!!!koncert!!! BERNAYS_PROPAGANDA &EMBRYO

Poslal-a ThDi, Sob, 14/03/2009 - 18:34
15 Mar 2009 - 21:30

koncertna

KONCERTNA DVORANA ROG, IN-SANE booking & Moonlee Records predstavljajo:

Ljubljana / Tovarna Rog
nedelja, 15. marec 2009
vrata: 21.00, koncert: 21.30
zaželjen prispevek: 5 €
www.myspace.com/bernayspropaganda
www.embryo.de

www.myspace.com/insanebooking
www.moonleerecords.com
www.last.fm/event/973880


BERNAYS PROPAGANDA

(diskoiden postpunk z ženskim vokalom, Skopje, Makedonija)
www.myspace.com/bernayspropaganda


EMBRYO

(jazzy space krautrock, Nemčija)
www.embryo.de

*******************************************************************

Makedonsko skupino BERNAYS PROPAGANDA je moč na kratko označili kot plesni newwave/post-punk s privlačnim ženskim vokalom. Toda naj nas to ne zavede, saj je govora o izrazito politično angažirani skupini, ki svoj navdih črpa v precej različnih skupinah – od Submission Hold preko Fugazi pa vse tja do Gossip in Gang of Four. Čvrsto bobnanje podkrepljeno z mastnimi grooverskimi bas linijami tvori osnovo, na kateri poplesujejo funkoidni in razcepljeni kitarski akordi, vse skupaj pa zaobjame zvonki ženski glas, ki se zareže globoko v uho. So bili luciden entuziazem, prekipajoča energija in privlačna atmosfera že omenjeni? Korenine skupine BERNAYS PROPAGANDA segajo globoko v DIY punkrock sceno, za mnoge pa bo vendarle presenetljivo dejstvo, da v tej skupini igrata tudi pevec in bobnar dobro uveljavljene trashcore skupine FxPxOx. Skupina se bo v Ljubljani ustavila v okviru njihove 45-dnevne turneje širom Evrope na kateri predstavlja svoj dolgometražni prvenec “Happiness Machines”(Moonlee Records).
Zaplešite, zaploskajte, zapojte, zaigrajte in slavite državljansko nepokorščino, človekove pravice in svoboščine! BERNAYS PROPAGANDA nas pozivajo na angažiran ples!

"One of the most original and innovative Krautrock bands, Embryo fused traditional ethnic music with their own jazzy space rock style. Over their 40-year existence, during which Christian Burchard has been the only consistent member, the group has traveled the world, playing with hundreds of different musicians and releasing over 35 records.
Literally the birthplace of a new type of fusion, Embryo had their roots in the very fertile Munich late-1960's scene. Formed in 1969 by percussionist Christian Burchard after leaving Amon Düül II, along with other like-minded former jazz and underground musicians, the idea of Embryo was to work collectively, intuitively, and let the music evolve on its own.
As Embryo keep on keeping on, most of their later output has been live recordings, covering both jazzier realms and continuing to explore new avenues. Embryo continue to tour the continent and further abroad, and constantly surprise with new innovations, proving to be the only Krautrock band to have stuck to their ideals over 40 years, whilst always moving on.
One of the latest album is EMRYONNCK, a collection of impromptu jams together with the American post-rock improv band NNCK (formerly the No Neck Blues Band) amounting to some of the most heady out-there Embryo for many years, so much so it could almost date from 1969!
"

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar
Poslal-a ThDi, Pet, 20/03/2009 - 12:28

Veliko ljudi je prišlo gledat Bernay's Propaganda, saj se je okrog govorilo, da so ful dobri. Zdelo se mi je, da so izstopali iz povprečja v kvaliteti bendov, ki jih organizirata Insane Booking. Gre za dobro uigran bend z dobro glasbo in tudi ženski vokal pripomore k všečnosti. Dario je dal na bas mikrofon, kar je tudi izpadlo v redu, ampak pri soundu, ki ga on naredi, pogrešam tiste nizke in zelo nizke tone. Je pa tud res, da je veliko produkcije take glasbe narejeno na tak način, se pravi pravzaprav brez nizkih tonov. Dobr je blo, čeprav niso imeli pripravljenega bisa.
Embryo so pa zgodba čisto zase. HUDO!!! To je živa legenda. Norci so, norci so. Kljub temu, da imajo v svoji glasbi dosti humorja, se mi je zdelo, da igrajo resno glasbo. Že takoj po soundčeku so mi rekli, da bom moral veliko delat. In res sem moral, ampak sem cel čas užival, čeprav je bilo vmes tudi nekaj nejasnosti in šibkih točk. Ena je bila že takoj na začetku koncerta, saj sem imel probleme z štimanjem sounda za pianino, ker se je tamala, Christianova hči, tik pred koncertom odločila, da hoče imeti ozvočen tudi pianino, tako da pravega sounčeka za pianino ni bilo. Prav tako pianino ni bil zelo izpostavljen po melodijah in harmonijah, ki jih je igrala, kar mi je še dodatno otežilo delo. Drugače pa so igrali na vibrafon, marimba, nekaj opreklju podobnega, 2 saksofona (en velik in en čisto mali), flavta, klaviature, pianino, ud (lutnja), bas kitara, bobni, tolkala, kontrabas in efekti, ki so vzpostavili še dodatno dimenzijo. V bedu je 6 folka.
Začeli so zelo umirjeno. Čisto akustično. Oprekelj, marimba, ud, pianino. Počasi so stopnjevali. Tako počasi, da je folk dosti folka šlo, ker so mislili, da je to to. Na vrhuncu prišli do zelo intenzivnega električnega dela, v katerem je udist zamenjal ud z električnim basom, saksofonist pa je sax peljal prek vahvaha in na marshall feršterker, ki mu je dal še distorzijo. To se je slišalo kot električna kitara ampak čisto kot električna kitara, je bil pa električni sax. Hudo. Tudi oprekelj, ki je zelo tih instrument, je kasneje model peljal na mali feršterker, ki mu je dal nek efekt in je kar naenkrat postal zelo glasen in celo nerazpoznaven za nekoga kot jaz, ki sem prvič sploh slišal to glasbo. Ene parkrat nisem vedel kateri instrument dela kateri zvok. Vem, da sem enkrat vmes kar slišal eno kitaro in sem šele kasneje ugotovil, da je to sax. Ta saksofonist je igral tudi flavto. Moram povedat, da je tipo res hud flavtist. Neke kao indijske finte je izvajal, tako da je menjal višino tona vezano, da ni bilo preskokov v frekvenci. To je naredil ene parkrat kot impresijo al kaj jaz vem. Res hudo! Tamala bejbi je igrala tud klaviature. Že na začetku mi je rekla, da bo ful variirala v glasnosti. Na koncu sem ji rekel, da je preveč variirala. Na njen ugovor, češ da se je ona slišala, sem ji rekel, da to še ne pomeni, da se je slišalo tudi v ozvočenju, saj sta zvok na odru in zvok v ozvočenju lahko čisto drugačna. V zadnji fazi koncerta je basist z bas kitare prešaltal na kontrabas, ki sem mu ga rade volje posodil. In so ga še tle odpikali. Res hud gruv sta mela bobnar pa basist. (Pazi, vsi so ga mel!) Pa sploh ne da bi igrala kakšne virtuoznosti, ampak pumpal ga je na polno! Zadnji komad, ki je bil bis, je bil čisti kaos. Punca je vzela v roke tudi pozavno. Res so hudi norci. Bravo! Koncert so posneli, snemajo namreč vse svoje koncerte.
Po koncertu, ko sem mu dal za stroške, je rekel Christian, da zdaj se začne pravo delo. Nisem takoj dobro razumel kaj s tem misli ampak šele po dveh urah pospravljanja. Enkrat smo jim s Čarangiji zajamali zraven ob pospravljanju. Jaz sem igral na plastično flašo radenske, ki sem jo pol pod vplivom sodelovanja s Cirkulacijo in tudi pod vtisom s koncerta Embryo pa tud Čarangi začel čez nekaj časa kar mečkati, in iz nje spravil nekaj zelo zanimivih in hudih soundov. Tud bend je bil zelo zadovoljen s koncertom. Kljub temu, da so za zelo različne stvari uporabljali iste mikrofone, kar je bil tudi eden od razlogov, da sem bil zmeden pri svojem delu, so mi rekli, da je bil dober sound. Zelo zadovoljen je bil saksofonist, ki je rekel, da ga nekateri soundmani tišajo, ko priklopi distorzijo, jaz pa sem ga dal glasno, in je lahko izvajal tudi finese, ki so se tako dobro slišale. Tudi šefe benda, Christian, mi je rekel, da sem naredil dober sound. Bil je zadovoljen s koncertom in placom in izvedbo dogodka in je rekel, da še pridejo. Takrat bo prinesel tudi posnetek s tega koncerta. Modeli so takoj pičili naprej, pravzaprav nazaj, domov v Minhen. Ob premišljanu o koncertu sem se spomnil na taka velikane kot Sun Ra in Fran Zappa v svojih svobodnejših projektih. In zelo všeč mi je blo, ko je Christian sredi koncerta rekel, da igrajo svobodno glasbo. Aja! Proti koncu koncerta je povabil na oder tudi Čarangi in tudi z njimi so ga pojamali na polno. Pol so šli Čarangi dol in koncert je nekako prešel v svojo zaključno fazo.

Poslal-a ThDi, Ned, 10/01/2010 - 17:30