moonflower's blog

PODPIŠI PETICIJO V SOLIDARNOST Z GLADOVNO STAVKAJOČIMI MIGRANTSKIMI DELAVCI IZ KOČEVJA

http://www.njetwork.org/Poziv-Ministru-za-delo-druzino-in
IZRAZI SOLIDARNOST TUKAJ

Poziv ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku in Vladi RS, da sprejmeta odgovornost za brezvestno izkoriščanje in zlorabljanje migrantskih delavcev in da se nemudoma vključita v reševanje problematike skupine gladovno stavkajočih delavcev v Kočevju

Skupina migrantskih delavcev gladovno stavka od ponedeljka, 1. marca 2010. V baraki na robu Kočevja, ki ima škrbaste stene in je narejena iz lesa in polivinila ter je neprimerna za bivanje, se za svojo pravico borijo Mevludin Mostarlić (29), Samir Muhamedbegović (35), Nisad Huseinbašić (28), Samir Ljubijankić (33), Mustafa Begić (27), Jožef Lukač (54), Patrick Ištvan (60), Sead Husić (30), Sulejman Klitić (50), Almir Portić (28), Asmir Bošnjaković (25). Telesa so izpostavili mrazu, vlagi in gladovanju, da bi opozorili, da so v prihodnost Republike Slovenije vgradili svoje delo, znanje in mladost, niso pa bili za to plačani. So le še peščica od skupine 130 delavcev, med katerimi jih je večina razočarana in oropana zapustila Slovenijo.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

MOBILIZACIJSKI TEDEN "ADIJO BOLONIJA, PRIHAJAMO" TAKE A STAND AND DEFEND FREE EDUCATION FOR ALL!

(english version downstream)

Obeta se nam prva diskusija v sklopu dogodkov „ Adijo Bolonija, prihajamo!“. Na začetku bomo predstavili dogajanje, ki se ima zgoditi do vrha visokošolskih ministrov na Dunaju med 11.-14.03 marcem 2010, kjer bodo ti ob šampanjcu proslavljali deseto obletnico visokošolske bolonjske reforme. Temu bo sledila predstavitev študentskega gibanja v Italiji in na Nizozemskem, kjer so študentje z razlčnimi načini organiziranja dosegli veliko obetavnega. Italjanska aktivistka Stefania Azzarello bo poleg tega predstavila še mednarodno mrežo, ki se okvarja s konstruktivno kritiko izobraževalnega sistema, EduFactory. Za konec pa bo o svojem dosedanjem delu spregovorila Delovna skupina proti delu, ki se trenutno ukvarja z vprašanji študentskega dela, dela prek avtorskih pogodb in ostalih oblik prekernega dela v postfordizmu, z vprašanji reapropriacije javnega dobrega in javnih dobrin v luči krčenja socialne države.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

SOCIALNI CENTER ROG SE PREDSTAVI

V SC Rog smo spisali predstavitveni bilten. Zajema refleksijo našega delovanja v zadnjih štirih letih, definira nova izhodišča in je zato prelomen trenutek v samokonstituciji. Razglaša razveljavitev koncepta začasne rabe, na katerem je bila utemeljena uporaba dolgo časa zapuščenega kompleksa bivše tovarne Rog. Proti konceptom kreativnih industrij, kreativnega mesta in družbe znanja postavlja koncept novih institucij osvobodilne kreativnosti in znanja. "Sedaj se borimo za reapropriacijo kot samodoločne prakse in institucije - za nove institucije skupnega. In do tega imamo pravico! Ta pravica izhaja iz projekta vračanja moči vsem. Je torej mnogo večja, kot je bila pravica peščice, ki nam je skozi množično razlastitev, privatizacijo in lastninsko konsolidacijo vzela skoraj vso moč."

2 priponki | 3 komentarji | preberi več

VABILO NA PREDSTAVITEV UMETNIŠKO AKTIVISTIČNE SKUPINE IZ MOSKVE VOINA

Spoštovani umetniki in aktivisti!

Vabimo vas na predstavitev najboljših akcij umetniško aktivistične art skupine VOINA iz Moskve, ki bo v ponedeljek, 8. februarja ob 19h v Socialnem centru Rog (Trubarjeva 72, Ljubljana). Umetniki skupine VOINA vam bodo predstavili, povedali o političnem aktivizmu v Rusiji, po predstavitvi bo diskusija.

Skupina VOINA sestoji iz več desetih umetnikov in aktivistov iz Moskve in je bila osnovana leta 2007; do sedaj je imela nekaj več kot 20 javnih akcij, ki so večinoma namenjeni oživitvi politične umetnosti v Rusiji. Najbolj znani akcije skupine so »Jebi se za potomka Medota (Medved kot Medvedjev, predsednik Rusije)«, »Osramoti policaja v njegovi hiši«, »Cenzura sucks«, »Policaj v sutani«, »Juriš na Beli dom«, »Punk na sodišču«...idr.

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

NAPOVED AKCIJE ZA IZTERJAVO NEPLAČANEGA ŠTUDENTSKEGA DELA / NE ZA MALO DELO, AMPAK ZA MANJ DELA

V vednost:
- Mediji
- Zainteresirana javnost
- Študentom in študentkam

Kot rezultat aktivnosti delovne skupine proti delu in v okviru javne debate o študentskem delu bo jutri potekala samoorganizirana izterjava od spodaj, kjer bomo opozorili na razširjeno problematiko neplačevanja študentskega dela in neobstoj realne možnosti izterjave plačila preko uradnih poti. Dobimo se 29. januarja ob 14h na Opekarski 4a - sedežu Prešernove družbe v stečaju, znane po množičnem neplačevanju študentov. Z nami bodo študentje, ki jim družba dolguje plačilo.

Vabljeni!

4 komentarji | preberi več

Gentrifikacija pred gentrifikacijo?

Gentrification before Gentrification?.pdf

"seveda, pri nas je malo drugače, a njegova (kapital) logika je ista" moonflower

As discussed in a later section, Pilsen has managed to stave off many attempts at redevelopment for higher income residents and uses. The threat, however, has never been so real as today. In the public perception, gentrification is already moving in at a fast pace. Residents see the daily parade of real estate
characters and fortune seekers looking for “deals;” suffer from dramatic increases in home prices and rents; fear the specter of proposed conversions in Chicago 9 looming in the horizon, the presence of cafes, businesses and residents of other ethnicities and incomes, and a City Hall ever more sympathetic to gentrification. For many, however, this environment is only a new chapter in the struggle against displacing redevelopment. The following chapters try to capture these

2 komentarja | preberi več

COPY, RIP, BURN: THE POLITICS OF COPYLEFT AND OPEN SOURCE BY DAVID M. BERRY

The world is one and common to those who are awake, but that everybody who is asleep turns away to his own. Heraclitus (2006, Fragment 89)

This book critically engages with the activities and theoretical exchanges between the free/libre and open source software groups who write and share computer code online. I place these groups in the context of the expansion of intellectual property rights and look at their discourses surrounding the enclosure of the

2 priponki | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

THE LIBRE CULTURE MANIFESTO

a constellation of interests is now seeking to increase its ownership and control of creativity. we are told that these interests require new laws and rights that will allow them to control concepts and ideas and protect them from exploitation. they say that this will enrich our lives, create new products and safeguard the possibility of future prosperity. but this is a disaster for creativity, whose health depends on an ongoing, free and open conversation
between ideas from the past and the present.

in response, we wish to defend the idea of a creative field of concepts and ideas that are free from ownership.

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

LARISA MANN/ DJ RIPLEY JAMAJŠKI SOUNDSYSTEMI IN POLITIKE PARTICIPACIJE V SC ROG, 9.1. 21h

Live jamaican sound system Larise Mann aka DJ Ripley

v soboto, 9. januarja v Socialem centru Rog!

Noč se bo začela z uvodnim predavanjem

ob 21h in nadaljevala na plesišču do zloma sistema!

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Stavka v Vegradu. Sporočilo za javnost.

Prvo sporočilo Nevidnih delavcev sveta (IWW) za javnost v letu veselih stavk!

Zaradi izkrivljanja resnice, ki sta si ga privoščila uprava Vegrada in prvi sindikalist vegradovega sindikata, v IWW sporočamo, da je dne 4. januarja 2010 prišlo do spontane stavke z zaustavitvijo dela na gradbiščih Celovški dvori, Litostroj ter nekaterih manjših gradbiščih. Neposreden razlog za stavko so bile neizplačane nadure za november 2009 in neizplačan regres za lansko leto. Globlji razlog pa je za Vegrad značilno sistematično kršenje pravic iz delovnih razmerij. Z delom so prekinili vsi delavci na omenjenih gradbiščih. Po obljubah s strani predstavnikov podjetja Vegrad, da bodo zaostale obveznosti izplačane do četrtka, 7. januarja 2010, se je del delavcev vrnil na delo, ostali delavci, predvsem tisti, ki izvajajo zaključna dela, pa so zapustili delovna mesta. Delavci napovedujejo da bodo, v kolikor Vegrad do četrtka ne bo izplačal zaostalih obveznosti, ponovno začeli oz. nadaljevali prekinitev dela. Prav tako obveščamo, da se je na vegradovih gradbiščih spontana prekinitev dela iz istih razlogov zgodila že konec decembra 2009.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice