Zurnal, 12. 9. 2007 - Rogovci brez legalizacije

Poslal-a Mitar, Sre, 12/09/2007 - 06:56

Pogodbe o legalnem najemu med Mestno občino Ljubljana (MOL) in začasnimi uporabniki tovarne Rog ne bo.

Tako je vsaj zagotovil župan Zoran Janković in povedal, da je načelnica za kulturno in raziskovalno dejavnost MOL Jerneja Batič prekoračila svoje pristojnosti, ko je začasnim uporabnikom Roga obljubila pogodbo.

Zaplet zaradi inšpekcije

Preobrat je nastal po obisku tržnega, zdravstvenega in gradbenega inšpektorja v tovarni Rog ter poročilu tržne inšpektorice Irene Razpotnik, ki je tudi predsednica regijske koordinacije inšpekcij na ministrstvu za javno upravo. V poročilu je bilo zapisano, da so objekti v razpadajočem stanju, stopnišča brez zaščitnih ograj in stekla na oknih razbita, da ni delujočih stranišč in elektrike, voda pa je le v glavni stavbi, drugje ne. Piše še, da je nesprejemljivo, da MOL oddaja takšne objekte, in navaja, da bi po mnenju tržnega inšpektorata MOL morala najti ustrezne prostore za alternativno sceno na obrobju Ljubljane. " Naloga tržnega inšpektorja ni, da pravi, kje je primeren prostor za alternativno sceno," je še povedal župan. Kot pravi, se uporabniki Roga sicer držijo dogovorov z MOL.

Najem ostaja neformalen

Predstavnik začasnih uporabnikov Andrej Kurnik je povedal, da so stopnišča zavarovana, deluje 12 stranišč, v vseh uporabljanih objektih pa sta elektrika in voda. " Posodna pogodba bi med drugim zapovedovala tudi, kako naj se poskrbi za varnost," je pojasnil in dodal: " Z njo bi se pravno veljavno uredila neformalna razmerja med začasnimi uporabniki in MOL." Z njo bi ustregli interesom uporabnikov, da so lahko tam, dokler se ne začne predelava (na MOL jo napovedujejo za naslednje leto). Lastnik, torej MOL, pa bi dobil pisno zagotovilo, da bodo stavbo zapustili, ko bodo imeli pripravljene načrte za nadaljnjo uporabo. "Že na začetku smo obljubili, da bomo Rog zapustili, ko bo začasne rabe konec," je poudaril Kurnik. S tržnega inšpektorata so sporočili, da poročilo opisuje dejansko stanje, ki so ga ugotovili vsi sodelujoči inšpektorji.

Manca Borko

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj V medijih