Pismo podpore Avtonomni tovarni Rog in njenim uporabnikom

Poslal-a ThDi, Pet, 29/01/2021 - 17:57

Ponedeljek, 25. 1. 2021
Na Oddelku za kulturologijo Fakultete za družbene vede obsojamo akte nasilja Mestne občine Ljubljana, ki je namesto vzpostavljanja socialnega miru in dialoga v kriznih časih epidemije raje poskrbela za poglabljanje različnih stisk: spontanih ustvarjalcev in uporabnikov tovarne, brezdomnih, azilantov, študentov ter ostale mestne margine.
Skupnost AT Rog in njenih uporabnikov je imela to moč, da je na samem realnem kraju tovarne združevala in postavila vštric več prostorov in položajev, ki sicer med seboj niso kompatibilni: Rogov Socialni center so oskrbovali priložnostni pedagogi, kuharji in turisti, v Rogu so baletniki soobstajali s skejterji in kotalkarji, medtem ko so se tamkajšnjim intelektualnim refleksijam pridruževali glasbeno-vizualni vtisi in se vanje zažrli. Zidovi stare tovarne so Oddelku za kulturologijo ob mnogih prilikah pomenili tisti drugi prostor, ki se skriva stran od rigoroznosti fakultet: v AT Rog se je zvrstilo več kulturoloških simpozijev, družabnih dogodkov, razprav ter nenazadnje zasedanj in aktivacij naših študentk in študentov.
AT Rog je bil potemtakem prostor zunanjosti različnih družbenih skupin, ki pa je bil pospravljen za zidovi tovarne in je kot tak lahko opravljal določeno socialno funkcijo. Imel je številne nevidne, vendar pozitivne družbene in kulturne vloge. Župan in občina s prenovljeno kulturno logiko kapitala oz. z novim ekskluzivističnim konceptom na mestu bivše tovarne takšnega prostora ne zmoreta vzpostaviti. Kulturologi in kulturologinje apeliramo na MOL, naj premisli o poustvarjanju teh drugih prostorov znotraj urbane Ljubljane ter stopi z uporabniki AT Rog v dialog o odmeri primernega mesta za izvajanje njihovih dosedanjih dejavnosti.

v spremljevalnem besedilu pisma je piše:

Pozdrav,
včeraj smo imeli na katedri za kulturologijo sejo in je na dnevni red prišla tudi debata o dogajanju v Rogu. Spisali smo kratko pismo podpore, saj smo prenekatero brucovanje, kulturni dogodek oz. študentski simpozij lahko izvedli v Modrem kotu oz. Živku Skvotcu. Za razliko od kronično zaprtega fakultetnega okolja se je na teoretske dogodku v Rogu vedno pripel še kak drug kolaž oz. profil ljudi - to združevalno in socialno funkcijo poudarja tudi pismo. Kar se je zgodilo prejšnji torek zjutraj žal pomeni novo dno odkritih napadov desne ofenzive.
Stay strong,

Maruša Nardoni v imenu Oddelka za kulturologijo, FDV

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Podpora
Poslal-a rgb, Pet, 29/01/2021 - 19:29