UPOR KOT USTVARJANJE (1. DEJANJE SIMPOZIJA PROSTORI V POSTAJANJU)

Poslal-a rad.edu, Pon, 14/04/2008 - 20:24
21 Apr 2008 - 18:00 || 21 Apr 2008 - 23:00

SOCIALNI CENTER

Vabimo vas na prvo javno razpravo v okviru simpozija Prostori v postajanju, ki bo potekala v ponedeljek, 21. aprila ob 18. uri v prostorih Socialnega centra Rog v Ljubljani.

Pritiski oblasti, poskus fizične deložacije iz tovarne in medijski molk niso oslabili moči samoorganiziranih skupnosti in kolektivov, ki delujejo v Rogu. Okrepila se je mreža evropskih socialnih centrov, umetniških in kulturnih ustanov, pobud in posameznikov, ki delujejo na institucionalnih in neodvisnih ravneh. S pismom podpore in javno tribuno so mnogi med njimi 27. marca izrazili solidarnost in se povezali v boju za skupne kulturne in politične prostore v mestu. Podobno lahko sklenemo za samoorganizirane migrantske delavce in prosilce za azil v Sloveniji, ki so v sodelovanju z aktivisti socialnega centra v tem času zasnovali družbeno gibanje Svet za vsakogar. Organizirali in izvedli so karavano razprav na ljubljanskih fakultetah, ki se bo 19. aprila nadaljevala z manifestacijo na ljubljanskih ulicah. Zato bo razprava 21. aprila potekala v dialogu s protagonisti gibanja Svet za vsakogar, gibanja Nevidni delavci sveta in aktivističnimi raziskovalci socialnega centra. Namenjena bo pripravam na evropsko srečanje socialnih centrov, ki bo potekalo junija 2008 v Ljubljani. Poleg odnosa med družbenimi gibanji, socialnimi centri, umetniškimi in političnimi kolektivi in institucijami v Sloveniji in v Evropi, bomo na razpravi spregovorili tudi o oblikah in načinih komunikacije z lokalno skupnostjo ter vzvodih legitimnosti drugačnega organiziranja življenja in delovanja v mestu.

Sodelovali bodo: Irfan Beširević (Socialni center Rog, Izbrisani), Barbara Beznec (odgovorna urednica Časopisa za kritiko znanosti), Artur Dzaurov (prosilec za azil, gibanje Svet za vsakogar), Savik in Natan Isaakov (prosilca za azil, gibanje Svet za vsakogar), Assylbek Dzhumagaziev (prosilec za azil, gibanje Svet za vsakogar), Vladimir Krištof (prosilec za azil, gibanje Svet za vsakogar), Andrej Kurnik (Center za kritično politologijo na FDV), Polona Mozetič (Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti), Tanja Peček (časopis Predor, Socialni center Rog), Sara Pistotnik (Socialni center Rog), Armin Salihović (gibanje delavcev IWW).

Moderatorka in kontakt razprave:
Aigul Hakimova, agsa@mail.ru

Koncept in kontakt simpozija:
Gašper Kralj, gasperkralj@yahoo.com
Bojana Piškur, bojana.piskur@mg-lj.si

Organizatorji: Radikalno izobraževanje, Socialni center Rog in Moderna galerija.
Socialni center Rog je eden od podpornikov akcije Gostimo Moderno galerijo!

Vabljeni!

Se nadaljuje...

* v soboto, 3. maja: ob 18.00 razprava in delavnica Misliti politiko: novi pojmi v političnem aktivizmu (2. dejanje simpozija) in ob 20.00 projekcija filma What Would It Mean To Win?, Oliverja Resslerja in Zanny Begga, ki je bil posnet ob junijskih protestih proti G8 v Heiligendammu v Nemčiji.
Moderator: Gal Kirn, galkirn@gmail.com

* v soboto, 10. maja: ob 11.00 predavanja in ob 18.00 delavnica (Ne)mogoči prostori umetnosti (3. dejanje simpozija)
Moderatorka: Adela Železnik, adela.zeleznik@mg-lj.si

* v torek, 13. maja: ob 18.00 javna razprava Kosovo: umetnost – izobraževanje – politika (4. dejanje simpozija)
Moderator: Sezgin Boynik, sezgin_boynik@hotmail.com

Sodelujoči bodo objavljeni v sprotnih najavah. Hvala za razumevanje in se vidimo v Rogu!
Ekipa PvP

koledar