barabara's blog

Izjava prosilcev in prosilk za azil v RS, združenih v gibanje"Svet za vsakogar"

Izjava prosilcev in prosilk za azil v RS, nastanjenih v Azilnem domu na Viču v Ljubljani, ki so se skupaj z aktivisti in aktivistkami Socialnega centra Rog povezali v gibanje »SVET ZA VSAKOGAR«.

Brezpravnost, nenehno poniževanje s strani osebja Azilnega doma, strah pred negativom in deportacijo, zasledovanje in šikaniranje zaradi kritike administracije Azilnega doma, so združili ljudi različnih nacionalnosti in verskih opredeljenosti: pravoslavce, katolike, jude in muslimane.

Menimo, da je sistem nudenja pomoči prosilcem za azil (beguncem) v Republiki Sloveniji zgolj formalnost, ki služi zgolj ustvarjanju vtisa pred Evropo. Na leto gre skozi Azilni dom 500 ljudi. V letih 2006 in 2007 pa je Slovenija status begunca po Ženevski konvenciji priznala zgolj trem osebam.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Center za kritično politologijo na FDV, Socialni center Rog in gibanje »Svet za vsakogar« vabijo na javno razpravo

Center za kritično politologijo na FDV, Socialni center Rog in gibanje »Svet za vsakogar« vabijo na javno razpravo o skrb zbujajočih dogodkih v Azilnem domu na Viču, o izginjanju pravice do azila, o izključevalnih trendih v evropski migracijski politiki in o izjemnem procesu samoorganizacije prosilcev za azil, ki so se združili v gibanju »SVET ZA VSAKOGAR« (glej izjavo gibanja na http://njetwork.org/spip.php?article74)

Kdaj: sreda, 2. april, ob 18.00
Kje: Fakulteta za družbene vede (Kardeljeva ploščad ), predavalnica št. 12

V zadnjih mesecih prihaja vse več informacij o nasilju nad prosilci za azil v Azilnem domu na Viču. Slednji je postal institucija zavračanja prosilcev za azil, ne pa njihove zaščite. Vse večja represija nad prosilci za azil sovpada s trendom zaostrovanja azilne zakonodaje. Vse to pa priča o vzpostavljanju evropske azilne politike, ki organizira migracije v skladu z imperativi utilitarizma in izkoriščanja.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Redna skupščina za svobodo gibanja in pravico do bivanja. SC ROG, sobota, 29.3, ob 17.30

Že četrtič zapored se bomo srečali prosilci za azil, združeni v iniciativo "Svet za vsakogar" in delavci iz samskih domov, povezani v "Nevidne delavce sveta". Snovali bomo nadaljne skupne aktivnosti, med njimi organizacijo okroglih miz na ljubljanskih fakultetah, demonstracijo za pravico do azila 19. aprila in novo oddajo Viza za budućnost.

Po tribuni NDS/NRS/IWW zabava z DJ Shabo.

Vabljeni!

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

Pismo podpore Rogu: Evropski poslanci županu Ljubljane

To the attention of the Mayor of Ljubljana
Zoran Jankovic

Object: The ROG social centre

Honourable Mr. Mayor,

In the beginning of March, at the occasion of Slovene presidency, the GUE/NGL political group at the European Parliament organised his study days in Ljubljana. Among many questions dealt during these days, our group visited the former bicycle's factory, currently hosting the ROG social centre.

In our perception, the reality of ROG centre is in line with many other experiences spread all over Europe, where creativity, event's self production, cultural and social activities meet with the contest of contemporary European cities, contributing to the creation of "independent spaces", a social enriching practise.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

In support of Rog Factory, Brian Holmes

Please add my name to the petition!

Brian Holmes
Art and cultural critic
14 rue de Lunéville
75019 Paris, FRANCE

Since I am fortunate enough to have visited Rog Factory, I thought I would write my own short letter of support, and ask the city's officials a question. Please make any use of this you may see fit, or of course, none at all, if there is none:

ROG FACTORY is an abandoned building made useful and beautiful by those aspiring Slovenes who gave new and surprising potential to what had formerly been only rust and decay. Like the bicycles which once were made here, Rog Factory testifies to the compact power of a single body - or two, or maybe even three - for generating mobility in the city. Only now, the city in question has expanded to the urban networks of Europe, and mobility takes place in the realm of artistic practices, social and political inventions and philosophical ideas. If Ljubljana exists on the cultural map of Europe today, it is because of the astonishing philosophic and artistic mobility of those groups and individuals who have gathered in the city's alternative spaces: Metelkova, the classic local of Slovenia's post-communist vanguards, and Rog factory today. In places like these, the potential of the future can be continuously invented.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

We are everywhere/ Global Solidarity

To ROG Social Center, To our sisters and brothers who have brought it alive over the last two years To the European cultural and political space. To the city authorities of Ljubljana.

Over the last few days, we have received alarming news concerning the visit of Ljubjana’s mayor Zoran Jankovic to Rog Social Center, in which he announced the sale of the space and the intention of forcibly evicting the social center in a matter of days.

Over the last two years, the Rog factory, for long left empty and abandoned, has become a lively social center, with a panoply of cultural and political initiatives being organized by several associations, many born in Rog itself. What used to be an abandoned factory has been transformed into a socially active space, a highly creative node in the European landscape, which produces culture and knowledge for and by students, artists, precarious, migrants.

1 komentar | preberi več

Poziv k podpisu podpore avtonomni, svobodni in samoupravni uporabi nekdanje tovarne Rog!

Podporo lahko v obliki podpisa peticije izazite na

http://www.njetwork.org/spip.php?article67 - klikni za povezavo

Tovarna Rog, četrtek, 20. marec ob 22.30. Ljubljanski župan Zoran Janković se odloči za nepričakovan obisk. Uporabnikom, ki so tedaj v Rogu, sporoči, da bo v pol ure odredil izpraznitev in zapečatenje Roga. Na vprašanje, kaj je povod njegove odločitve, odgovori, da so uporabniki kršili dogovor z MOL, da nihče ne sme bivati v tovarni. Vzrok njegove odločitve naj bi bilo gostovanje »Bratov svobode«, nemškega srednjeveškega rokodelskega ceha, ki ima ta vikend kongres v Rogu. Gre za staro združenje, katerega absolventi morajo za pridobitev obrtnega certifikata v različnih krajih več mesecev s svojim delom prispevati k javnemu dobru in so zaradi svojega plemenitega poslanstva z dobrodošlico sprejeti povsod po Evropi. Ker je gostovanje tovrstnih skupnosti v skladu s poslanstvom odprtega Roga, je županova zahteva, da jim uporabniki in uporabnice Roga odrečemo gostoljubje, nemogoča.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Rog Calls For Solidarity

Please sign the solidarity petition for Rog on the folloving adress

http://www.njetwork.org/spip.php?article67

The mayor of Ljubljana Zoran Janković has been threatening to close down Rog and to evict its users since Thursday, 21th of March 2008. He is doing that contrary to the agreement and praxis that has lasted for almost 2 years. For some time his private security even closed the doors of Rog in order to prevent people form entering. What is more, he threatened to close down Rog with the help of the Police. However, the Police informed us that they cannot do anything without the court order, which the mayor does not posses. Thus, the mayor is threatening with means he cannot legitimately and legally employ. As far as we know, he has not initiate any official legal procedures against users of Rog.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Solidarnostna karavana Infoshoka iz Maribora v Rogu

V sredo 26.3.2008 se bomo aktivni posamezniki in skupine s področja Maribora, ki delujemo v okviru neformalne koalicije Infoshok odpravili na solidarnostno ekskurzijo v nekdanjo Tovarno Rog v Ljubljani. S tem želimo podpreti delovanje tamkajšnje skupnosti, ki je s ponovnim oživetjem zapuščene tovarne pred dvema letoma opozorila na nedomišljeno in špekulativno rabo javnih prostorov v Ljubljani.

http://infoshok.wordpress.com/2008/03/25/solidarnostna-ekskurzija-v-tovarno-rog-v-ljubljani/

Skupnost, ki v Rogu ustvarja, je pomebna tudi za nas, saj prakticira nove načine samoorganizacije, avtonomije, odprtosti in solidarnosti. V Rogu so se uporabniki organizirali v skupnost. O pomembnih stvareh se pogovarjajo na skupščinah, odločitve pa se sprejemajo preko konsenza. Takšnih vrlin, ki so ključne pri vzpostavljanju družbe, v kateri se vsi počutijo enakovredne in sprejete, v današnjem času brez dvoma primanjkuje. Vpliv gojenja takšnih vrlin je dolgoročno blagodejen za celotno družbo. Pomislimo samo na to, koliko ljudem je bilo v teh dveh letih omogočeno, da so bili sprejeti in enakovredno vključeni v proces soustvarjanja rogove skupnosti. Ljubljana, kot mesto na sotočju različnih kulturnih in zgodovinskih ozadij, se je s tovrstno ponudbo nedvomno umestila na zemljevid napredno naravnanih mest. Kolektiv Infoshoka poskuša podobno delovati v smeri povezovanja in vzpodbujanja naprednejše kulture bivanja v Mariboru. Zavedamo se, da so izkušnje Roga pri oživljanju mesta neprecenljive, zato se iz teh izkušenj želimo čimveč naučiti.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Podpora Mesta žensk Rogu

Spoštovane, spoštovani!

Ker smo bili v zadnjem času večkrat priča kratenju javnega prostora ali krčenju finančnih sredstev koristnim iniciativam, posredujemo pismo podpore, ki so ga sestavili začasni uporabniki in uporabnice Tovarne Rog ter sporočamo, da se Mesto žensk udeležuje javne tribune "Nikdar več ne bomo stopali sami", ki bo potekala v četrtek, 27. marca 2008 ob 17. uri v Tovarni Rog.

Mesto žensk se zavzema za spodbujanje inciativ v Tovarni Rog, prav tako pa tudi za podporo Artservisu, za ponovno vzpostavitev brezplačne pravne pomoči, za ureditev statusa Kinodvora, za vzpostavitev centra za sodobno umetnost ter za ureditev drugih primerov, kjer gre za prostorsko ali servisno problematiko, finančno podhranjenost in za nesistematično kulturno (ne)politiko, ki se komajda odziva na potrebe sodobnosti.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice