Projekcija videa Marcela Expósita PRVI MAJ (MESTO-TOVARNA) z diskusijo

Poslal-a moonflower, Čet, 07/10/2010 - 14:16
12 Okt 2010 - 20:00 || 12 Okt 2010 - 23:00

Socialni Center Rog, Trubarjeva 72, desno skozi glavna vrata

Projekcija videa Marcela Expósita PRVI MAJ (MESTO-TOVARNA)
z diskusijo Socialni center Rog, torek 12. oktobra ob 20.00
Prvi maj (mesto-tovarna) Marcelo Expósito

(http://marceloexposito.net/entresuenos/firstofmay)

61 minut, 2004. Sneman v Torinu in Milanu

italijanščina, angleščina in nemščina, z angleškimi teksti in podnapisi

Prvi maj (mesto-tovarna) je prvo delo v okviru Entre sueños (med sanjami), niza, ki portretira vzpon globalnega gibanja in novih metropolitanskih družbenih gibanj v razmerju s sodobnimi urbanimi transformacijami in arhetipskimi ter zgodovinskimi reprezentacijami modernega mesta. Ta film na prvem mestu artikulira kritičen dialog z načinom uporabe metafore virtuoznosti pri italijanskem političnem filozofu Paolu Virnu za predstavitev pogoja tako sodobnih oblik dela kot nove politične akcije.

Film raziskuje nekaj indicev, ki nam omogočajo razumevanje prehoda iz fordizma v postfordizem. Osredotoča se na Lingotto, Fiatovo zgodovinsko tovarno v Torinu, ki je danes preoblikovana v gigantski multifunkcionalen center.

Podoba metamorfoze je os vizualne pripovedi, ki sovpada z urbano spremembo, revolucijo v produkcijskih procesih in radikalno transformacijo figur dela, katerih naj izrazitješa podoba je razkroj industrijskega proletariata in nastanek zmedenega novega družbenega prekariata.

Druga stran novih oblik izkoriščanj dela je v tem videu uprizorjena z izkušnjo milanskega kolektiva Chainworkers, kolektiva, ki je v Evropi pionir diskurza in niza praks, katerih ključna orodja za subverzijo metropolitanskega prostora so samoorganizacija, direktna komunikativna akcija in reformulacija prvega maja.

Video je zgrajen na način semi avtonomnih pripovednih blokov, vključujoč montažo različnih materialov:

raznovrstnih filmskih arhivov, tekstov, intervjujev, glasbe Bach, Glenn Gould, Luigi Nono, Ultrared), pri čemer niha med tradicijo urbanih simfonij (tako navaja Berlin, simfonija velikega mesta Walterja Ruttmanna), modernim političnim dokumentarcem, glasbenimi klipi in agit-propom.

Diskusija o mestu-tovarni

Uvodničarji Marcelo Expósito, Bojana Piškur, Barbara Beznec, Andrej Kurnik, Jernej Prodnik

Prvi maj tematizira novo realnost dela - prehod od fordizma k postfordizmu, od materialnega k nematerialnemu delu, pri čemer izhaja iz radikalne tradicije, ki identificira politični potencial dela in na tej osnovi predlaga politični projekt radikalne transformacije obstoječega in sveta.

Diskusija bo potekala v SC Rog, v prostorih bivše tovarne Rog, ki v sedanjosti podoživlja usodo Fiatovega arhitekturnega čudeža v Torinu. Namenili so ji, da se iz centra kapitalistične akumulacije fordistične paradigme spremeni v enega od centrov kapitalistične akumulacije v postfordistični paradigmi, iz tovarne koles v center kreativnih industrij. Tako je Rog paradigmatski primer novih kapitalističnih zavzetij, pa tudi novih oblik živega dela, ki se upirajo meri vrednosti in eksperimentirajo v samovladanju.

Rog so tudi uporabniki, ki so leta 2006 oživili prazen tovarniški kompleks in ga spremenili v eno od jeder umetniške, socialne in politične kreativnosti. Rog je upor, podoben tistemu, ki ga avtor filma tematizira v Euro Mayday procesu v Milanu. Procesu, ki se je v prvem desetletju 21. stoletja kot požar kreativnosti, upora in alternativ širil po evropskih mestih v obliki mayday parad in ki nam v času krize predstavlja orožarno novih konceptov in praks. Rog, Mayday ter druge institucionalne in zunaj institucionalne oblike upiranja predstavljajo skupno izkušnjo boja v mestu-tovarni. V diskusiji z avtorjem fima Marcelom Expósitom bomo iskali politični potencial naših izkušenj upiranja v mestutovarni za to, da odpravimo obstoječe stanje stvari.

V sodelovanju s projektom INTERNACIONALA
http://internacionala.mg-lj.si/

www.njetwork.org
www.tovarna.org

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar