Prostor mesta: Rog » Kresija streaming

Poslal-a Nova, Sre, 17/05/2006 - 16:02
22 Maj 2006 - 11:00 || 22 Maj 2006 - 20:00

Medialab/Cyberog, Galerija Kresija

V okviru razstave/predstavitve bomo videotočili dogajanje v Tovarni Rog v Galerijo Kresija. Cel dan.

Stream bo na voljo tudi drugim internetnim obiskovalcem. Naslov sporocimo naknadno...

------

PROSTOR MESTA, PREDSTAVITEV LIKOVNIH USTVARJALCEV AKC METELKOVE MESTA

Predstavniki kapitala in nekaterih medijev pogosto vidijo AKC Metelkovo mesto prostor, ki ga je treba zapolniti. Pri tem bodisi popolnoma prezrejo dejavnosti na Metelkovi, bodisi vidijo mesto kot prostor nevreden elitnega prostora v mestu. Zato je na razstavi načrtno del galerijskega prostora izpraznjen. Izpraznjenost prostora pa ne pomeni popolne praznine v fizičnem smislu, temveč na simbolični ravni izpostavlja vprašanja dojemanja Metelkove mesta, tega specifičnega prostora znotraj mesta in znotraj centrov moči, ki bi radi ta del videli fizično praznega.

Na drugi strani pa imamo prostor napolnjen z umetniškimi artefakti posameznih ustvarjalcev Metelkove mesta kot antipol praznine. Umetniki kot vitalni del tega prostora poleg ostalih ustvarjalcev podarjajo temu mestu življenjsko energijo in spreminjajo njegovo podobo iz dneva v dan. To večno delo v procesu AKC Metelkove mesta in samih posameznikov znotraj, je tista točka, na kateri se je zgradil unikum socialno družbenega gibanja devetdesetih let.

»V dani predstavitvi skušamo izpostaviti prostor kot torišče združevanja različnih ustvarjalcev, oziroma torišče različnih mentalnih vsebin. Prostor izkušnje sobivanja, kot odgovor vseobčemu odtujevanju. AKC Metelkova mesto pa je tudi tor upora premikanju nekaterih pojavov današnje civilizacije, ki se žal zdijo preveč samoumevni. Ta prostor, to torišče, je nosilec nesnovnega in neomejenega, kjer se prosto premikajo predvsem različni ustvarjalni principi.

V svoji predstavitvi bi radi problematizirali drugi pol videnje istega prostora. Videnje, ki ga priznava vrednega le kot izpraznjenega. Ki se mu zdi, da je ground zero edina točka, katera lahko omogoča nadaljnji razvoj civilizacije. Diktatura kapitala za katero je rast BDP-ja nedotakljivi malik in ki mu na žrtvenik polaga tako dvomljivce kot tudi goreče vernike. Osupljiva miselnost, ki opustošenje atomske eksplozije enači z velikim pokom ustvarjenja. Arhitekturni posegi, ki se ne menijo ne za zgodovino in ne za sedanjost saj vsiljujejo končne rešitve urbanističnega vprašanja in ogrožajo temelje obljudenih stavb. Drugi pol ustvarjalnega prostora naj bi torej bila le zaslepujoča praznina. Tabula raza za nov začetek diktiranega zapisa. Ali v jeziku nekoč tu prisotne bivše jugoslovanske ljudske armade brisani prostor, prazen, pregleden prostor namenjen odstrelitvi vsakega nezaželenega tujka.« (Matej Bizovičar)

BARBARA ABRAM, BOŠTJAN AVGUŠTIN, TODORČE ATANASOV, STANE AVSEC,JOŽE BARŠI, MATEJ BIZOVIČAR, MAJA BOHAR, ZAŠ BREZAR,URŠKA NINA CIGLER, EDVIN DOBRILOVIČ, TINA DRČAR, BOŠTJAN DRINOVEC, LUKA DRINOVEC, ANNA EHRLEMARK, MITJA FICKO, TOMAŽ FURLAN, MATIC GOLJA, ANDREJA GOMIŠČEK, NIKOLAI JEFFS, KARMEN JAZBEC, MARTINA KIKELJ, DAMJAN KOCJANČIČ, MARTINA KOČEVAR, NEVEN KORDA, BORUT KOROŠEC, LUČKA KOŠČAK, MARKO KOVAČIČ, DAMIJAN KRACINA, KUD SESTAVA, VLADIMIR LEBEN, GREGA LORENCI, APRILIJA LUŽAR, GORAN MEDJUGORAC, SILVO METELKO, BOŠTJAN NOVAK, LEOPOLD OBLAK, MOJCA OGRIZEK DRINOVEC, SILVAN OMERZU, ANDREJ PAVLIŠIČ, MIRAN PEŠIČ, IVANA PETAN, DEJAN PFEIFER, BOŽO RAKOČEVIĆ, MIHA SEVER, ROK SIEBERER – KURI, BINE SKRT, APOLONIJA SIMON, SAŠA SPAČAL, STRIP CORE / ZAVOD FORUM, DARJA ŠIPEC, ROBERTINA ŠEBJANIČ, DUŠAN ŠUŠTARŠIČ, ILIJA TERRAH, URŠA TOMAN, TANJA VUJINOVIČ IN ZVONKA SIMČIČ TER PODRUŽNICA TOVARNA ROG

V praznem prostoru galerije se bo vsakodnevno odvijal bogat spremljevalni program, ki ga nameravamo dopolnjevati sproti.

19. maj – streaming dogajanja v Tovarni Rog
26. maj – predstvitev videoprodukcije Tovarne Rog
2. junij – streaming dogajanja v Tovarni Rog

urnik galerije KRESIJA:

ponedeljek - petek 10.00-18.00
sobota 10.00 -14.00
nedelja 10.00 -13.00

razstava bo na ogled do 06. 06.06 s spremljevalnim programom

Zahvaljujemo se: vsem uporabnikom in podpornikom AKC Metelkove mesta, Zašu Brezarju, Tiskarni Peklaj, Tovarni Rog, Ga. Manji Ravbar, Ga. Bistri Varl, Sanii Huskič, Edotu, Bizotu, Tomažu, Fickotu, Silvotu in vsem, ki so pomagali postavljati, Renati Vidic,,...

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Projekcija | Razstava