OPENfreestyleKARAOKE&JAMsession vMODREMkotu

Poslal-a ThDi, Pet, 19/06/2009 - 15:26
24 Jun 2009 - 22:00

MODRI KOT

Gibanje FreestyleKARAOKE&JAMsession je že imelo dogodke v galeriji Kljub Vsemu, v TransZenTrali 27, v Cirkusu,...

Tokrat bomo v MODREM KOTU na skrajnem zahodu ROGa.

FreestyleKARAOKE&JAMsession bojo ta dan bolj akustične narave in na manjši glasnosti kot ponavadi. Mogoč bo tudi priklop električnih instrumentov, vendar tišje.

Karaoke so zastavjljene s čim manj omejitvami kreativnosti in izražanja. Namenjene so predvsem aktivnim udeležencem, ki pridejo igrat ali pet, čeprav so tudi tisti, ki pridejo samo poslušat in gledat dobrodošli. Eno galvnih pravil je FREESTYLE, kar pomeni, da napake v nastopu niso možne. Ne moreš se zmotiti tudi če se hočeš! Poleg tega spodbujamo komunikacijo in sodelovanje med nastopajočimi med nastopom. Po želji omogočimo tudi nastop solo točk, če se izvajalec ne počuti dobro v družbi ostalih, vseeno pa želi nekaj pokazati.

Čeprav so karaoke največkrat glasbene, to sploh ni nobena omejitev, saj vedno znova spodbujamo tudi izvajalce in producente ostalih izraznih načinov, da se udeležijo karaok in skupaj sodelujejo na intermedijski način. Sodelovali smo že s plesalci, slikarji, vizualisti VJi, pesniki, gledališčem,... VV

Priporočila za tiste, ki jih še ne poznate!
Prinesi potrebščine s sabo!
Spoštuj oder!

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Delavnica | Druženje | Okrogla miza | Performans | Predavanje | Predstavitev | Projekcija | Razstava | Sestanek
Poslal-a kaptive, Sob, 27/06/2009 - 13:33

Karaoke - jam session pripravljene v Dnevni dvorani Modrega kota (MK), so se izkazale kot lepa sprememba, saj se le te ponavadi izvajajo v Koncertni dvorani ROG, a ta je precej večja in se kdaj izgubi občutek intime, ki ti ga manjši prostor nudi. Tokrat je vsakoletna reggae konferenca v izvedbi Puppa Robbi-ja in Ziggi-ja sovpadla z sredo, dnevom, ko se odvijajo tradicionalne karaoke (ponavadi v koncertni dvorani, a ni pravilo). Ker je Koncertna dvorana primernejša kakor Dnevna dvorana MK za dogodke vrste reggae konferenca, smo se odločili da se tokrat karaoke preselijo v Dnevno dvorano MODRI KOT, pod okriljem produkcije ROGODBA. Tako je bila to odlična priložnost za MK, da se vključi v program Tovarne ROG, preizkusi svojo večnamenski karakter in tudi prvi resni skupni projekt s koncertno dvorano in novonastalim prostorom MK (...to je, po festivalu Dnevi odprtih vrat, ko so se selili dogodki po 22h v dvorano zaradi bolje protihrupne izolacije). Sicer je MK v svojem enomesečnem obstajanju že imel lastne dogodke (festival Odprtih vrat Tovarne ROG, reggae matineje, jam sessione, delavnice akustike in tonske tehnike, masaže, kiropraktike, dihalnih vaj, par filmskih večerov ter audio-vizualnih performansov, trenutno v pripravi še delavnice glasbene teorije, lutkarstva, rei-kija...), a tokrat se je prvič dogodek izvedel v neposredni povezavi s Koncertno dvorano. Tudi programski organizatorji v Koncertni, so me prosili, da pripravim postavitev za izvajalce konference,(sodelovanje v preteklosti), tako da sva se z ThDi-jem menjavala na mešalkah v prostorih, ker je pač težko biti na dveh koncih istočasno. A z zadovoljstvom lahko napišem, da sta oba dogodka potekla brez resnih zapletov, tako obiskovalci in glasbeniki, kot tudi ekipa ROG, pa smo bili na koncu zadovoljni (in utrujeni ampak na dober način, ko zaspiš z zavestjo, da si storil nekaj lepega ta dan).
Karaoke v MK so potekale celo noč in se končale okrog 6h zjutraj. Ker je oder narejen tako da je celotni prostor oder, so vsi prisotni postali del performansa. S tem so tudi razširili zvočno sliko po celem prostoru, saj se je glasba slišala od vsepovsod. Zaradi občutka intime, ki ti ga dnevna dvorana MK nudi, se je pri prisotnih vzpostavila direktna komunikacija skozi glasbo in ples, ki je trajala do jutranjih ur. Bilo je sicer nekaj konfuznih trenutkov, ko se se note malo prerivale med sabo, a to ni zmotilo ritma večera in trenutki ki so se vrstili, so bili včasih prav magični. Verjetno je imel dosti pri tem gong, ki ga je Andrej pridno igral in je s svojimi vibracijami polnil ta visoki prostor. Tudi Mojca (kraljica Modrega kotička) je prispevala ritem s pomočjo raznih tolkal, zvončkljal, šklepetal, ki jih je prinesla s sabo. Kristjan je predstavil svojo novonastajajočo kompilacijo v solo nastopu vokal-kitara in tudi pod pritiskom prisotnih 'zimproviziral čisto nov komad, Marko je bil kitarist večera, saj je dajal ritem skoraj cel čas (vztrajnost šteje), tudi Jure je prinesel svojo električno kitaro, ki jo je povezal preko računalnika v mešalko in s tem dobil na kitari še efekte, da je lahko barval ozadje z zvoki.
Kar naenkrat sta se prikazali še kongi, in tudi klarinet je bil prisoten v izvedbi Martina iz Belgije. Vsi so tudi peli in se seveda menjavali na instrumentih. Tako je dobila priložnost (na našo srečo) Jani da z Martisovo podporo odpoje dva tri lastna komada v impro band izvedbi. Tudi pred tem je polnila modri kotiček z žametnimi barvami svojega glasu, a v solo nastopu je res izkazala svoje glasovne sposobnosti. Vendar tudi Martis ni bil od muh saj ji je držal podporo na kontrabasu, vokalu, kitari ter tolkalih... Okoli 3 30 zjutraj sta se prikazala še Žak Stuhlač in Tadej Vesenjak, ki sta tudi odpela in odigrala nekaj pesmi. Z njima sem bil v dogovoru že od prej da se vidimo, saj so v načrtu programa Modrega kotička tedenski Tradicionalni kant-avtorski večeri, po imenu MODRI KANTON, več o tem bo objavljeno kmalu. Skratka lep večer, po katerem so vsi prisotni odšli zadovoljni, če so imeli srečo pa so tudi kaj lepega prinesli ter odnesli sabo. V imenu MODREGA KOTIČKA, produkcije ROGODBA in ROGOR, KONCERTNA DVORANE in seveda TOVARNE ROG, se vsem prisotnim zahvaljujem in vljudno vabim na prihodnje dogodke.

M.B.
27.06.2009