moonflower's blog

VIZA ZA BUDUĆNOST, 12. ODDAJA, NA RADIO ŠTUDENT, 89.3 MHZ

+ podpisovanje peticije IWW se nadaljuje...
+ nesreče na gradbiščih: odgovornost podjetij, komemoracija za Adisa Lagundije, ki je umrl 10. decembra na gradbiscu Vegrada, Celovski dvori.
+ kaj so zmenili inspekciji glede položaja migrantskih delavcev
+ sramotno obvestilo sindikata Vegrada (del ZSSS)
+ pa dobra glasba...

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

VIZA ZA BUDUĆNOST, 11. ODDAJA, NA RADIO ŠTUDENT, 89.3 MHZ

Aktivnosti pokreta IWW (Nevidljivih radnika svijeta) se širi, bili smo u Novoj Gorici prošli petak pa isto tako ćemo ići u Kranj.

Od sad napred sva dokumentacija pokreta je na ovom linku DOKUMENTI IWW (svaka cast Andreju za arhiviranje).

Sad smo u procesu sabiranja podpisa za peticiju IWW, koja je bila napravljena na skupštini radnika 19.11.2008. Pod slikom možete pogledati sadržaj peticije. Ako želite podpisati, ste dobordošli u Socialni centar Rog na Trubarjevi 72 u Ljubljani svaku nedelju odnosno svaki dan na večer.

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

VIZA ZA BUDUĆNOST, 10. ODDAJA, NA RADIO ŠTUDENT, 89.3 MHZ

Govorit čemo o skupštini IWW (Nevidni delavci sveta), koja je bila 9. 11 u Socijalnon centru ROG, na kojoj smo oblikovali zahtjeve u formi peticije. Ovu peticiju čemo podpisivati od nedelje 16.11 dalje. Govorit čemo o rasističnom izpadu direktorice Vegrada HILDE TOVŠAK, koja je štitila svojega upravnika Marko Čerkeza, koji je napisal "KULTURNA" uputstva o oponašanju radnika u Ljubljani, "civiliziranem centru" EU. Mi čemo se ponašati i slušati NA GLAS bosansku muziku! Pod slikco sta linka na poročila!

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

SKUPŠČINA ROGA

Zaradi vseh vprasanj in tezav, povezanih z odvozom smeti, bo v ponedeljek, 10.11., ob 17h v Socialnem centru izredna skupscina. Udelezba obvezna za vse uporabnike Roga.

6 komentarjev

9. EMISIJA VIZA ZA BUDUĆNOST NA RADIO ŠTUDENT, 89.3 MHZ

Pozor: posledice financne krize: odpuscanje delavcev!!! tokrat v oddaji bomo skusali analizirati ekonomsko krizo z vidika delavskih pravic. Poslusajte nas! Oddaja bo imela tudi odprti telefon: 01 242 88 00 ali 01 242 88 01.

attachment | 1 komentar

8. EMISIJA VIZA ZA BUDUĆNOST

ZA BOLJI ŽIVOT!!!

NEVIDLJIVI RADNICI SVIJETA (INVISIBLE WORKERS OF THE WORLD – IWW)
ISHODIŠTA I ZAHTJEVI

1. Različiti statusi (napoteni radnik, sezonski radnik, privremena dozvola za rad) omogučavaju poslodavcima i državi iskorištavanje radnika. Na taj način uspostavljaju radnike kao manje vrijednu populaciju kojoj su oduzeta temeljna prava. Izlaz iz tih nastranih prostora proizvodnje omogučava tek osobna radna viza. Po važečim zakonskim uredbama radnik ispunjava uslove za trogodišnju osobnu vizu nakon dvije godine neprekidnog rada kod istog poslodavca uz uslov ima završenu srednju školu. Samo zakonsko uređenje je nepravedno i omogučava iznuđivanje sa strane poslodavaca. Uz to, poslodavci koriste različite trikove, sa kojima produžavaju čekanje na osobnu radnu vizu tako reći u nedogled. Zahtijevi IWW-a su zato trenutno zakonsko spriječavanje manipulacija sa različitim statusima (na primjer: jedan šef je vlasnik više firmi, među kojima raspoređuje 'svoje' radnike; slovenske firme otvaraju svoje firme u drugim državama, sa čim je radnik, koji faktički radi i živi u Sloveniji, vođen kao radnik druge države, koji je na terenskom radu u Sloveniji i sl.). Na taj način je moguče, da je radnik godinama blokiran unutar spektra statusa ovisnog i neslobodnog rada. Osim toga zahtijevamo promjenu Zakona o zapošljavanju stranca, koje cilj je spriječiti iznuđivanje sa strane poslodavaca u razdoblju od prve dvije godine. Svi ti koraci imaju za konačni cilj izjednačenje svih radnika u pravima, bez prethodnog razdoblja čakaonice.

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

ODDAJA VIZA ZA BUDUĆNOST - VSE ODDAJE ONLINE

IWW in Socialni center Rog

Možete nas poslušat na ovom linku: ovdje su sve emisije!

VIZA ZA BUDUĆNOST - SVE EMISIJE ONLINE

Do sad smo imali sedam emisija.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

VIZA ZA BUDUĆNOST, 7. ODDAJA, NA RADIO ŠTUDENT, 89.3 MHZ

Dragi drugovi i drugarice!

Pozivamo Vas, da slušate sedmu emisiju Viza za budućnost na Radiu Študent, 89.3 MHz FM, koju pripremaju radnici iz IWW (pokret Nevidljivih radnika svjeta) i Socijalni centar Rog. Emisija će biti u nedelju, 21.09 u 20. sati.

VIZA ZA BUDUĆNOST - SVE EMISIJE ONLINE

Možete nas poslušat na ovom linku: ovdje su sve emisije!
Do sad smo imali sedam emisija:

ZA BOLJI ŽIVOT!!!

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

VIZA ZA BUDUĆNOST 5

Dragi drugovi i drugarice!

Pozivamo Vas, da slušate petu emisiju Viza za budućnost na Radiu Študent, 89.3 MHz FM, koju pripremaju radnici iz IWW (pokret Nevidljivih radnika svjeta) i Socijalni centar Rog. Emisija će biti u nedelju, 13.07 u 20. sati.

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj
XML novice