Projekcija novejših kratkih filmov slovenskih ustvarjalcev

Poslal-a matitjahu, Ned, 18/05/2008 - 17:24
20 Maj 2008 - 20:10 || 20 Maj 2008 - 22:30

koncertna dvorana

Pozdravljeni!
Tokrat vam spet ponujamo paket kratkih filmčkov slovenskih avtorjev, ki so bili doslej predvajani le na manjših festivalih v Sloveniji in tujini, morda pa bodo nekateri izmed njih tokrat celo doživeli svojo premiero; vsekakor pa jih tako zbranih še ni bilo videti.
Še naprej vabimo vse filmske entuziaste, da nam posredujete svoje stvaritve, oziroma nam za predvajanje predlagate filmske zanimivosti.

Pridite v čim večjem številu, povabite prijatelje, širite ljubezen do filma in podprite filmsko ustvarjalnost in kinematografijo!
Se vidimo!

Program:

Matej Kolmanko: Goslač (2007, 8')
S povdarkom na vizualni poetiki film Goslač intenzivno splete dogodek okoli motiva neke madžarske skladbe, ki je bila na Madžarskem prepovedana, saj naj bi se ob njenem predvajanju v treh letih zgodilo več kot ducat samomorov.
O avtorju: Matej Kolmanko se večinoma ukvarja z videospoti, to pa je uspešen prenos njegove estetike na formo kratkega filma.

Martin Marzidovšek:
Wolfov posel (2008, 11')
Kaj se zgodi, ko na eni od strani odnosa, ki ga vodi denar, pohlep in užitek v občutku moči narasteta do kritične točke?
(S)prehod (20')
Ali je navidez naključno sledenje kamere sprehajalcem res tako brezciljno, kot se na začetku zdi?
O avtorju: Martin Marzidovšek, ki trenutno opravlja magisterij iz filozofije na Univerzi v Novi Gorici in SAZUju v Ljubljani, je z Matejem Vatovcem ustanovitelj društva Svarog – kluba neodvisnega filma v Piranu, v okviru katerega uresničujeta svoje projekte.

Kristijan Kranjčan: Menuet za dežnik (2006 , 12')
Črno-bela ljubezenska zgodba obarvana z magičnostjo glasbenih odtenkov.
O avtorju: Kristijan Kranjčan, mladi glasbeni virtuoz vešč tako violončela kot bobnov, se je ravnokar vrnil New Yorka, kjer je pilil svoje ritmične sposobnosti. To je njegov tretji kratki film. Za svoj film Augenblick je prejel priznanje za režijo na 10. festivalu neodvisnega filma Slovenije leta 2006 v organizaciji KUDa Cineast.

Igor Matijevič: Day by day (2007, 16')
Ta filmska monodrama zastavlja vprašanja o uvidu slehernika v brezmsmiselnost lastnega rutinskega vsakdana in možnosti preporoda.
O avtorju: V svojem filmu Day by Day, ki je zmagal na festivalu kratkega filma FF 600" leta 2007, Igor Matijevič izvaja tako vlogo režiserja, kot scenarista, igralca in montažerja.

Bojan Matjašič:
Soočenje (2004, 7')
Final hunt (2005, 4')
Igra s samim filmskim medijem s pomočjo digitalne obdelave ima veliko vlogo pri tvorbi pripovednosti obeh filmov, rezultat pa gre preko golega estetskega izživljanja.
O avtorju: Bojan Matjašič je diplomirani antropolog in samostojni video ustvarjalec, ki ustvarja v širokem spektru področja digitalnih medijev. (Režija, snemanje, montaža, 3D, animacije, postprodukcija, spletno oblikovanje, grafika itn.) Film Soočenje si je leta 2005 prislužil posebno omembo žirije na festivalu kratkega filma FF 600". Matjašič trenutno dela na projektu Divided God, ki vključuje video produkcijo na temo razmerja med pojmoma religije in tolerance. Je tudi podpredsednik društva KUD Pozitiv.

Maja Šest: Zadoščenje (2007, 10')
Dinamika osebnih želja, ki v ljubezenskem odnosu niso brez težav posredovane partnerju, par pripelje do usodnejših dogodkov.

Martin Agostini-Pregelj: ...ples po Piranu (2007, 8')
Kamera mestoma sledi vsakemu detajlu in gibalni intenciji plesalcev Gorana Bogdanovskega in Dejana Srhoja, mestoma pa s kompozicijo in montažo pripelje njun plesni humor do učinkovitega izraza.
Film je nastal na delavnici na temo plesnega filma s poudarkom na filmski fotografiji in estetiki v Piranu leta 2007, ki jo je organiziral tudi Martin Marzidovšek, čigar filma tudi tokrat tudi predvajamo.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Projekcija
Poslal-a barabara, Tor, 20/05/2008 - 13:49

Super, dobra iniciativa in dober koncept. Upam, da bo kmalu ekspanzija še v ostale prostore Roga. Sanjam o projekciji v drugem štuku, pa seveda v SC. Simpre adelante!