LARISA MANN/ DJ RIPLEY JAMAJŠKI SOUNDSYSTEMI IN POLITIKE PARTICIPACIJE V SC ROG

Poslal-a moonflower, Tor, 05/01/2010 - 16:30
9 Jan 2010 - 21:00 || 10 Jan 2010 - 03:00

Socialni Center Rog, Trubarjeva 72, desno skozi glavna vrata

Live jamaican sound system Larise Mann aka DJ Ripley

v soboto, 9. januarja v Socialem centru Rog!

Noč se bo začela z uvodnim predavanjem

ob 21h in nadaljevala na plesišču do zloma sistema!

Larisa Mann/ Dj Ripley
Jamajški soundsystemi in politike participacije

Jamajški soundsystem je več kot le zbir glasbene opreme oziroma glasbene opreme skupaj z DJ-em in njegovimi ploščami. Soundsystemi so živi trenutki kreativnega sodelovanja. So organizirajoča sila v jamajškem ustvarjanju glasbe, zato lahko skozi razumevanje njihovega delovanja uzremo, kako so - kot jamajška popularna glasba v praksi - predvsem prizorišča upora proti kolonialnemu in oblagovljenemu dojemanju jamajške kulture, ki ga ponazarja lokalna in mednarodna copyright zakonodaja.

Pri soundsystemu glasba izvira iz dinamične interakcije med glasbenimi posnetki, DJ-em, ki jih izbira, opremo, ki jih oddaja, in občinstvom, ki ga ne utelešajo pasivni sprejemniki, temveč aktivni interpreti, kritiki in glasbeni sodelavci. Jamajčani cenijo to dinamično interakcijo, katere rezultat je fantastična glasba, vendar pa ta vrednost in proces, ki jo generira, ni prepoznan v copyright zakonodaji, utemeljeni na strogi konceptualni delitvi na »avtorje« in »potrošnike«, ki sloni predvsem na zaračunavanju uporabe glasbenih posnetkov. Kljub tej neskladnosti pa jamajške in mednarodne organizacije promovirajo copyright zakonodajo kot brezplačno pridobitev za umetnike in ustvarjalnost.

Čeprav so glasbeni posnetki pomemben vir financiranja iz tujine, so znotraj jamajškega kreativnega procesa dojeti kot stranski produkti oziroma vložki v proces ustvarjanja glasbe, ki se izkristalizira na soundsystem dogodku. To nakazujejo mnoge jamajške tradicije: med drugim je bila večina jamajških posnetkov v sedemdesetih in osemdesetih letih izdana kot vinilne plošče z zaključeno pesmijo na eni strani ter instrumentalno »verzijo« ali »riddim-om« na drugi, kar je omogočilo drugim izvajalcem, da so peli svoja besedila na isti instrumentalni posnetek.

Tovrstna ponovna uporaba in ponavljanje sta v nasprotju z definicijo lastništva v copyright zakonodaji. Zastopata drugačen koncept - koncept skupnega lastništva, pri katerem glasba uteleša skupno kulturo, užitek pa izhaja tako iz ponavljanja in reference kot iz individualnosti in novitete. Užitek participacije v teh dinamičnih glasbenih pogovorih nenehno spodbuja še več participacije, kar nam pojasni popularnost soundsystem dogodkov na Jamajki in drugod. Ti so veliko več kot zgolj javne reprezentacije; so prizorišča, na katerih ljudje sprejmejo užitek in eksperimentirajo z dinamičnim vzajemnim angažmajem.

Biografija DJ Ripley

Trenutno vznemirjajoč San Francisco, na poti čez Avstralijo in Jamajko, Ripley od leta 1996 brez prestanka razgibava 17 držav in povzroča totalni plesni zlom na dogodkih med Berlinom in Bostonom, Bristolom, Brusljem, Brisbanom, Rigo in Rotterdamom, Halle in Helsinki, Cambridgom in Kansas Cityjem, Scezczinom in San Franciscom, Talinom in Torontom, Linzem in Londonom, Parizom in Prago, Melbournom in Mexico Cityjem.

Ripley raggafonično reže skozi žanre kot so street bass, dubstep, baltimore club music, UK garage, kuduru, hip hop, jungel, dancehall, breakcore, drum'n'basse, glitched-out breaks, juke, baile funk, bhangre in dub, podtikujoč novo življenje na plesišča. Ob sončnih popoldnevih, Ripley vrti rocksteady.

Ripley so bralci San Francisco Bay Guardiana izglasovali za »Best Dance DJ 2009«, njena mesečna Surya Dub pa je zmagala kot "Best Club Night 2008" in leto kasneje kot "Best Ambassadors of Dread Bass."

Vrtela je poleg glasbeno-umetniških luminaristov kot so Kaffe Matthews ter manijakov beata kot so Asian Dub Foundation, The Bug, Drop The Lime, Vex'd, Dub Gabriel, Dizzee Rascal, Plastician, Dr. Israel, Flying Lotus, Toecutter, Mike Slott in mnogih drugih. Ripley svoje DJ vrline uporablja za podporo Revolutionary Afghan Women's Association, Medical Activist of New York, Creative Commons in Electronic Frontier Foundation

V svetu črk Ripley analizira globalne in subkulturne lastninske sisteme skozi prizmo pravnih regulacij. Posebni poudarek njene analize je raziskovanje, zakaj so ljudje prepričani, da si lahko lastijo glasbo, kakor da bi le-ta bila neko blago in ne praksa. Je kolumnistka s področja tehnologije in prava za mladinski časopis Wiretap. A tisto, kar si Ripley resnično želi, je, da bi ljudje plesali.

Zadnji mix: Terenga Global Bass sessions
http://soundcloud.com/ripley/slayers-club-ft-ripley-at-terenga-11-12-09

Ostali mixi
http://djripley.blogspot.com


Filename/TitleVelikost
DJ+Ripley.jpg45.19 KB
Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Predstavitev