Znanstvenici solidarno s Rogom

Poslal-a ThDi, Pet, 22/01/2021 - 16:17

Poštovani gospodine Zorane Jankoviću, župane Ljubljane!

Kao znanstvenici iz Hrvatske, Srbije i Slovenije zaposleni na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Etnografskom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti, Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Filozofskom fakultetu i Fakultetu za socijalni rad Sveučilišta u Ljubljani izražavamo iznenađenje i zgranutost zbog događanja u Ljubljani u utorak, 19. siječnja 2021. Zatečeni smo i ogorčeni, jer ste nasilno deložirali stanovnike autonomne tvornice Rog koja je petnaest godina bila kreativni centar i prostor kritičkog razmišljanja u Ljubljani.

Rog je ne samo u Sloveniji, nego i u Hrvatskoj i u Srbiji simbol otvorene ljubljanske scene, sinonim alternativne, propulzivne i inovativne kulture, primjer svima. Na znanstvenim i umjetničkim događanjima u Rogu prvi put smo slušali o tragičnim iskustvima i borbama izbrisanih stanovnika Slovenije. U Rogu su se desetljećima okupljale i Žene u crnom iz raznih republika nekadašnje Jugoslavije. Rog je posljednjih godina za nas bio ključno mjesto informiranja o slovenskoj migracijskoj i azilnoj politici, a istodobno i primjer jedne od najboljih praksi integracije izbjeglica u društvo. Rog nam nije bio važan samo kao mjesto informiranja, nego i kao zajednica na koju smo računali i za koju smo znali da će biti uz nas kad to ne bude nitko drugi u Sloveniji.

Pratili smo kako su volonteri iz cijele Slovenije u Rogu prikupljali humanitarnu pomoć koju su odvozili u poplavljena područja Bosne i Hercegovine ili duž balkanske migracijske rute u doba izbjegličkog koridora. Migranti su u Rogu svakodnevno imali besplatan obrok pripremljen s ljubavlju. U Rogu su se održavali kritički queer-feministički festivali, čitateljski kružoci, filmske večeri, kazališne predstave, glazbeni koncerti, cirkusi, čitanje poezije, slavlja i objedi. Rog je za sve nas bio mjesto susreta, razmjene važnih znanja, pristupa i praksi. Mjesto koje se ne može zamijeniti ni s jednim drugim mjestom u Sloveniji. U Rogu smo upoznavali i gradili odnose s različitim grupama. U Rogu su se susretali aktivističko i akademsko djelovanje, slobodno razmišljanje i političko djelovanje odozdo, kulturne aktivnosti dostupne svima, i mogli bismo nastaviti i dalje. Rog je za nas i druge mjesto društvene inovacije na mnogim razinama od međuljudskih odnosa, preko načina življenja, do političkog djelovanja i solidarnih inicijativa. Rog je autonomija i solidarnost u praksi.

Stoga se danas, nakon što smo vidjeli da su bageri nasrnuli na Rog, a policija na njegove stanovnike i podržavatelje, pitamo kako je moguće da ste se kao gradonačelnik odlučili uništiti kreativno središte Ljubljane? Kako to da ste se na to odlučili unatoč manjku pravnih temelja? Kako je moguće da ste se u utorak okrenuli protiv prosvjednika i stanovnika Roga? Kako je moguće da se pritom nasilno oduzimala osobna imovina (knjige i odjeća, vrijedna tehnička oprema, rekviziti itd.), demolirala zajednička oprema i zajednički prostori koje su pojedinci u zajedništvu stvarali godinama ulažući pritom svoj trud, novac i znanje? Uništenjem Roga Ljubljana se pridružila primjerima totalitarnih i antidemokratskih režima, a mi ovim pismom izražavamo duboko razočaranje Vašom politikom, ali i solidarnost s Rogom i zajednicom koju je Rog činio i čini.

Znanstvenici i znanstvenice projekta okupljeni oko projekta Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika (HRZZ):

doc. dr. sc. Marijana Hameršak, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Teodora Jovanović, Etnografski institut Srpske akademije nauka i umetnosti, Beograd

izv. prof. dr. sc. Uršula Lipovec Čebron, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Ela Meh, nezavisna istraživačica

doc. dr. sc. Duško Petrović, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

dr. sc. Iva Pleše, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

dr. sc. Marta Stojić Mitrović, Etnografski institut Srpske akademije nauka i umetnosti, Beograd

dr. sc. Tea Škokić, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

izv. prof. dr. sc. Jelka Zorn, Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani

doc. dr. sc. Drago Župarić-Iljić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Podpora
Poslal-a rgb, Pet, 22/01/2021 - 23:10