RTV SLO, 23. 6. 2006 - Mlada umetnost v kolesju Rog

Poslal-a Mitar, Čet, 22/06/2006 - 23:58

Tečajniki Zavoda SCCA prekipevajo od idej, kako umetniško poživiti notranjost tovarne Rog; zdaj so jih postavili tudi na ogled.

Udeleženci tečaja za kustose sodobne umetnosti 2005/2006, ki ga je pripravil Zavod za sodobno umetnost SCCA, so v prostorih nekdanje tovarne Rog, kasneje pa še v galeriji Škuc, predstavili sklepni razstavni projekt z naslovom Odprti Rog. Mladi kustosi podpirajo samoiniciativno spreminjanje Roga v prostor za neodvisno produkcijo kulturnih in socialnih vsebin, so zapisali v sporočilu za javnost. Predstavljenih bo 16 projektov, ki se nanašajo na utrip na novo oživele tovarne.

Razstavljeni projekti se navezujejo na zapuščen tovarniški prostor tovarne Rog, njegov kontekst, zgodovino in na njeno trenutno začasno uporabo. Pri projektu so sodelovale kustosinje Sandra Belšak, Janja Gojkovič, Mojca Lešnik, Maja Lozič in Irena Orel pod mentorstvom Alena Ožbolta in Nevenke Šivavec.

Naveza tovarna - galerija

Dela bodo predstavljena na dveh prizoriščih, ker so mladi kustosti želeli vzpostaviti dialog med tradicionalnim prizoriščem - galerijo Škuc - in novim "negalerijskim" prizoriščem vizualnih umetnosti - tovarno Rog.

Rog niso samo kolesa

V Škucu bodo na ogled fotografski pogledi na tovarniški utrip in arhitekturo tovarne Rog, ki so jih ujeli Pavel Koltaj, Bojan Salaj in Antonio Živkovič. Fotografsko zgodbo o dogajanju v Rogu na svoj način dopolnjujejo še Zaš Brezar in umetniška dvojica Saša Spačal in Luka Prinčič. Posebnost razstave v tovarni Rog je njena neločljivost od aktualnega dogajanja v tovarniških prostorih. Na ogled bodo takšne postavitve, ki se po želji tečajnikov in umetnikov do določene mere stapljajo z okoljem. Postavitve so delo skupine Artgroup RGB in drugih gostujočih umetnikov.


Za komentiranje se prijavi oz. registriraj V medijih