OBVESTILO O VZPOSTAVITVI RAZLIČNIH PRODUKCIJ V KONCERTNI DVORANI TOVARNE ROG

Poslal-a ThDi, Pon, 06/07/2009 - 12:58

Že dolgo časa ni bilo nobenega poročila o delovanju koncertne dvorane tovarne Rog. Zadnje poročilo je poročalo o programu do junija 2008, vendar je to poročilo izginilo z Rogove spletne strani zaradi nepojasnjenih razlogov. Na podlagi teh poročil je sklepanje o produkciji v koncertni dvorani nepopolno in pelje do napačnih zaključkov. V tem sporočilu bom probal pojasnit sedanje stanje in dogajanje v koncertni dvorani tovarne Rog in razloge za to.

Rogor produkcija se je vzpostavila 17.1.2009 (povezava do objave vzpostavitve Rogora) kot odgovor na zahteve, da se ta način dela, ki je v skladu s pravili začasne uporabe prostorov bivše tovarne Rog, katera priporoča skupščina začasnih uporabnikov Roga, ne izvaja več v celoti in da se dopušča vedno več izjem, ki tako lahko postanejo pravilo. Način dela z začetkov pred dvemi leti, ki je opisan v poročilu o delovanju koncertne dvorane od 30.3 do 8.9 2007, je osnova delovanja Rogor produkcije.

Že dosti pred tem je v ekipi prihajalo do nestrinjanj in nesporazumov glede načina dela in to celo do te mere, da je Marko Bojičić enkrat maja ali junija 2008 dokončno izstopil iz ekipe. Od takrat naprej Marko ni več veliko delal v dvorani, čeprav je še vedno ostal povezan z dvorano. Zame izstop kljub temu, da sem se glede smernic načina dela strinjal z Markotom, nikoli ni bil resna možnost, saj se mi je zdelo, da se potem ne bo več delalo tako kot smo delali dotedaj in kot se mi zdi v takem prostoru in v taki situaciji edino pravilno.

Po tem, ko je Marko izstopil iz ekipe, so se zahteve in pritiski, da se način dela spremeni, še stopnjevali. Vseskozi je prihajalo do odstopanj od osnovnih smernic delovanja, ampak dokler so bile to bolj izjeme in smo se drug drugemu še lahko prilagajali (v resnici smo se zelo težko prilagajali, ampak smo se), se mi ni zdelo potrebno tega posebej izpostavljati in iskati novih možnosti. K temu je pripomogla tudi preobrememnjenost in premalo število delavcev in nesposobnost izvajanja produkcije izključno na star način, saj se mi ekipa kljub temu, da se je razširila, ni zdela dovolj zanesljiva, da bi se taka produkcija lahko vzpostavila tako, da bi lahko dobro delala.

Ko je v začetku leta 2009 postalo jasno, da se bojo v koncertni dvorani organizirali dogodki, na katerih bo vstopnina, sem se od tega ločil in si zadal vzpostaviti produkcijo, ki bo sledila samo osnovnim že vzpostavljenim smernicam, še vedno pa sem sodeloval pri dogodkih, ki so bili v skladu s temi smernicami. Izkušnje iz prejšnjih let so mi govorile, da vstopnina ni čarobni odgovor, ki bo rešil vse težave, in da je najbolj pomembno to, da se dogodek dobro pripravi in da se o njem obvesti čim večje število ljudi. Tako se ponavadi stvar dobro izide tudi s prostovoljnimi prispevki. Če pa dogodek ni dobro pripravljen, tudi vstopnina ne pomaga.

Enkrat marca 2009 se je Aleš Košir po letih kreganja in izgube zaupanja ločil od ekipe in začel v dvorani delati sam. Pomagali so mu drugi ljudje, ki do tedaj niso delali v dvorani. Ostali del ekipe je bil zadovoljen saj se nam ni bilo treba več z njim pregovarjati in pogajati za vsako stvar pa tudi kvazišefovski odnos, ki ga je Aleš imel do ostalih sodelavcev, je bil vse prej kot spodbuden za plodno sodelovanje. Stvar je šla celo tako daleč, da so se nekateri novejši člani ekipe odločili, da ne bodo več delali v dvorani. Zdaj Aleš dela posebej in ostali, ki tam delamo, nismo odgovorni za to, kar on dela. Aleš fura svojo produkcijo in na tovarni objavlja pod imenom alesk4.

Prostanek ekipe zaenkrat dela v skladu s starimi smernicami, čeprav tudi tu prihaja do manjših odstopanj. Pravzaprav preostanek ekipe združuje dve produkciji, ki skupaj delata na podoben način, to sta Rogor in ta, ki jo jaz imenujem Dvorana vzdihljajev. Dvorana vzdihljajev je zbrana okrog Tineta Drašaka in ni tako zelo zavezana starim smernicam kot Rogor. Za Dvorano Vzdihljajev objavljata SunYa in persefonis. Tine dopušča možnost vstopnine, če kdo od izvajalcev na tem vztraja. Vseeno je bil do zdaj razen enkrat, ko smo se skupaj dogovorili z Ziggijem, le Aleš tisti, ki je organiziral dogodke z vstopnino, čeprav se je tudi Tine s tem strinjal.

Sam prostor ni najbolj pomemben. Najbolj pomembni so ljudje, ki tam ustvarjajo. Ker pri Rogoru sodelujejo tudi ljudje, ki so dejavni tudi v drugi prostorih tudi izven Roga, in se tam srečujejo s podobnimi težavami kot v koncertni dvorani v Rogu, smo se odločili, da naša produkcija ne bo vezana izključno na koncertno dvorano v Rogu, ampak da raje vzpostavimo ekipo, ki se bo strinjala glede osnovnih smernic delovanja, in bo lahko delovala v različnih prostorih. Pri Rogoru sodelujejo Sanja Ž., Mladen B., Žiga P., Anuša, Špela in še dosti drugih, ki pa se niso jasno opredelili do tega, med njimi so tudi Sanja H., Eva D., Jasmin,... Rogor tudi sodeluje z drugimi produkcijami, z Rogodbo, z Dvorano Vzdihljajev, z IN-sane bookingom, za katerega objavlja sixpackpunk, in drugimi dokler se to sodelovanje sklada z osnovnimi smernicami delovanja Rogora.

Thierno Diallo

ThDi's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Demonstracija
Poslal-a ThDi, Sre, 18/11/2009 - 13:43

Sedaj je vzpostavljena neodvisna Rogor produkcija okrog nuše, špelčka, Jasmina, Tineta in mene. Rogor ohranja nespremenjena vodila in smernice. Težko pa garantiramo bendom na turneji 100eurov. SunYa in persefonis sta na dopustu in se še nista izjasnili glede sodelovanja v koncertni dvorani, se mi pa zdi, da sta se bolj kot ne umaknili. SunYa je rekla, da bo kdaj še kaj posnela s kamero.
alesk4 ima svojo produkcijo, ki se baje kliče čudovita.

Poslal-a barabara, Pet, 10/07/2009 - 20:21

Se mi zdi v redu, da si si vzel čas in končno jasno opredelil
različne načine in iniciative. Tisti, ki smo več v Rogu, to še
nekako spremljamo, drugi pa verjetno teže sledijo temu rogovskemu
miceliju.

Poslal-a Mitar, Sre, 08/07/2009 - 18:49

Ne vem, zakaj bi zadnje poročilo kar tako izginilo. Čudno. Jaz ga nisem odstranil.

Poslal-a kaptive, Tor, 07/07/2009 - 07:35

ROG JE EN