KARAVANA "SVET ZA VSAKOGAR" NA FF

Poslal-a moonflower, Pon, 14/04/2008 - 15:40
16 Apr 2008 - 09:00 || 16 Apr 2008 - 12:00

ODDELEK ZA ETNOLOGIJO IN KULTURNO ANTROPOLOGIJO, VIČ

Zdi se, da ima institucija azila oziroma pravica do mednarodne zaščite v Sloveniji predvsem "dekorativno" funkcijo in ni namenjena dejanski zaščiti posameznikov. Na to kaže tako izjemno majhno število odobrenih prošenj kot vrsta taktik, s katerimi zaposleni v Azilnem domu sistematično otežujejo pridobitev te pravice ter onemogočajo dostojno življenje prosilcev in prosilk za azil.

Raziskovalci in raziskovalke, aktivisti in aktivistke, zaposleni in zaposlene v različnih nevladnih organizacijah smo vrsto let opozarjali na te razmere – preko znanstvenih raziskav, poročil, manifestacij in drugih političnih dogodkov, vendar se razmere niso izboljšale, ravno nasprotno.

Danes smo priča pomembnim spremembam na tem področju – prosilci in prosilke za azil ne želijo več pristati na vlogo pasivnih in nemočnih žrtev, temveč nastopajo kot akterji v samoorganiziranem gibanju Svet za vsakogar. Na ta način neposredno, v lastnem imenu govorijo o svojih izkušnjah v Azilnem domu ter o ciljih gibanja Svet za vsakogar.

To sredo, 16. 4. 2008, ob 9.uri bodo člani Gibanja svet za vsakogar predstavili svoje poglede na Filozofski fakulteti, na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo (Zavetiška 5, nasproti Gimnazije Vič).

Na razpravi bodo sodelovali:
- Vladimir Krištof (prosilec za azil)
- Assylbek Jumagaziyev (prosilec za azil)
- Artur Dzaurov (prosilec za azil)
- Savik in Natan Isaakov (prosilca za azil)
- Aigul Hakimova (Socialni center Rog)
- Max Zimani (Afriški center)
- Sara Pistotnik (Socialni center Rog)
- mag. Uršula Lipovec Čebron (Filozofska fakulteta)

Vabljeni!

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Predstavitev