrtek,17. decembra ob 18ih v Socialni center Rog.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

To the Danish Parliamet (Petition against criminalization of climate dissent in Copenhagen)

Over the past week, tens of thousands of people from across the planet
have taken to the streets of Copenhagen demanding real and just
solutions to climate change. But on the streets, as well as inside the
UN Climate Change Conference, delegates and outsiders alike are
doubting that the conference will reach a deal that is n¢t a disaster for
most of the world.

Inside the Bella Centre, where the UN delegates are meeting, numerous
critical voices have been marginalised through technical and procedural
manoeuvres. Others, like Friends of the Earth International, have had
their accreditation revoked. Outside, the policing of protest has been

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

O tranziciji. Predavanje Zorana Kanduča. Pondeljek, 14.12. ob 19ih v SC Rog

Kaj je tranzicija? Se je sploh še aktualno pogovarjati o tranziciji? Je tranzicija nekaj, kar je že za nami, ali še zmeraj določa naša življenja? Kaj je bilo pred tranzicijo in kaj tranziciji sledi? Je tranzicija zgolj prehodna ali je permanentno stanje, ki le vzbuja vtis začasnosti? …

V ponedeljek, 14. decembra, ob 19h se bomo v Socialnem centru Rog (Trubarjeva 72 v Ljubljani) pogovarjali z Zoranom Kandučem (Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti) o teh in drugih vprašanjih. Gost bo vnaprej pripravil nekaj iztočnic o tranziciji, čemur bo sledil pogovor.

Vljudno vabljeni!

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Apel proti ukinitvi MGLC

Spoštovani!

Prosimo vas, da s pismom pozovete Mestno občino Ljubljana, naj ne ukine Mednarodnega grafičnega likovnega centra, kajti načrtovana združitev z Arhitekturnim muzejem Ljubljana ni strokovno utemeljena.

Spodaj priloženo pismo je predloga, ki jo lahko po želji dopolnite. Prosimo, da pismo pošljete na naslov zoran.jankovic@ljubljana.si in kopijo v vednost na naslov info@mglc-lj.si

Hvala za vašo podporo,

vaš MGLC

-----------------------------------------------------------

APEL PROTI UKINITVI MGLC

Nasprotujemo nameri Mestne občine Ljubljana, da ukine MGLC in njegove aktivnosti združi z Arhitekturnim muzejem Ljubljana v novi zavod Arhitekturni in grafični muzej Ljubljana. MGLC je v letih delovanja podpiral umetnike in bil nepogrešljivi del umetnostne mreže za vse ljubitelje umetnosti in vse, ki se strokovno ukvarjajo z umetnostjo. Mednarodno je uveljavil likovno dejavnost Ljubljane in Slovenije in naš prostor obogatil z ustvarjanjem umetnikov z vsega sveta.

1 komentar | preberi več

SREČANJE NEVIDNIH DELAVCEV SVETA, TO SOBOTO, 18. APRILA OB 20. URI V SOCIALNEM CENTRU ROG.

27. aprila, na dan Osvobodilne fronte, se bomo Nevidni delavci sveta/Invisible Workers of the World ali IWW v okviru Fronte za svobodo sveta na ulicah Ljubljane pridružili veliki antifašistični manifestaciji.

Pozivamo vse nevidne delavce in delavke sveta, postfordistične proletarce, prekerne in migrantske delavke in delavce, proletarizirane študente in študentke, marginalizirane proizvajalce družbenega bogastva, razkurjene mezdne delavke, marginalizirano mladino, mnogotere oblike življenja, ki vas zatira izkoriščevalska vladavina strahu, da se nam pridružite pri snovanju 27. aprila na ulicah Ljubljane in pri oblikovanju osvobodilnega partizanskega gibanja - eksodusa iz usrane, ponižujoče, enodimenzionalne in absurdne družbe dela. Zato ste

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Združeni v boju proti fašizmu: 1941- 2009. Javna tribuna

Fronta za svobodo sveta, poziva na javno tribuno

“Združeni v boju proti fašizmu: 1941-2009”

KJE: V prostorih Društva vojnih invalidov, Malenškova 1, Ljubljana

KDAJ: Četrtek, 9. aprila 2009, ob 17.00 uri.

Fronta za svobodo sveta, ki jo sestavljajo mnogotere družbene iniciative ter posameznice in posamezniki, vabi na javno tribuno, na kateri se bo razpravljalo o pomenu in tradiciji protifašističnega boja, o sodobnih oblikah fašizma, nestrpnosti in zatiranja človekovega dostojanstva.

Fronta za svobodo sveta obenem poziva vse, da se dejavno vključijo v pobudo. Da podprejo skupno izjavo, spišejo svojo, organizirajo antifašistične dogodke, ustvarjajo antifašistične vsebine in prostore. Predvsem pa, da prispevajo pri pripravi in udeležbi na shodu 27. aprila, na dan Osvobodilne fronte ter k iniciativi prispevajo tudi kasneje.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

KONDOM ZA PAPEŽA

V SOBOTO, 11. APRILA 2009, VAS OB 12.00 VABIMO NA

AKCIJO* KONDOM ZA PAPEŽA

Dobimo se ob 12.00 na začetku Wolfove ulice (pri slaščičarni Zvezda), kjer bomo prevzeli 100 napihnjenih kondomov. Vsak/a bo dobil/a enega in nanj bo lahko s flumastrom napisal/a sporočilo za papeža, ali le ljub pozdrav (primerne flumastre prinesite s seboj). S kondomi bomo krenili prek Tromostovja do ljubljanske stolnice, kjer bomo kondome spustili v zrak. Napolnjeni s helijem bodo začeli svojo dolgo potovanje, na vse strani sveta, in upamo lahko, da bo vsaj kak kondom prišel do papeža, s svojim sporočilom vred.

3 komentarji | preberi več
XML novice