koncert!!! TheGHEN & TheGrOOveSCIentists

Poslal-a ThDi, Ned, 24/05/2009 - 21:19
4 Jun 2009 - 22:00

koncertna


Rogovska naveza iz Bistrice ob Sotli je spet v delovanju!

TheGhen

www.myspace.com/theghen

Drugič v Rogu, tokrat v drugačni zasedbi.
Objava in poročilo s koncerta The Ghen, 10.4.2008 - link

Spremljali jih bojo

GrOOve SCIentiSTS

groove-scientists.info

Aleš Klinger kitara
Mario Pevec bas kitara
Gregor Božič bobni

The Ghen je mlada zasedba iz Bistrice ob Sotli. Njeni člani so že dolga leta prisotni na slovenski glasbeni sceni; igrali so v zasedbah Eternia, No Cenzura, Psihiatrija, Malik... Skupina obstaja že dobro leto, toda v sedanji sestavi ni še niti pol leta. Gre za klasično kitarsko rok zasedbo: dva kitarista (od katerih eden je obenem vokalist), basist in bobnar.

Manj klasično zveni njihova glasba. Ta ves čas zdužuje nezdružjlivo; je obenem poslušljiva širokemu krogu ljudi in hkrati izvirna, nepredvidljiva; pesmi zvenijo celovito in so spevne, obenem pa so sestavljene iz skrajno različnih delov; žanrsko the Ghen v nekem trenutku spominjajo na pop, pop-rock ali funk, že v naslednjem pa, brez da se bi podrla glasbena kompozicija, žgejo masten stoner ali punk. Skratka, gre za bend, ki se ni omejil na določeno zvrst, pač pa zdužuje vse vzrsti, ki so všeč njegovim članom. Vseeno pa se dobro zavedajo, da je treba glasbo postaviti na močne temelje; ritem sekcija ne popušča, kitarista dobro sodelujeta tako pri igranju trših rifov in mehkejšuh ubiranj, vokali so prepričljivi.

Besedila so zgodba zase. Njihov avtor, pevec Andrej, pravi, da gre za subjektivni družbeni kriticizem. Skozi osebnoizpovedne zgodbe navadno prvoosebnega pripovedovalca se da razbrati njegovo družbeno okolje, njegovo življenjsko situacijo. Če smo manj filozofski, lahko enostavno rečemo, da so besedila zelo jasna, življenjska, intimna in prepojena s (samo)ironijo in črnim humorjem.

Veliko več o skupini The Ghen najbrž nima smisla razpravljati. Elvis Costelo je rekel: "Writing about music is like dancing about architecture." In imel je prav. Naj spregovori glasba!

Mariborska zasedba inštrumentalistov, Groove Scientists, z improvizirano avtorsko glasbo raziskuje in se prilagaja ritmom in zvokom nove dobe. Še vedno na začetku pa vendar že z leti izkušenj se podreja minimalizmu z okusom Rock-a...Funk-a...Break Beat-a...Jungle-a...Dub-a...

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Delavnica | Druženje | Okrogla miza | Performans | Predavanje | Predstavitev | Projekcija | Razstava | Sestanek
Poslal-a ThDi, Ned, 19/07/2009 - 11:48

Z Bačkom, kitaristom od Psihiatrije, sem se dogovoril za ta koncert. To je naša naveza iz Bistice ob Sotli, s katero vzdržujemo kontakte dokaj redno (enkrat na leto).
link do objave in poročila s prvega koncerta Psihiatrije v Rogu, 7.12.2007
link do objave in poročila s koncerta Psihiatrije, Mane in TheGhen v Rogu, 10.4.2008
Prvi so igrali Groove Scientists. Gre za dost umirjeno pa vendar dobro premišljeno instrumentalno glasbo z dosti energije v električnem triu. Kitarist je imel stereo feršterker. Dobr! Martis je tudi posnel koncert in mislim, da je koncert od Groove scientists najboljši posnetek koncerta v Rogu, ki je uspel Martisu. Moramo jim še poslat posnetke.
The Ghen so spremenili zasedbo in jo pokombinirali s preostanki Psihiatrije, ki za zdaj miruje in ni aktivna. Škoda za Psihiatrijo, ker so mi bli fantje ta hudi, no, sam sej mogoče še bojo kaj naredili. No tud The Ghen niso kar tako. Igrajo neke svoje komade, od katerih se zdi dosti takih kot da bi jih že nekje slišali kot neko malo tršo alternativno rock varianto novejših časov. Pizda, en komad, ki so ga igrali tudi že na prvem koncertu, je prav material za hit. Mislim, da bi se ga dalo sfurati. Tudi pevec s svojim posebnim vokalom je pokazal, da je izurjen v petju, in zdi se mi da je v veliki meri vokal tisti, ki spomni na prej omenjeno malo tršo alternativno rock varianto novejših časov. Dobr, dobr, dobr!
No, folka ni bilo veliko, tudi zato, ker sem bil takrat v jebi za limanje plakatov in nisem mogel dobro obvestiti, ampak smo zbrali prispevkov skoraj dovolj za potne stroške, še malo je blo treba doštukat. Jebadga...