SKUPNA IZJAVA O ODPRTJU ROGA ZA ZAINTERESIRANO JAVNOST

Poslal-a Nova, Pet, 31/03/2006 - 03:56

V soboto, 25. 3., se je v zapuščeni tovarni Rog začela izvedba novega socialnega programa ter odprla pobuda za začasno uporabo tovarne z namenom izvajanja neprofitnih in neuveljavljenih dejavnosti.

Ne gre za klasično zasedbo prostora, temveč le za začasno spremembo njegove namembnosti. 7000 kvadratnih metrov, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana in so že 15 let prepuščeni propadanju, nameravamo samoiniciativno usposobiti za neodvisno produkcijo nepridobitnih kulturnih in socialnih vsebin. Dokler MOL ne zastavi jasne strategije za reševanje problematike tega praznega prostora in ne začne z njenim izvajanjem, ga želimo odpreti za vse zainteresirane posameznike, posameznice in skupine, ki se ukvarjajo z neprofitno dejavnostjo na različnih področjih.

Kot neformalna mreža posameznikov in posameznic menimo, da je naše dejanje popolnoma legitimno in utemeljeno, čeprav zaenkrat brez uradnega dovoljenja. Spodbudila ga je Mestna občina s svojo pridobitniško mentaliteto, slabim gospodarjenjem in nekorektnim odnosom do naše iniciative. MOL je najprej v prostorih zapuščene tovarne Rog dovolil odprtje debate na temo tega neizkoriščenega prostora (s predavanji, razstavami projektov za revitalizacijo Roga nastalih na Fakulteti za arhitekturo, delavnicami, okroglimi mizami, itn.) z namenom konstruktivnega reševanja perečega vprašanja. Pol ure pred podpisom ustno že zagotovljene pogodbe o začasni uporabi prostora pa je to dovoljenje preklical.

MOL je svojo odločitev pojasnil z besedami, da je bila naša iniciativa zavrnjena zaradi telefonskih klicev okoliških prebivalcev in prebivalk, ki so se pritožili, češ da »nočejo imeti nove Metelkove za svojo sosedo«. Na tem mestu želimo poudariti, da izhodišča, na katerih temelji AKC Metelkova Mesto, podpiramo, vendar želimo v prostorih zapuščene tovarne Rog ustvariti drugačne načine delovanja, ki temeljijo na začasnosti in na dnevni dejavnosti ter ki bi vključevala lokalno skupnost in zadovoljevala njene potrebe. V ta namen smo se lotili čiščenja in tehničnega usposabljanja sicer popolnoma zanemarjenih in do nedavnega nefunkcionalnih prostorov. Menimo, da je samoiniciativen in samoorganiziran pristop nujno potreben v klimi netolerance in pasivnosti, v kateri lahko že en ali dva telefonska klica z našim namenom in načini delovanja neinformiranih posameznikov in posameznic paralizirata dejavnosti in načrte naše skupine začasnih uporabnikov in uporabnic prostorov zapuščene tovarne Rog, ki delujemo prostovoljno z namenom, da bi prispevali k dobrobiti širše skupnosti.

V sredo, 28. marca, nas je, začasne uporabnike in uporabnice prostorov v tovarni Rog, v spremstvu policistov obiskala Nuša Dolgan iz Oddelka za gospodarjenje z zemljišči MOL. Z njo smo se pogovorili o načinih začasne uporabe prostorov za nepridobitne dejavnosti. Gospa Dolgan je predlagala, da pripravimo natančen program delovanja in načrt nujne adaptacije prostorov tovarne Rog za zagotovitev varnosti uporabnikov in uporabnic. Oba dokumenta naj bi v ponedeljek, 3. aprila, na seji obravnaval Mestni svet. Zaradi slabih izkušenj z ustnimi dogovori z uslužbenci in uslužbenkami MOL v preteklih dneh smo želeli zagotovila, da nam bo, dokler pristojni organi mesta ne odločijo o naši iniciativi, dovoljena neprekinjena prisotnost v teh prostorih zaradi pridobivanja in priprave tehnične dokumentacije za varno uporabo objekta. Gospa Dolgan se je na ta predlog odzvala z ugotovitvijo, da mora preveriti možnosti za tak dogovor in da nas bo o odločitvi osebno obvestila. Nakar je odšla, na vhodu v območje zapuščene tovarne Rog pa je od takrat prisoten varnostnik zasebne varnostne službe G7. Ker nismo bili obveščeni o stališču MOL do predlaganega dogovora glede teh zagotovil, smo se odločili, da pokažemo našo pripravljenost na dialog in pripravimo natančen program delovanja ter načrt nujne adaptacije prostorov za zagotovitev varnosti uporabnikov, uporabnic, obiskovalcev in obiskovalk, kar pa hkrati pomeni, da moramo do nadaljnjega ostati prisotni v prostorih zapuščene tovarne Rog.

Dokler MOL ne najde rešitev za 7000 kvadratnih metrov neizkoriščenega prostora v Rogu, lahko ta prostor, namesto da je zgolj opuščen in neizkoriščen objekt v središču mesta, gosti ateljeje, glasbene, video ali grafične studie, gledališke in plesne dvorane, prostore za delovanje različnih društev, otroška igrišča, socialne in družbene dejavnosti, itn. Radi bi odprli javni prostor za povsem nepridobitne in neodvisne dejavnosti ter s tem prispevali h kvaliteti umetnosti, kulture, socialne varnosti, mišljenja in življenja mesta Ljubljane.

V prostorih zapuščene tovarne Rog, 29. 3. 2006, ob 21:00.

Začasni uporabniki in uporabnice prostorov tovarne Rog

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Izjave
Poslal-a martin, Pet, 14/04/2006 - 10:36

Cestitam za tole akcijo zavzetja tovarne ki je lahko postane zelo odmeven zgled povezanosti razlicnih aktivistov v skupnem cilju po uporabi propadajocih prostorov. Vem da ta ideja raste ze nekaj casa ampak 700 m2 uredit in speljat program ki ni od muh je velika stvar. Zelim vsem da bi sirsa slovenska javnost bila primerno obvescena ter da bi dobili podporo ki si jo zasluzite. Ker pa nisem v Sloveniji vas lahko spremljam le preko ekrana...cestitam tudi grjpfrutu za fejst fotke in si hkrati zelim vec portretov...pogresam stare dobre face...pozdrav tudi celi artisticno zonglerski skupini.