POHOD PO OKUPIRANI LJUBLJANI

Poslal-a rgb, Pon, 15/01/2024 - 09:56
19 Jan 2024 - 18:00 || 19 Jan 2024 - 21:00

Miklošičev park - Okupirana Ljubljana

19. januarja obeležujemo okupacijo Avtonomne tovarne Rog s strani mestnih oblasti.

Do zdaj je bila to najbolj nasilna epizoda ljubljanske gentrifikacije - brutalen izgon ljudi s pomočjo zamaskiranih plačancev brez uradnih pooblastil, razbijanje in uničevanje skupnih prostorov sredi epidemije, zavajanje javnosti v medijih… vse z namenom. da se naredi prostor za bogato elito.

A Rogovci še zdaleč niso bili edina žrtev pohlepnega kapitala v prestolnici. Samo v zadnjem desetletju so bogati z zavajajočimi metodami okupirali velik del mesta ter ga spremenili v zasebni biznis park za rentnike in špekulante. Ljubljana je tako danes cenovno nedostopna za tiste, ki v njej dejansko delamo.

Ob tretji obletnici okupacije Roga se bomo zato podali na pohod po točkah, kjer so pod napadi kapitala padla družbena stanovanja, skupnostni prostori in javno dobro. Spomnili se bomo vseh izgnanih prebivalcev in počastili spomin na njihove dosežke.

A ne gre le za žalovanje za izgubljeno preteklostjo. Vsaka okupacija prinaša tudi upor. In če je kapital napovedal vojno proti delavcem, mladim, revnim in odrinjenim prebivalcem mesta, mi napovedujemo odpor in osvoboditev mesta. Iz dneva v dan nas je več tistih, ki so nam okupatorji vzeli prostor za življenje, in ne bomo se pustili izgnati brez boja.

Gentrifikacija je okupacija!

Srečamo se 19.januarja ob 18. uri v Miklošičevem parku. Od tam se sprehodimo po okupiranem mestu. Le še vprašanje časa je, kdaj ga bomo osvobodile!

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar