Zvočenja v Cirkulaciji 2

Poslal-a ror, Čet, 24/07/2008 - 08:09

V četrtek, 24. julija 2008 ob 21.00, v Cirkulaciji 2 v nekdanji tovarni Rog vabimo maloštevilno občestvo k projekciji in učni uri O zvočenju. Zvočenje ali umetnost zvoka je veja umetnosti, ki za svoj material uporablja predvsem zvok. Ogledali si bomo videodokumentarec z naslovom Soundings - o (ameriški) zgodovini v tem polju.

Hkrati si bomo ogledali tudi nekaj zbranih videomaterialov o prvem elektronskem instrumentu imenovanem termenvox, kar je že generalka pred delavnico, ki jo bomo imeli sodelavci Cirkulacije 2 prihodnji teden na festivalu Sajeta (www.sajeta.org).

Edukativni pristop v programu Cirkulacije 2 je potreben nujen korak, ki se je kot tak izkazal ob izjemno razširjenem nerazumevanju neglasbenega pristopa k zvoku.

Teza:
Zvočenje ni glasba - nekatere glasbe pa so tudi zvočenje. Glasba se reprezentirajoča umetnost, ki je funkcionalna (zato ni umetnost), zvočenje pa je oblikovanje zvočnega materiala v zvočne skulpture, ki nimajo namena evocirati čustvenih stanj. Kot nefunkcionalno izven svojega polja je zvočenje zato umetnost. Zelo podobno je kiparskemu delu, le da so materiali neprimerno lažji.

ror's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Demonstracija