Parisien's blog

Peticija v podporo Danijelu Spasojeviću in njegovemu boju za pravice in neodvisno življenje hendikepiranih ljudi v Sloveniji

http://www.njetwork.org/Peticija-v-podporo-Danijelu

Zgodba Danijela Spasojevića je zgodba o nas. Kar zahtevamo zanj, zahtevamo za vse. Družba ni sestavljena iz idealnih teles, kakor ni homogena na kakršni koli drugi predpostavki. Sestavljena je iz posameznikov in posameznic ter iz skupnosti, ki jih ti tvorijo. Ti imajo različna znanja, veščine, lastnosti, potrebe. Tiste, ki ne ustrezajo kalupu normalnosti, lahko marginaliziramo in zapiramo v institucije; enkrat zaradi hendikepa, drugič zaradi starosti, neprilagojenosti ali dokumentov. Lahko pa skupaj z njimi razvijamo vključujoče oblike življenja, ki krepijo skupnost ter posameznikom omogočajo, da rastejo in se razvijajo prek medsebojnega sodelovanja.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Occupy European Commission – izjava in poziv #15o pred drugo demonstracijo proti ACTI

Po velikem spontanem protestu v Ljubljani, ki je bil v soboto 4. februarja in prvi vseevropski mobilizaciji en teden kasneje, agenti velikih korporacij in privatnih interesov, ki so prevzeli javne institucije in jih spremenili v podaljšano roko uničujočega pohlepa, nadaljujejo z vsiljevanjem svoboščinam in pravicam, kreativnosti in inovacijam, solidarnosti in človečnosti sovražnega sporazuma ACTA.

Ta petek bo v Parlamentu Republike Slovenije potekala ti. javna razprava o ACTI. Čeprav bo do nje prišlo zaradi množičnega ogorčenja in akcij fizične ter elektronske nepokorščine v Sloveniji in povsod po Evropi, se lahko zgodi, da bo napovedana javna razprava, na kateri bo svoje argumente za predstavila tudi Evropska komisija, navadna farsa. Težko je verjeti, da ne gre zgolj za kozmetično razpravo, katere namen je razveljaviti enega od argumentov ogorčenih, da se je sporazum pripravljal v tajnosti. Kako lahko verjamemo slovenskemu političnemu razredu, ki ni imel do sedaj nobenih zadržkov do sporazuma in kako lahko verjamemo tehnokratom Evropske komisije, da si želijo javne razprave, če pa je prišlo besedilo teksta v javnost šele tri leta po začetku pogajanj in to proti njihovi volji. Kako lahko verjamemo, da bodo številni tehtni argumenti proti ACTI upoštevani in da bo sporazum, ki skuša uveljaviti zastarelo pojmovanje intelektualne lastnine s suspenzom temeljnih pravic in s totalitarnim poseganjem v zasebnost, končal v smeteh? Nacionalne vlade in parlamenti so namreč izvoljeni v ozračju strahu in enoumja, Evropska komisija pa je zunaj demokratičnega nadzora evropskih državljanov in državljank.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

"Maske gor - to je revolucija!" - pustna procesija plačilno nezmožnih

Maske gor - to je revolucija

KRIZA GOR AL' DOL, MASKE GOR!

Bliža se pust - obračun z zimo, draginjo in krizo!

Kriza nam ne more do živega, če se razglasimo za plačilno nezmožne. Zaradi splošne draginje ne moremo plačevati računov, ne da bi se zadolževali in postali plen v krempljih pohlepnih bankirjev. Bodimo kot banke – preveliki, da bi propadli. Življenje je predrago. Ne zato, ker živimo onkraj svojih zmožnosti, ampak ker nam zategujejo pasove. Zato se bomo na pustni torek, 21. februarja, ob 16h pri spomeniku največjemu sinu insolventnosti Francetu Prešernu združili v pustno procesijo plačilno nezmožnih.

attachment | 1 komentar | preberi več

Peticija za topel in varen prostor za brezdomce v Ljubljani - podpiši in širi!

Človeški odnos do brezdomcev - Brez kupčkanja! Ljudje umirajo!

V dneh, ko so se temeprature spustile globoko pod ledišče, gibanje #15o na Vlado Republike Slovenije in Mestno občino Ljubljana naslavlja peticijo za zagotovitev toplega in varnega prostora za brezdomce v Ljubljani.

Peticijo podpišite na spletni strani:
https://www.change.org/petitions/government-of-the-republic-of-slovenia-mol-municipality-of-ljubljana-takojnjo-pomo-brezdomcem-brez-kupkanja-ljudje-umirajo

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

#15o vzpostavlja ljudsko kuhinjo proti pohlepu bank, za pravico do stanovanja (vabilo k sodelovanju)

Pirate Party for Self-Defense

#15o vzpostavlja ljudsko kuhinjo Pirate Party for Self Defence (Piratska stranka za samoobrambo), pri čemer se naslanjamo na izkušnjo zgodovinskih Black Panthers Party for Self Defence, ki so pripravljali zajtrke v revnih črnskih četrtih v ZDA in jo postavljamo v kontekst boja proti privatizaciji skupnega.

Vzpostavitev kuhinje sovpada z novim škandalom bančnega sistema. Evropska centralna banka je meseca decembra preplavila bančni sistem s svežim denarjem v obliki triletnih posojil po 1% obrestni meri. Banke v evrskem območju so tako dobile za 489 milijard evrov poceni denarja, ki pa ga niso namenile za poceni posojila fizičnim in pravnim osebam ali za odkup državnih obeznic po nizki obrestni meri, ampak so ga večinoma deponirale na ECB. Nova ljubljanska banka (NLB) je dobila 250 milijonov evrov poceni denarja, kar je 30% vrednosti njenega temeljnega kapitala.

1 komentar | preberi več

PIRATE PARTY

Sobota, 4. februarja 2012, ob 21:00 v Socialnem centru Rog (Trubarjeva 72)

Po popoldanskem zmrzovanju na protestu proti sporazumu ACTA (http://www.njetwork.org/Izjava-15o-pred-sobotnim-protestom) nas bo v soboto zvečer na Pirate Partyju v Socialnem centru Rog ogrel DJ Bootleg (USA).

Vstop prost, prostovoljni prispevki krvavo potrebni!

Let's Hack the World!

Facebook dogodek:
https://www.facebook.com/events/290029827718319/

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Izjava #15o pred sobotnim protestom proti ACTI: Let's Hack the World

Let's Hack the World

V soboto, 4. februarja, ko se ob 12. uri zberemo na Kongresnem trgu, da bi protestirali proti sporazumu ACTA, gre za isti boj kot 15. oktobra, ko smo zavrnili diktate finančnih trgov in skorumpirane predstavniške politike. To zimsko soboto bomo tako kot tisto jesensko protestirali proti poskusom razlastitve skupnega. Poskusom, ki jih žene pohlep velikih privatnih interesov korporacij in finančnih rentnikov in ki so lahko uspešni zgolj z odvzemom temeljnih pravic in svoboščin.

2 komentarja | preberi več

PETICIJA PROTI ŠIKANIRANJU DELAVCA IN SINDIKALISTA PREDRAGA PEĐE TOPIĆA IN ZATIRANJU DELAVSKEGA BOJA V LUKI KOPER

Podpišite PETICIJO PROTI ŠIKANIRANJU DELAVCA IN SINDIKALISTA PREDRAGA PEĐE TOPIĆA IN ZATIRANJU DELAVSKEGA BOJA V LUKI KOPER (http://www.njetwork.org/PETICIJA-PROTI-SIKANIRANJU-DELAVCA)!

Konec julija in na začetku avgusta lanskega leta je v Luki Koper potekala prelomna stavka (http://www.njetwork.org/Stavka-v-Luki-Koper). Stavka Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti in spontan protest delavcev IPS, združenih v sindikat SIPS, pomeni prelomno epizodo v delavskem in socialnem boju proti prekernosti, za delavske in socialne pravice ter skupno blaginjo. 24. januarja je predsednik sindikata delavcev pri podizvajalcih v Luki Koper (SIPS) Predrag Peđa Topić od svojega delodajalca Nedjo d.o.o. prejel pismo s prepovedjo opravljanja dela in vstopa v Luko Koper in vabilo na zagovor v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Ti postopki proti delavcu in sindikalistu niso nič drugega kot napad na sindikalno združevanje, šikaniranje zaradi aktivnega zavzemanja za delavske in socialne pravice, poskus utišanja vsake kritike obstoječih družbenih odnosov, ki so za večino nevzdržni.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Reggae Dancehall Bash @ SC Rog

Friday, January 27th 2012 at 10pm

Selectaz:

  • DJ CHAI
  • DJ DANJAHRAS
  • ZIGGI DUBTAFARI
  • DJ VERSO
  • PUPPA ROBBIE

Mic control:

  • SUNNY SUN MC (Balkan/Palestina)
  • MC STIX (A/Chile)

Hosted by DUBSYSTEM SOUND

Music policy: Reggae & Dancehall

Location: SC Rog, Rog Factory (through the main gate, then turn right)

Entry: FREE for All! Donations welcome.

1 komentar | preberi več

GENERALNA SKUPŠČINA GIBANJA 15o

V četrtek, 26.1., ob 18h na FSD (Fakulteta za socialno delo, Topniška ulica 31) se različne iniciative, zagreti posamezniki in skupine, radovedneži, sanjači in vsi drugi, ki jih je razpihalo na vse strani, spet zberemo na skupni skupščini gibanja 15o, da začnemo snovati nove skupne akcije, ki bodo gibanje okrepile in nas povezale med sabo.

Da pogledamo, kaj smo do sedaj naredili, okrepimo trajajoče iniciative in poiščemo rešitve za obuditev tistih, ki so zastale. Da zajamemo sapo in udarimo nazaj.

Vabljeni vsi, ki želijo ustvarjati drugačno družbo!

Facebook dogodek:

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice