Pismo podpore Avtonomni tovarni Rog: Lepe fasade, gnila ozadja - Slovensko etnološko in antropološko združenje KULA

Poslal-a ThDi, Pon, 22/03/2021 - 12:12

...Ko je sredi največje zdravstvene krize v zadnjem stoletju in sredi zime Mestna občina Ljubljana ob pomoči varnostnikov (beri: plačancev) in policije (beri: robocopov) iz prostorov avtonomnega centra Rog nasilno deložirala njegove uporabnice in uporabnike, ni bilo nobenega dvoma več, v kakšnem mestu in kakšni družbi živimo – takšni, kjer zaradi nehumanih in neobzirnih prizadevanj oblasti in kapitala ni prostora za alternative, nemainstreamovske umetniške prakse, za kritično misel, za družbeno in politično angažirano delovanje ter za ekonomsko šibkejše in socialno marginalizirane skupine. Ob evikciji izkazana represija in nasilje sta resnica najlepšega mesta na svetu in izvir lepot Slovenije...

V Slovenskem etnološkem in antropološkem združenju Kula smo ogorčeni in pretreseni zaradi nasilnega divjanja oblasti v Rogu. Kot združenje, ki združuje preučevalce načinov življenja, tudi v urbanem okolju, ne moremo sprejeti nobene razlage o tem, da je bilo treba na mrzlo torkovo jutro vreči na ulico ljudi, ki naj jih ne bi bilo tam, tiste, ki so se upirali temu nasilniškemu pohodu, pa pometati v prvo marico. Zakaj in za kaj? Zato, ker so v tej državi ugotovili, da lahko s hodečimi oklepniki delajo red in mir? Ali zato, ker so skupine oblastnikov odkrile skupne investicijske interese?

Pred leti je prav naše združenje posredovalo v vzpostavitvi komunikacije med Rogom in Mestno občino Ljubljana, tako da ne razumemo, zakaj si tokrat Mestna občina Ljubljana ni prizadevala za vzpostavitev dialoga. Verjetno zato, ker je presodila, da so prav sredi epidemije Rogovci najbolj ranljivi.

Ko je sredi največje zdravstvene krize v zadnjem stoletju in sredi zime Mestna občina Ljubljana ob pomoči varnostnikov (beri: plačancev) in policije (beri: robocopov) iz prostorov avtonomnega centra Rog nasilno deložirala njegove uporabnice in uporabnike, ni bilo nobenega dvoma več, v kakšnem mestu in kakšni družbi živimo – takšni, kjer zaradi nehumanih in neobzirnih prizadevanj oblasti in kapitala ni prostora za alternative, nemainstreamovske umetniške prakse, za kritično misel, za družbeno in politično angažirano delovanje ter za ekonomsko šibkejše in socialno marginalizirane skupine. Ob evikciji izkazana represija in nasilje sta resnica najlepšega mesta na svetu in izvir lepot Slovenije.

Zahtevamo, da se ljudem, ki so doslej sodelovali v izjemnem družbenem dogajanju v Rogu, najprej opraviči, nato jim ponudi vse tisto, kar jim je vzela in se zaveže, da v avtonomna družbena dogajanja ne bo več posegala s silo. To je najmanj, kar v tem trenutku lahko zahtevamo od oblasti. Mestno občino Ljubljana pozivamo, naj uporabnicam in uporabnikom avtonomnega centra Rog omogoči dostop do prostorov in opreme, predvsem pa zagotovi prostore za vse, ki jih potrebujejo. Polega tega pozivamo Mestno občino Ljubljana, naj preneha z gentrifikacijsko “revitalizacijo”, kjer te nihče ne potrebuje, in raje revitalizira dialog z uporabnicami in uporabniki avtonomnega centra Rog o prihodnosti območja tovarne, in, nenazadnje, naj se vzdrži nadaljnjega nasilja in uničevanja.

Pismo je od 21.1.2021 objavljeno na spletni strani Slovenskega etnološkega in antropološkega združenja KULA na povezavi http://www.kula.si/?p=1247&fbclid=IwAR2oC...A.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Podpora