ČAS JE ZA JEZIK IN PRAKSO PRAVIC IN DEMOKRACIJE (od MZZ zahtevamo brezplačne in brezpogojne vize za sobotno demonstracijo)

Poslal-a solidarity, Čet, 26/05/2011 - 15:45

Od Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije zahtevamo, da izda brezplačne in brezpogojne vize za izigrane in pregnane delavce, ki se bodo udeležili demonstracije nevidnih delavcev in delavk sveta 4. junija v Ljubljani.

Besedilo peticije:

Četrtega junija bo v Ljubljani demonstracija nevidnih delavcev in delavk sveta. Razlog, da se podamo na ulice, je v prvi vrsti ignorantski odnos vlade Republike Slovenije in drugih odgovornih institucij, ki se nočejo soočiti s svojo odgovornostjo za katastrofalni položaj migrantskih delavcev. Zakonodaja, ki opredeljuje režim izkoriščanja migrantskih delavcev, je diskriminatorna in celo sužnjelastniška, saj delavcu odreka pravico do izbire, ga postavlja v položaj odvisnosti od delodajalca in ga izključuje iz socialne države. Ševilne stavke in protesti izigranih in oropanih delavcev, ki so jim sistematično kršene delavske, socialne in državljanske pravice, niso zganile predstavnikov vlade, drugih odgovornih institucij ali podjetij, da bi predlagali pravične rešitve. Te so lahko zgolj vzpostavitev realističnih mehanizmov za udejanjenje sistematično kršenih pravic ter sprememba zakonodaje, ki bo odpravila odvisnost delavcev od delodajalcev in diskriminacijo. Ignorantski odnos vlade in drugih odgovornih institucij ne botruje zgolj skrajnim oblikam izkoriščanja migrantskih delavcev, ampak tudi temu, da je celotni generaciji ukradena prihodnost. Obstaja jasna korelacija med ignorantskim odnosom vladajočih, priklanjanjem diktatom finančnih institucij in kapitalističnih origarhij, zanikanjem delavskih, socialnih in državljanskih pravic, ki je rezultat tega pakta in korupcijo, ki požira vse, kar skupaj ustvarimo.

Demonstracija v soboto 4. junija je transnacionalna in je obenem demonstracija proti evropskemu in slovenskemu mejnemu režimu, ki omogoča, da se kršenje in zanikanje pravic migrantskim delavcem “izplača”. Schengenska meja je poglavitna ovira za to, da bi lahko delavci uveljavljali svoje pravice. Ko so enkrat pognani čez mejo, se jim zaprejo vse poti, da bi lahko zahtevali in izborili sistematično kršene in zanikane pravice. Na sobotni demonstraciji bodo tudi izigrani in pregnani delavci iz Bosne in Hercegovine. Njihov prihod, njihovo prečkanje schengenske meje, je uveljavljanje temeljnih in neodtujljivih pravic. Zato zahtevamo od Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, da izigranim delavcem državljanom Bosne in Hercegovine, ki nimajo biometričnega potnega lista, izdajo brezplačne in brezpogojne vize za udeležbo na demonstraciji. Po letih servilnosti bankam in baronom je čas, da uveljavimo jezik in prakso pravic in demokracije.

Peticijo lahko podpišete spodaj:

http://www.njetwork.org/Cas-je-za-jezik-in-prakso-pravic

solidarity's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Poziv
Poslal-a moonflower, Čet, 26/05/2011 - 23:32
Poslal-a moonflower, Čet, 26/05/2011 - 23:33

sem dala link tako, da ga ni treba copy paste