Koncert Žrec, Exsilium, Brezno, Moravska zima

Poslal-a Svantevit, Pet, 23/01/2009 - 00:43
24 Jan 2009 - 21:00 || 25 Jan 2009 - 01:00

Koncertna dvorana Tovarna Rog

Bogovom v čast in slovanskemu bratstvu:

Koncert Žrec, Exsilium, Brezno, Moravska zima

Sobota, 24.1.2009 - 21:00 - Tovarna Rog, Ljubljana

Prispevek: 5€ (za prevoz čeških skupin)

Žrec (Češka)

Exsilium (Slovenija)

Brezno (Slovenija)

Moravska zima (Češka)

Češka pagan metal skupina Žrec nedvomno velja za glasbeni fenomen vzhodne Evrope. Po ustanovitvi leta 2004 v zibelki češkega naroda (Moravskem) se je skupina ambicioznih glasbenikov ideološko vrgla v zvrst pagan metala, vendar v njegovo surovo black metalsko izvedbo. Po letu delovanja se jim je pridružil Ingvarr z novimi idejami in glasbenim znanjem. Unikaten način petja in znanje pastirske piščali ter lesene flavte so skupino hitro popeljale ob bok velikim vzhodnoslovanskim skupinam, ki v surov metal spretno prepletajo etnične elemente in folkloro.

Obiskovalcem se bodo predstavili s studijskim albumom, kjer priredbi Perun's celestial silver Ukrajincev Nokturnal Mortum ter prirejena izvedba ukrajinske ljudske pesmi Lystoczku czerwenyj ne manjkata. Prav slednja komada pa ponavadi povzročita splošno anarhijo na koncertih.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Performans
Poslal-a ThDi, Ned, 25/01/2009 - 14:16

Evo. Končno en res konkreten metal.
Brezno: Na flavti in vokalu je punca vodila po koncertu. Zraven je imela še bobnarja, basista, kitarista in klaviaturistko/backvokalistko.
Rekla je, da je bil to njihov prvi koncert. Sicer se mi je zdelo, da gre za zelo neizkušeno skupino, ampak koncert so izpeljali. Na trenutke so se lovili, ampak do razpada sistema ni prišlo, čeprav se mi je zdelo, da nekajkrat niso bili prav daleč od tega.
Žrec: Bravo! Metalske glave in čupe so valovale pred odrom kot še nikoli v koncertni dvorani. Zrec naredlili so žur na polno, ampak metalski žur. In to v probleki, oblečeni so bili v ljudske noše. Zasedba je bobnar, kitarist, basist/vokalist(screamer), klaviaturist/vokalist/flavtist in violinist. Opis v obvestilu za koncert bo kar držal, gre za surov metal prepleten z etničnimi elementi in folkloro. Veselilo me je, da se v koncertni dvorani igra tudi ljudska glasba, ki je je do sedaj bilo bolj malo, pravzaprav se je sploh ne spomnim. Ljudska glasba je od vseh in vsi jo lahko igrajo.
Moravska zima: Kitarist in bobnar sta ista kot pri Žrec, zraven pa še en basist in en vokalist, screamer. Ti so bili še najbolj brutalni. Fanje so si vzeli dosti dela, da so se uredili. To je bilo kot maškarada. Basist je imel efekt na basu, nek distortion. Namazal pa se je po obrazi tako, kot da ga je nekdo ustrelil v glavo na vrh čela. Vsi v bendu so bili pobarvani in v kostumih, mogoče so se mi zdeli kot mrtveci vstali iz groba. Niti ne zelo dolg koncert, ampak metalci so tud plesali metalski ples prerivanja in butanja drug ob drugega.
Exilium: Basist/vokalist, klaviaturistka, 2 kiraista (eden od njih s sedemstrunsko kitaro) in bobnar. V redu, vokalist je veliko omenjal stevilo 666.

Malo se je vse skupaj vleklo, predvsem ko so se bendi menjavali na odru. Največ časa, da so se naštimali, so rabili Žrec, skoraj eno uro. Karte so se prodajale, ampak podpornikom scene, drugače je bil vstop neomejen in plačilo ni bil pogoj zanj. Zadeva se jim je dobro pokrila.