Sram me je, da živim tukaj.

Poslal-a ThDi, Sre, 27/01/2021 - 20:17

Posredujem:

V torek zjutraj ob 7ih sva s partnerjem prišla pred Rog, ker smo naročili dostavo drv za kurjavo. Pred vhodom in tudi že v samem Rogu so bili varnostniki Valine in S.S.A., ki so vdrli v Rog in menjavali ključavnice.
Iz stavb so vlekli ljudi, ki so bili v Rogu (bilo jih je kakih 15). Metali so jih iz postelj, v nogavicah, brez čevljev, brez bund, brez telefonov, brez osebnih stvari. Nekateri so živeli v Rogu in imeli tam celo življenje…

Med tem sem zahtevala papirje, odločbo, pravno podlago, odgovornega. Rekli so mi, naj pokličem policijo. Na policiji so rekli, da to ni v nihovi pristojnosti (WTF), da Valina opravlja neko zadevo... Potem sem poskušala klicat šefa Valine – na Valini so rekli, da to ni v njihovi pristojnosti, da mora biti na prizorišču pravni zastopnik MOL Klavdij Novak – ki pa ga tam ni bilo….

Kasneje je Valina poklicala policijo, ker so rogovci pritiskali noter. Prišli so policisti, kmalu za tem tudi robokopi, ki so takoj postavili kordon in potisnili rogovce nazaj. Nabralo se je malo več ljudi. Robokopi so postali živčni, začeli tepst, davit ljudi, škropit s solzilcem, kdor jih je hotel ustaviti je dobil batine in pripor. Vmes so po prostorih temeljito razbijali, kradli, zažigali... najprej so zrušili Socialni center Rog ob Trubarjevi ulici, brez zaščitnih ograj – cesta bi morala biti zaprta, pa ni bila. Stena se je nagnila, ravno, ko je mimo pripeljal naključni avto, na srečo se je nagnila navznoter… Nato so se lotili strehe osrednje stavbe. Potem so se preusmerili na vhodno halo pred glavno stavbo… V tem času so policisti že odpeljali v pripor 11 ljudi, kasneje mislim da še 2 osebi. Nekaj rogovcev se nas je odločilo za miroljubni sedeči protest pred ograjo. Ko je pripeljal kamion, so policisti začeli odganjati ljudi, da bi omogočili dostop. Mene so odvlekli in začeli postopek priprtja. Preiskali so me, mi odvzeli osebne predmete s telefonom vred, me potisnili v marico, kjer sem bila v mrazu zaprta kaki dve uri brez dostopa do stranišča. Potem sem bila še kake štiri ure v priporu v samici. Med postopkom mi niso podali nobenih informacij, koliko časa bom priprta, kakšne so moje pravice itd. Kasneje smo izvedeli, da so nekaj priprtih tudi kazensko ovadili… Očitno je Jankovič v navezi z Janšo in Hojsom, saj je bilo delovanje varnostnikov in policije očitno usklajeno. Ravno nasprotno kot leta 2016, ko se je zgodil prvi nasilni poskus izpraznitve Roga. Takrat je policija korektno ocenila, da varnostniki ne obvladujejo položaja in jih pomagala odstraniti. Na dogovor kaže tudi pretirana raba sile s strani policije, česar smo pod to oblastjo že vajeni. Res je, da so bili uporabniki Roga upravičeno jezni, vendar to ni razlog za pretepanje, zapiranje za več ur v mrzel kombij in v center za pridržanje... V Rog niso spustili nikogar, niti da bi rešili mačke, ki so živele pri eni od uporabnic. Šele po večurnem prepričevanju MOL s strani več organizacij za zaščito živali so mislim da Zavetišču Gmajnice na koncu dovolili, da so prišli ponje.

Ob 17ih je bil protest. Nekateri so metali jajca. Policisti so naključno vlekli ljudi iz množice, si izmislili priče, pisali kazni 400€...

Taktika MOL je bila takoj ob prihodu z buldožerjem narušit nekaj stavb in jih tako naredit nevarne za ljudi. Poleg pa čimprej razmetati in razbiti urejene prostore, da bi lahko rekli, da je bilo vse zapuščeno in neurejeno. Več ur smo poslušali razbijanje šip in opazovali, kako so skozi okna metali kavče, knjige, postelje, pohištvo... Rogovci smo vložili zahtevo za sodno varstvo. A tudi če/ko ga dobimo, ne bomo mogli nazaj v Rog, saj so delavci tam ustvarili nevarno območje… in to je bila osnovna taktika in namen MOL. Izjave o tem, da so bili obveščeni, da je Rog prazen, so neresnične, kar kaže način, kako učinkovito so pometali na cesto prebivalce, pa tudi hkratne nasprotne izjave, da so se sosedje ves čas pritoževali nad dogajanjem v AT Rog. MOL in njihov odvetnik Klavdij Novak lažejo. Na MOL-u pa zdaj Grilc čisti za Jankovičevim ilegalnim početjem.

Včeraj in danes smo med konstantnim verbalnim nasiljem varnostnikov trije pobirali stvari, ki so ostale pred in v Cirkusarni Naokrog. Ogromno stvari in materiala nismo mogli pobrati. Varnostnik Dević, ki sprejema Rogovke in Rogovce je zdaj ves sladek: “Midva se pa že poznava, haha, včeraj si bila jezna, vidiš danes ti pa pomagam, zdaj sva prijatelja ane.”... Na vhodu smo morali pustiti telefone, fotografiranje so nam strogo prepovedali z grožnjo, da nas bodo vrgli ven. Toliko o transparentnosti postopkov. Nad vratom sta nam visela dva podivjana psa (varnostnika), ki sta nam nenehno grozila in priganjala. Napolnili smo kombij in tri avte. Ogromno opreme manjka (za več tisoč evrov) in veliko stvari, ki imajo umetniško vrednost. Nekaj so odpeljali v “skladišče”. Ogromno stvari so zvlekli na dvorišče in pustili na dežju ali razfukali. Manjka tudi naša skupna blagajna, v kateri je bilo kakih 200 eur. Še vedno pogrešam rekvizite, inštrumente, opremo, profesionalno orodje,... v vrednosti več kot 2000 eur. Celoten kolektiv Cirkusarne Naokrog pa za kakih 20000 eur ali več. Že sedaj vemo, da je vsaj polovica ostala v Rogu med ruševinami. V skladišče ,kamor so “varno odpeljali in označili vse stvari” bomo šli lahko šele od ponedeljka 25.1. dalje. Pri prevzetju moramo podpisati obrazec, da MOL ne bomo odškodninsko tožile_i. Kaj naj naredim, ko ne bo vseh mojih stvari?

Osebno sem zgrožena, besna, žalostna, počutim se nemočno, izigrano. Grozno mi je, da živim v takšnem mestu in v takšni državi. “Najlepše mesto na svetu.” Da se to vsem na očeh dogaja, brez kakršnih koli posledic. Grozno mi je, da so pred našimi očmi, pred očmi javnosti in v centru mesta, izvajali ilegalno akcijo mimo vseh predpisov, nezavarovano, skriti za hordo robokopov , pa se nič ne zgodi. Sodni mlini bodo mleli leta, Jankovič, Klavdij Novak, šef Valine in S.S.A. pa ne bodo odgovarjali. Jaz/mi bi morali takoj ukrepati. A na koga naj se obrnemo? V Rogu smo trdo delale in delali, nekateri 5, drugi 10, tretji 15 let, in še vedno delamo za dobro mesta, države. Bomo dobili nadomestne prostore? V kolektivu nas je 15, od tega 6 samozaposlenih v kulturi (performerji, pedagogi, glasbeniki, cirkuški artisti...), zdravnica, veterinarka, režiser, prevajalec, pedagoginja, filmarka, električar, … Izvajali smo pedagoški, rezidenčni, cirkuški, performerski, glasbeni, ... program. Prostor se je uporabljal dnevno do vključno ponedeljka zvečer ob 21h, ko je nastopila policijska ura. Tudi v času korone smo prostor uporabljali za individualne treninge, live-stream dogodke, vaje za predstave, projekte (nekatere podprte s strani MOL in MZK), snemanje filma... Vprašam še enkrat, na koga naj se obrnemo?

Na AT ROG nismo bili s strani MOL obveščeni o ničemer. Slišala sem celo, da so še dan prej na MOL zvečer sprejemali proračun, v katerega je bila vključena tudi izgradnja novega centra Rog, vendar je Jankovič menda izjavil, da v Rogu ne morejo začeti z deli, dokler ne bo pravne podlage. (sodišče namreč ni odobrilo evikcije osmih toženih Rogovk in Rogovcev!, MOL so je na to pritožil, primer še ni končan). Očitno se je čez noč nekaj spremenilo.

Veriga je tako močna, kolikor se poskrbi za njen najšibkejši člen. Toliko o socialni državi, zeleni in kulturni prestolnici Ljubljana. Sram me je, da živim tukaj.

Uporabnica AT Rog

ThDi's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj
Poslal-a rgb, Sre, 27/01/2021 - 21:23

na našega odvetnika Zorana Korenčana, skupaj bomo oblikovali
tožbo za uničenje umetniških del in druge privatne lastnine ter
za protipravno evikcijo .
Sploh pa nikakor nič ne podpisuj in se ne odpoveduj pravice do tožbe.
ki so zagotovljene z ustavo.

Ne Srb, Ne Albanec, SOSAN KAKI KAKOVIĆ je Taliban - Narodni izdajalec

( naša dolžnost je da poskrbimo za njegov Padec )

Smrt fašizmu - svoboda narodu