V ČETRTEK ROGOVCI NA LJUBLJANSKIH ULICAH

Poslal-a nomadska univerza, Tor, 25/09/2007 - 11:47

V četrtek Rogovci na ljubljanskih ulicah

Zaradi vse manj prijaznega in stereotipnega odnosa večine uradnih institucij do uporabnikov in uporabnic Roga smo se odločili, da v četrtek, 27.9.2007, Ljubljančanom pokažemo, kdo pravzaprav smo. Hkrati pa je to tudi naš način, da zaradi izredno nekorektnega odnosa pošljemo jasno sporočilo tako tržni inšpekciji kot tudi MOL.
Tržna inšpekcija je namreč 20.7.2007 obiskala Rog in v poročilu zapisala, da v Rogu ni urejene vode, toaletnih prostorov in ograje, čeprav v resnici vse to je, hkrati pa je izjavila tudi, da bi morala Mesta občina Ljubljana za tako imenovano »alternativno sceno« najti ustrezne prostore na obrobju Ljubljane. In verjetno je tudi to eden izmed razlogov, da se je Mestna občina Ljubljana odločila, da ne bo podpisala dogovorjene in iz obeh strani usklajene pogodbe, na podlagi katere bi se v Rogu poskrbelo za varnost, Rogovci bi dobili elektriko, ki jo nujno potrebujemo, hkrati pa bi se še enkrat zavezali k mirni zapustitvi tovarne ob začetku prenove kompleksa bivše tovarne Rog.
Organizirali bomo ulično zabavo in kulturni ter umetniški sprevod skozi mesto. Le-ta se bo začel točno opoldne pred jedrom našega ustvarjanja, torej pred bivšo tovarno Rog. Na nekaterih mestih se bomo tudi ustavili ter poskušali ujeti nekaj rogovskega utripa preko različne glasbe in še bolj raznolikih umetnosti vseh, ki ustvarjajo v Rogu. V te točke pa bomo povabili tudi mimoidoče, kajti takšen je tudi naš prostor. Svoboden in odprt za vse.
V Rogu namreč delujejo likovniki, glasbeniki, plesalci, akrobati, modni oblikovalci, fotografi, športniki, literati, socialni center, fanzin, galerije, audiovizualisti, filmarji, center za jogo … in vse to bomo pokazali na ljubljanskih ulicah.
Hočemo vam namreč prikazati, kaj vse počnemo ter kako dobri smo v tem. Rog bi namreč na kratko lahko opisali kot predanost kulturnemu, umetniškemu in socialnemu ustvarjanju ter kot predanost ljudem. Kot prostor svobodnega ustvarjanja in druženja. Kot prostor poln različnih ljudi, ki imajo ogromno idej in talenta, a hkrati tega drugje zaradi pomanjkanja prostora niso mogli izražati in razvijati. Prav tako je v Rogu našlo prostor veliko število svetovnih popotnikov, saj je to kraj, kjer se lahko srečujejo ter hkrati spoznavajo nove prijatelje iz Slovenije.
Zaradi nujnosti obstoja takšnega prostora se je pred dobrim letom preko civilne iniciative izvedla začasna zasedba bivših poslopij tovarne ROG, ki so bili več kot deset let zapuščeni. Pri tem pa se vsi zavedamo in tudi sprejemamo dejstvo, da ko bo mestna občina Ljubljana imela konkreten načrt za ureditev ROG-a in bo začela s prenovo, bomo ta prostor povsem mirno in prostovoljno zapustili.
Z ROG-om upravlja skupščina začasnih uporabnikov prostora v ROG-u, ki sprejema odločitve s soglasjem vseh. Prostori so odprti za neodvisno konstruktivno ustvarjanje kakršnekoli vrste, v njih pa so dobrodošli vsi.
Z zasedbo ROG-a opozarjamo na potrebo po ureditvi možnosti začasne rabe zapuščenih objektov, ki niso v uporabi. To je namreč odličen način, da se prazni prostori začasno uredijo, da ne propadajo ter da se poskrbi za varnost, kjer se lahko ljudje spoznavajo, družijo, ustvarjajo, razvijajo svoje potenciale in hkrati tudi konstruktivno delujejo v smeri razvoja različnih umetniških, kulturnih in socialnih programov, ki bodo kasneje v veliko pomoč tako njim kot drugim.
Več informacij o dogajanju v ROG-u dobite na www.tovarna.org.

Kontaktni podatki:

tanja.pecek@gmail.com

mobitel (Tanja) : 031 350 344

nomadska univerza's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Demonstracija