Društvo slovenskega animiranega filma Solidarno z Avtonomno Tovarno Rog

Poslal-a ThDi, Sob, 23/01/2021 - 12:57

Društvo slovenskega animiranega filma... Ljubljana
Ljubljana, 22. 1. 2021

Izjava za javnost: Solidarno z Avtonomno Tovarno Rog

V Društvu slovenskega animiranega filma - DSAF ostro obsojamo nasilno evikcijo Avtonomne Tovarne Rog – AT ROG, v torek, 19. 1. 2021, ter zgroženi opazujemo uničevanje neprecenljivega in nenadomestljivega kulturno bogatega alternativnega centra v Ljubljani. V AT ROG se je 15 let gradila odprta, inkluzivna in kreativna skupnost, ki je ponujala prostor najrazličnejšemu umetniškemu ustvarjanju, razvijala se je kritična misel, solidarnostne akcije ter samoniklo družbeno in politično udejstvovanje. Način ustvarjanja in sodelovanja ustvarjalk in ustvarjalcev je bil v AT ROG unikaten, ker je temeljil na neprofitnem modelu. Umetnost se tu ni ustvarjala zato, da bi pristala na trgu, ampak predvsem za to, da bi bila ponujena in sooblikovala skupnost, da bi odpirala vprašanja, da bi v njej raziskovali in v ustvarjanju sodelovali. Način delovanja AT ROG ni nujno blizu vsem, kar ne more biti nikakršen pogoj, je pa model sodelovanja, ki ni mogoč v običajnih institucionalnih strukturah, kar predstavlja dodatno dragocenost tovrstnega prostora.

Vsakdo, ki se umetniško udejstvuje v Ljubljani, je Rog poznal tako ali drugače: nekateri smo v njem ustvarjali, snemali, obiskovali predstave, koncerte, razstave, hodili na treninge, v socialni center odnašali oblačila za begunce, se zbirali s prijatelji ali zgolj občasno na hitro pokukali na kakšen dogodek. V Rogu je marsikaj manjkalo, a nikoli ni primanjkovalo vsebine in aktivnega boja za skupnost, zato je še posebej boleče, na kako brutalen način se ta prostor uničuje in briše.

Poleg tega, da smo ustvarjalci in ustvarjalke, smo tudi trdni zagovorniki demokratičnega dialoga, zato obsojamo nasilje, ki se je v Rogu dogajalo pod pokroviteljstvom MOL, policije in zasebnih varnostnih služb. Nasilna izselitev, onemogočanje dostopa do lastnine, uničevanje vadbenih prostorov, ateljejev in vsega, kar je ostalo v njih, od umetniških del, do glasbenih inštrumentov, računalnikov ipd., in to sredi zime in epidemije, je skrajno zavržno in nelegitimno dejanje. Kulturne delavce in delavke taka dejanja še posebej skrbijo v luči več mesecev trajajočega odpora do kulture s strani aktualne vlade v katerih smo doživljali ponižanja, zavlačevanja s postopki, neplačevanjem opravljenega dela, namer o izselitvi Metelkove 6 in nenazadnje tudi napada na Radio Študent.

Kar se je zgodilo Rogu je nedopustno in dogodek razumemo kot napad na celotno kulturo, zato solidarno podpiramo AT ROG.

Društvo slovenskega animiranega filma

V spremljajočem elektronskem pismu piše:

Spoštovani,

v imenu Društva slovenskega animiranega filma vam ... posredujemo izjavo za javnost ob nedavni intervenciji in uzurpaciji območja AT Rog.

Izjavo smo posredovali na župana in različne službe MOL, policijo, vlado, predsednika DZ, predsednika republike in kolegom iz stanovskih društev na področju filma in AV ustvarjanja.

Stati in obstati.
Vse dobro!

Matija Šturm,
predsednik društva

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Podpora