Rogovci žalujemo za Francijem Slakom

Poslal-a barabara, Pon, 29/10/2007 - 23:09

Franci je bil pravi Rogovec. V Rogu je videl prostor za uresničitev svojih projektov pa tudi priložnost, da svoj izraz (katerega vrhunski mojster je bil) oplemeniti, v soočenju z mnogimi senzibilnostmi in izrazi, ki so našli skupno streho v Rogu, pa tudi preoblikuje. Francija je zares zanimalo, kaj ima za povedati mnogoterost ustvarjalcev in ustvarjalk v Rogu, hkrati pa je bil odprt za nova ustvarjalna sopotništva. Takšna je bila izkušnja snemanja filma "Kakor v nebesih, tako na zemlji" in takšna je bila predstava Izbrisani d.o.o, ki jo je režiral z izbrisanimi in za izbrisane. Kot pravi aktivist jim je pomagal odpreti nov javni prostor in nov prostor povrnitve dostojanstva. Premiera v SC ob obletnici izbrisa je bila smešna, čustvena in katarzična. Dvorana je bila nabito polna, gledalci so se drenjali celo v sosednji pisarni, saj nas je bilo krepko čez sto.
Franci je bil pravi Rogovec v svoji angažiranosti. Ko so se na mestu dokoncno odločili, da ne bodo tvegali s samoniklimi, da bodo kultura, umetnost in sociala biznis, ko je iz rogovske strani podpisana posodbena pogodba romala v koš in so začeli razmišljati, kako Rog čim prej izprazniti, je Franci brez obotavljanja potelefoniral in zastavil svojo avtoriteto in ugled, da bi oblastnikom v mestu postalo jasno, da je Rog širši od skupinice "skvoterjev", da ima tak projekt veliko podporo v civilni družbi. Na osnovi te izkusnje smo se s Francijem pogovarjali o oblikovanju mreže javnih osebnosti podpornikov/nic začasne uporabe Roga. Njihova vloga bi bila mediacija - pretvorba konflikta v argumentirano javno razpravo. Tudi tega bi se lotil učinkovito, brez odvečnih besed. Tako kot je znal s svojo občasno prisotnostjo in odločnostjo na skupščinah presekati marsikateri vozel, ki smo ga ostali znali vozlati v neskončnost.
Franci je lani kandidiral za župana Ljubljane. Lahko bi rekli prehitro. Ljubljana morda še ni pripravljena na župana takšnega kova. Tako kot morda še ni pripravljena na projekte, kot je Rog. Je pa Franci s svojo širino, pogumom in odločnostjo pripravljal ta čas. Zato bo vedno naš župan.

Rogovci žalujemo. Odšel je naš sopotnik, sobojevnik in župan. Vedno bo z nami.

barabara's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj
Poslal-a Kolibri, Čet, 01/11/2007 - 11:13

Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo
so že od ponedeljka viseli črni okvirji z eno njegovih
zadnjih podob, ki je učinkovala tako, kot da bo ravnokar
prišel na svoj petminutni odmor do vratarnice... Želim si,
da čimprej vidimo tudi njegov zadnji film, ki ga je snemal
ravn v Rogu.
No, še to glede Roga. Meni bi bilo škoda, če bi iz njega postala neka
konvencionalna razstavna galerija. Njegov zdajšnji koncept,
čeprav niti ne vem natančno, kakšen je, naj ostane v svojem
bistvu enak, poslanstvo je dobro. Sem sicer bolj občasen
obiskovalec, ampak se počutim vedno doma...

Poslal-a ThDi, Tor, 30/10/2007 - 16:52

Barbara, zmotil me je tvoj izraz pravi Rogovec.
Ne pravim tega, da bi s tem kakorkoli zasenčeval Francijevo vlogo pri nastajanju in oblikovanju današnjega ROGa. Tega res ne bi hotel. V čast mi je, da sem sodeloval pri drugi uprizoritvi predstave Izbrisani d.o.o. Sam tvoja formulacija ROGovstva mi ni čist jasna. Kdo vse so pravi ROGovci? In kdo ni? Ali obstaja kdo, ki je delno ROGovec?

Franci je bil eden od tistih, ki so največ naredili, da je ROG postal center sodobne in neodvisne kulture.
Ali je to definicija pravega ROGovca ?

Ne vem. Po moje so Rogovci vsi, ki so bili kdaj v ROGu.
Nočem se preveč obešat na besede. Nočem preusmerjat pozornosti s Francija in z njegovega življenja in dela, ampak zdi se mi, da se s takimi izrazi spuščamo v tiste vode, kjer je tudi izraz proper British. Taki izrazi izključujejo veliko ljudi, eno glavnih vodil ROGa, kot je danes, pa je vključevanje.

Upam, da mi ne zameriš za ta komentar, in ga vzameš kot možnost začetka neke debate.

Poslal-a barabara, Čet, 01/11/2007 - 14:58

Se strinjam.

Poslal-a ThDi, Pon, 12/04/2010 - 19:37

Kdo se spomni Francija Slaka?
Naj počiva v miru...