Yuninomada, Mednarodna Razparva "NA GRANICI / NA MEJI"

Poslal-a moonflower, Pon, 26/01/2009 - 18:34
30 Jan 2009 - 12:00 || 1 Feb 2009 - 20:00

Trubarjeva 72, Socialni Center Rog, desna stavba skozi glavna vrata

KJE IN KDAJ:

30/01/09 od 11.00 do 17.00 na FDV, Bezigrad, Ljubljana

31/01/09 od 12.00 do 18.00 v Socialnem centru Rog,Trubarjeva 72

U okviru projekta Uninomada, koji sufinancira Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije, organiziramo međunarodne diskusije o nastajućem zajedničkom evropskom političkom prostoru. Pri tom smo koncentrirani na odnos među društvenim konfliktima i društvenim i političkim institucijama. Tako smo između ostalog koncentrirani na nove državljanske prakse, koje su istovremeno posljedica i uzrok evropskih migracionih politika; na nastajanje novih oblika sindikalizma, koji se oblikuju usred razgradnje tzv. fordistićkih oblika kompromisa između rada i kapitala, te na različite oblike upravljivosti, koji podrivaju moderne oblike političkog predstavništva i legitimacije. Rasprave organiziramo na Fakultetu društvenih nauka i u Socijalnom centru Rog. Tako pokušavamo, da povežemo znanje koje nastaje na univerzitetima i znanje koje nastaje među aktivistima društvenih pokreta.

U mjesecu januaru (30. i 31. 1. 2009) organiziramo međunarodnu raspravu pod nazivom Na meji / Na granici. Na nju želimo privući intelektualce iz prostora nekadašnje Jugoslavije. One, koje radu unutar univerziteta, kao i one, koji su aktivni u civilnom društvu ili u društvenim pokretima. Jedno od ishodišta za raspravu je položaj migrantskih radnika u Sloveniji, koji većinom dolaze iz bivših jugoslavenskih republika i danas tvore više od 10% aktivnog stanovništva Slovenije. Naime, Republika Slovenija je nakon osamostaljenja kroz strukturalne promjene, koje je diktirala integracija u evropski prostor, primijenila režim, koji omogućava sistematično iskorištavanje nužno potrebne strane radne snage i to najviše radnika, državljana nečlanica EU. Krajnje loši životni i radni uslovi tih radnika su tek nedavno postali objekt medijskog izvještavanja, ali se većinom izbjegava ubacivanje problema u širi kontekst, tj. njegovom tretmanu kao posljedici modernog upravljanja sa populacijama. Po drugoj strani su se radnici, zajedno sa grupom aktivističkih istraživača iz Socijalnog centra Rog, organizirali u pokret Nevidljivi radnici svijeta (IWW).

U okviru ovih diskusija projekta Uninomada želimo iz različitih uglova osvijetliti mogućnosti uspostavljanja otvorene zajednice na granici. Tako na schengenski granici odnosno vanjskoj granici Evropske unije kao i na granicama koje su nastale unutar procesa razdora moderne političke zajednice (bivše SFRJ) i hijerarhične integracije novo nastalih jedinica u politički oblik globalizacije, koja je slijedila secesiji. Otvaramo dakle pitanje političkog dispozitiva, koji omogućava oblikovanje otvorene postnacionalne zajednice na granicama, koje se neprekidno projiciraju i u unutrašnjost okolina, u kojima živimo. U takvoj zajednici vidimo alternativu evropskom obliku aparthaida.

Dijeliće takvog političkog dispozitiva bi željeli definirati kroz izmjenjivanje mišljenja na osnovu sljedećih ishodišta: Kakav je sadržaj diskusije o državljanstvu u okolinama, iz kojih dolaze sudjeljujuči? Kojim tokovima slijedi diskusija o evropskim integracijama i kako utječe na konceptualizacije državljanstva, pripadnosti i prava? Koji su bitni socijalni konflikti? Koji modeli upravljanja sa socijalnim konfliktima su se uspostavili u pojedinačnim državama? Kakvi diskursi o civilnom društvu su hegemonski i kakva je njihova kritika? Koje društvene institucije nose glavnu ulogu kod političke socijalizacije? Gdje i kako stoji diskusija o migracijama? Kakva je uloga institucija EU i ostalih međunarodnih institucija unutar politika upravljanja populacijama? Kakvo je stanje diskusija o suverenitetu? Kako se artikulira diskurs o suverenitetu na pitanju rata i granica?


Filename/TitleVelikost
logoSCsite.jpeg14.96 KB
Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar