Parisien's blog

Izjava Gibanja 15o po poskusu preprečitve deložacije družine Vaskrsić, 16.3.2012

Danes, 16.3.2012, se je v Litiji zgodila deložacija družine Vaskrsić. V Gibanju 15o smo poskusili preprečiti deložacijo s svojo prisotnostjo, torej s svojimi telesi. Dogodkom v zvezi z deložacijo družine smo zadnje tedne sledili ter vanje intervenirali zato, ker ne gre zgolj za stisko ene družine, temveč za veliko širši problem, s katerim se ta hip v Slovniji soočajo mnogi. Primer družine Vaskrsić je del uveljavljene sistemske prakse, ki ima za posledico razlaščanje revnih oziroma tistih brez družbene moči. Še vedno pa pričakujejo, da se bomo strinjali z utemeljitvami, da vse poteka povsem zakonito.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

OBRAMBA DRUŽINE VASKRSIĆ PRED DELOŽACIJO

Gibanje #15o vas poziva, da se nam v petek, 16.3.2012, ob 8. uri zjutraj pridružite pred domom družine Vaskrsić, Praprošče 3 v Litiji, da bomo skupaj fizično preprečili deložacijo.

Izjava Gibanja 15o ob poskusu deložacije družine Vaskršić, 16.3.2012

Javnost v zadnjem času pretresa tako rekoč nedoumljiva zgodba o bližajoči se deložaciji družine Vaskrsić iz Litije, ki je izgubila hišo zaradi bagatelnega dolga nekaj čez 120 evrov. Upnik, komunalno podjetje, je prek izvršitelja po neverjetno hitrem postopku izterjal dolg družine tako, da je bila na dražbi prodana njena hiša. Zaradi tega naj bi jutri, 16.3., Vaskrsićevi ostali brez doma. Vsi vpleteni v tej razlaščevalski verigi, od upnika in izvršitelja, do sodišča in Ministrstva za pravosodje, na zgražanje javnosti odgovarjajo, da je bilo vse v skladu z zakonom in da si je žrtev kriva kar sama. Medtem pa iz vseh koncev prihajajo podobne zgodbe in uradne statistike, ki potrjujejo, da ta primer ni osamljen. Je posledica uveljavljenih sistemskih praks. Zato nismo le solidarni z Zoranom Vaskrsićem in njegovo družino, temveč se zavedamo, da gre za skupni boj mnogih med nami pred organiziranim razlaščanjem, saj se kaj takšnega kmalu lahko zgodi vsakomur, ki zaradi kakršnegakoli razloga ne plača minornega zneska za storitev javnega podjetja. Zakoni, ki legalizirajo tovrstno situacijo, so nepravični.

1 komentar | preberi več

Tematska skupščina #15o »Stop deložacijam – za odpis dolgov!«

Danes ob 18h, Boj za: tematska skupščina #15o »Stop deložacijam – za odpis dolgov!«

Pred nekaj tedni je začela javnost pretresati zgodba o družini Vaskrsić, ki je zaradi neplačanih 124€ dolga doživela izvržbo na nepremičnino, rubež hiše, ostala brez strehe nad glavo. Sodišče je ravnalo po prepisih, sledilo zakonu, ki pravi, da je izvržba mogoča ne glede na višino dolga. Takšnemu stališču, kjer so etiko zamenjala pravila, kjer ne obstaja institut zaupanja, ki bi varoval interese in potrebe ljudi pred interesi kapitala in pravne države, ki je postala aparat za razkosavanje naših življenj, takšnemu razčlovečanju in reduciranju na podobo goljufivih, lenih dolžnikov, ki zažirajo državo in ki jih je za to treba kaznovati, se moramo upreti. Ne smemo in ne bomo sprejeli, da se krivda umešča v nas, da postajamo v imenu politik zategovanja pasov vedno bolj razlaščani, vedno bolj revni, prekerni, naša telesa pa izčrpana od iskanja vedno novih načinov varčevanja in spopadanja z brezperspektivnim vsakdanjikom. Ne bomo sprejeli, da postajajo naša kreativna energija, ideje, čas, znanje, skupnosti, odnosi vedno bolj zasužnjeni s spopadanjem z norostmi v obliki varčevalnih reform, ki jih uvajajo politike na lokalni in evropski ravni.

1 komentar | preberi več

3ojka, dva, ena ... evropska revolucija

Osmega marca se v Sloveniji nahaja delegacija Troike (Evropske centralne banke, Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada). Njen obisk zagotovo ni vljudnostne narave, ampak je namenjen utrjevanju dogme zategovanja pasov. Politike, ki jih evropske in nacionalne politične elite pod taktirko finančnih institucij in korporacij vsiljujejo povsod po Evropi. Četudi je jasno, da vodijo v recesijo, brezposelnost, brezperspektivnost, krajo prihodnosti.

Obisk Troike sovpada z napovedmi nove slovenske vlade, da bo ne glede na ceno račun za krizo izstavila tistim, ki je nismo povzročili, pri čemer napoveduje drastično znižanje delavskih in socialnih pravic ter nadaljnjo demontiranje sistemov javne blaginje. S predstavniki vlade bodo planirali zaostritev politik zategovanja pasov, medtem ko na Centrih za socialno delo zaradi politik prejšnje vlade, ki so prav tako sledile neoliberalni dogmi, doživljamo pravo dramo razgradnje socialne države. Delegacija Troike bo v Ljubljani dober teden po tem, ko je ECB že drugič obdarila banke z izjemno ugodnimi krediti po 1% obrestni meri za obdobje treh let. Medtem ko banke tudi v Sloveniji zaradi špekulativnih razlogov sedijo na praznih stanovanjih. In ko povsod po Evropi in še zlasti na ti. periferiji zaradi špekulativnih napadov bank in finančnih trgov na sposobnost držav, da financirajo javni dolg, jemljejo javne storitve, kot so brezplačno šolstvo in zdravstvo, in potiskajo velike dele prebivalstva v revščino in brezperspektivnost.

2 komentarja | preberi več

K vroči evropski pomladi: Zrušimo neoliberalni konsenz

Tematska skupščina #15o na temo evropskih in globalnih mobilizacij

V četrtek ob 18. uri pred Bojzo. Po skupščini delavnica v SC Rog.

Na evropski akcijski konferenci, ki je potekala pretekli vikend, smo se številni aktivisti in aktivistke iz Nemčije in drugih evropskih držav dogovorili, da bomo med 17. in 19. majem v Frankfurtu množično blokirali Evropsko centralno banko in sedeže drugih velikih bank ter multinacionalnih podjetij. Dnevi akcij, za katere se pripravljamo in mobiliziramo v gibanjih in mrežah po vsej Evropi, bodo izraz množičnega nasprotovanja krizni diktaturi EU in prenos konflikta na evropsko raven. Krizni diktaturi dvojice Merkozy, nacionalnih političnih elit in Evropske centralne banke se ne moremo zoperstaviti zgolj na ravni posameznih držav, ampak na evropski ravni. In tam lahko izborimo alternativo politikam zategovanja pasov.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Stop ACTA hip hop benefit

Benefit za zbiranje sredstev za poplačilo kazni zaradi neprijavljenega shoda v Ljubljani, 4. februarja proti ACTI

Koncertna dvorana
sobota, 3. marca 2012, ob 22:00

Stop ACTA

Pridruži se in se dvigni proti poskusom privatnega prilaščanja digitalnega skupnega in znanja! Bodi del vstaje globalne generacije, od kasb in Tahrirja v Magrebu, do vstaj ogorčenih, gibanja acampad in gibanja Occupy!

1 komentar | preberi več

Poziv #15o na 3. protest proti ACTI

V soboto, 25. februarja ob 12.00 uri se bo na Kongresnem trgu zgodil 3. protest proti ACTI. Protest je zastavljen globalno, saj se bo odvijal sočasno v več mestih. Protest je potrebno razumeti izven slovenskih okvirov, torej kot vstajo svobodomiselnih prebivalcev Evrope.

V slovenskem parlamentu so pod pritiskom protestnikov prejšnji teden zamrznili sporazum ACTA, toda ne smemo se slepiti, saj gre tu le za kozmetično manevriranje. – ACTO lahko ob nekoliko višjih temperaturah kadarkoli odtajajo. Boja torej še ni konec.

V sredo, 22. februarja je Evropska komisija zaradi množičnih kritik na račun ACTE poslala ta mednarodni sporazum v presojo Sodišču Evropske Unije, da bi si umila roke. Pristojno sodišče naj bi neodvisno razsodilo, ali je ACTA v navzkrižju s pravicami in svoboščinami EU in ji tako podelilo blagoslov zakonitosti.

1 komentar | preberi več

20 LET IZBRISA, 10 LET BOJA

V nedeljo, 26.2.2012, bo minilo natanko 20 let od izbrisa, od dejanja, s katerim je slovenska poosamosvojitvena oblast več kot 25 tisoč ljudem odvzela pravno podlago za življenje. Zgodba izbrisa pa ni samo zgodba o zločinu države in njenih uradnikov, temveč je tudi zgodba o boju in dostojanstvu. Zato se je potrebno spomniti, da letos mineva tudi 10 let od začetka boja izbrisanih za popravo posledic izbrisa. V izjemno težkih okoliščinah so izbrisani na izbris odgovorili tako, da so se samoorganizirali in začeli dolgotrajen in večplasten boj, ki je po letih tišine, zanikanja in administrativnega nasilja vseh vrst izbrisanim vendarle vrnil pravico do življenja. Z gotovostjo lahko namreč trdimo, da brez udejstvovanja mnogih v tem boju, ki je včasih privzel oblike konflikta z državnimi organi, drugič uličnih shodov ali druge vrste javnih intervencij, vseskozi pa je kombiniral pravne in politične prakse, danes izbrisa ne bi poznali v vseh njegovih razsežnostih, kakor tudi ne bi bil do te mere zasidran v slovensko in evropsko realnost. Obletnica izbrisa naj torej ne bo praznik navidezno ponovno vzpostavljene pravne države, temveč praznik dostojanstvenega boja izbrisanih za tisto, kar jim nikoli ne bi smelo biti vzeto.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice