!!!!!!ODPADE!!! !KINO-DVOR v izgnanstvu - ELEKTROMAGNETNE POKRAJINE! !!!PRESTAVLJENO_V_K4!!!

Poslal-a kaptive, Sre, 02/04/2008 - 21:31
5 Apr 2008 - 21:00

Koncertna dvorana Tovarne ROG, Trubarjeva 72, Ljubljana


!!!!!!ODPADE!!!
!!!PRESTAVLJENO_V_K4!!!


******* v sodelovanju s TOVARNO ROG
-----------------------------------------------------------

ELEKTROMAGNETNE POKRAJINE
RE-LAX 017/CoH: MO-CE

/05.04.08/21:00 Koncertna dvorana ROG (KINODVOR V AZILU)

V okviru serije RE-LAX, Elektromagnetne pokrajine, in Kinozvočenj bo Ivan Pavlov aka CoH v Ljubljani prvič predstavil svoj novi set MO-CE!

Elektronski zvočni eksperimentator Ivan Pavlov alias CoH (pr. SoN) je v Sovjetski zvezi študiral matematiko in fiziko, po šolanju pa se je vrgel v študij akustike podmornic na univerzi v središču sovjetskega vojaško-industrijskega kompleksa. Pavlov je bil na raziskovalnem inštitutu založen z obilico vrhunske avdio analitične opreme in je kmalu s pomočjo programerskega znanja pristopil k proizvajanju lastne glasbe. Začel je s programi, ki so izhajali iz primitivnih samplov, znanje iz področja računalni-štva in zvoka ga je leta '95 pripeljalo v Stockholm, kjer je zaposlen na univerzi in se ukvarja z akustičnimi raziskavami in zmanjševanjem hrupa v prometu. V letu 1997 je za ožji krog znancev, ki so hkrati tudi njemu ljubi glasbeni izvajalci, posnel svoj promo material. Mika Vainio iz dueta Pan Sonic je plošček pokazal Carstenu Nicolaiu aka Alva Noto, ki smo ga spoznali na Kinozvočenjih v januarju, in ta je Ivana Pavlova povabil, da posname ploščo za založbo Raster Noton. Sledila so sodelovanja z različnimi glasbeniki, kot so Coil, Cylobe, Annie Anxiety ali Richard Chartier in gostovanja na raznih profiliranih festivalih. Omeniti velja tudi to, da Pavlov za letos pripravlja ploščo CoH Plays Cosey. Gre za Cosey Fanni Tutti iz zasedbe Throbbing Gristle, pa lahko slišite na njegovi Myspace strani.

Glasba, kot umetnostna zvrst, ima tako kot vse stvari določene omejitve mimo katerih ne moremo. In ena najbolj osnovnih omejitev, ki določa glasbo v samem jedru, je njena omejena zmožnost manipuliranja s časom – tudi glasba ga ne more ustaviti, saj takrat nastopi tišina. Zato so vsi zvoki vezani na določene cikle, prav tako pa tudi tišina, če jo pojmujemo kot del glasbe. Predvidevamo, da vzrok v tem, da je ritem krada je ritem osnova dronov in konec koncev tudi statičnih piskov, ki so pravzprav le konstantni ritmi z ogromno hitrostjo. Tega so se zavedali že staroselci v Afriki, ki so svojo glasbo gradili okoli beata in s tem zaznamovali evolucijo ritma, ki je okužil tudi moderni svet. Tekom razvoja pa se je pojavil neki obsedeni mislec, ki je sanjal o "nadbeatu", a se mu je žal skisalo in je umrl preden je dočakal svojo vizijo.
Nekateri imamo to srečo, da smo lahko priča temu veličastnemu dogodku, saj je ruski elektronski eksperimentator Ivan Pavlov alias CoH "nadmudril" beat in ustvaril "nadbeat".

Za "nadbeat" lahko rečemo, da gre za nek točkovni zvok, ki je hkrati tišina, oziroma neka izredno hitra premena med obema elementoma. Tukaj ne gre za poceni trik z LFO modulacijo glasnosti, čeprav je mogoče to sestavni del celote, saj se zvok obnaša precej bolj delikatno. Dogajanje v točkovnemu zvoku je tako hitro, da se izmika poslušalčevim analitičnim pipalkam, prav tako pa tudi vsakršni slišani logiki obnašanja zvoka. V ozadju se sicer verjetno skriva kakšen sila preprost trik, vendar pa je ravno to poanta eksperimentalne elektronske glasbe – odkrivanje novih poti, novih funkcionalnih rešitev, ki so seveda lahko tudi kompleksne, le da vznemirjajo sluhovode in puščajo preteklost za seboj. Na plošči z naslovom Strings Ivan Pavlov dopolnjuje omenjeno prakso in raziskuje različne zvočne kombinacije, predvsem pa kombinira akustične zvoke z elektronskimi.

Če CoH-ovo delo razdelimo na tri sklope, potem imamo opravka s prej omenjenim ritmičnim vnebovzetjem, jesensko obarvano elektroakustiko ter bolj akademsko elektroniko iz zgodnejšega obdobja. Vse tri omenjene izrazne estetike virtuozno konvergirajo v zadnji plošči Strings, ki je hkrati eno izmed najbolj dovršenih del Ivana Pavlova in vsebuje do sedaj največ prostora namenjenega akustičnim zvokom.

Povzeto po rencenziji Tolpe bumov Tadeja Drolca, ki je bila predvajana 6.11.2007 na Radiu Študent.

http://radiostudent.si/article.php?sid=13320&query=coh - klikni za povezavo

Produkcija: Zavod Projekt Atol - rx:tx

Koprodukcija: Kinodvor v izgnanstvu Tovarna ROG

Soorganizacija: CodeEP, Tovarna ROG

Podpora: Ministrstvo za Kulturo Repulbike Slovenije, Mestna
Občina Ljubljana - Oddelek za Kulturo

Kontakt, press in rezervacije: mihaerman@gmail.com, mx@rx-tx.org

Cena: 12 EUR z letakom in študenti, 15 EUR na dan koncerta
(OPOMBA: ZARADI NASTALE SITUACIJE SE BO CENIK ZAMENJAL!)


Filename/TitleVelikost
spored (press CoH(2).doc)7.89 MB
logo (logo1.bmp)100.8 KB
slika1.bmp144.02 KB
slika2.bmp317.63 KB
logorogosmall.JPG2.43 KB
Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Druženje | Performans | Predstavitev | Projekcija
Poslal-a kaptive, Pet, 20/05/2011 - 08:10

Ker je bil dogodek prestavljen v K4, smo imeli jam session namesto KinoDvora-ne.
Because the event was relocated to K4, we instead had jam session...

Source: * http://youtu.be/G5WjfRyFZTY

Poslal-a mihas, Čet, 03/04/2008 - 19:11

KINOZVOČENJA SO NE BODO V ROGU TEMVEČ V KLUBU K4!!!!!
ORGANIZATORJI SOBOTNEGA DOGODKA RE-LAX 017/CoH: MO-CE, SMO SE ODLOČILI, DA DOGODEK PRESTAVIMO V KLUB K4. HVALA ZA RAZUMEVANJE.