Izjava Gibanja 15o po poskusu preprečitve deložacije družine Vaskrsić, 16.3.2012

Poslal-a Parisien, Sob, 17/03/2012 - 10:54

Danes, 16.3.2012, se je v Litiji zgodila deložacija družine Vaskrsić. V Gibanju 15o smo poskusili preprečiti deložacijo s svojo prisotnostjo, torej s svojimi telesi. Dogodkom v zvezi z deložacijo družine smo zadnje tedne sledili ter vanje intervenirali zato, ker ne gre zgolj za stisko ene družine, temveč za veliko širši problem, s katerim se ta hip v Slovniji soočajo mnogi. Primer družine Vaskrsić je del uveljavljene sistemske prakse, ki ima za posledico razlaščanje revnih oziroma tistih brez družbene moči. Še vedno pa pričakujejo, da se bomo strinjali z utemeljitvami, da vse poteka povsem zakonito.

Tako kot je po vseh “pravnih pravilih” potekala deložacija družine Vaskrsić, ki je brez hiše ostala zaradi dolga v višini 124,38 evrov, je med poskusom preprečitve deložacije po vseh “pravilih” ravnala tudi policija. Kljub temu, da so se podporniki in podpornice deložaciji zoperstavili pasivno in na nenasilen način, so jih policisti nasilno odstranili in pri tem uporabili prekomerno silo. Pridržanih je bilo 19 oseb, ki so jih zadrževali več kot štiri ure, dve osebi sta zaradi policijske intervencije potrebovali zdravniško pomoč.

Gibanje 15o se bo v okviru prihodnjih skupščin odločalo o naslednjih korakih. Čeprav nam danes ni uspelo preprečiti deložacije, je celoten potek dogodkov v zadnjem času pokazal, da so naša opozorila in zahteve pravilne. Že polnih pet mesecev namreč opozarjamo, da živimo v ureditvi, ki postavlja kapital pred ljudi in nam kot edino možno rešitev t.i. krize ponuja zategovanje pasov, torej občutno poslabšanje življenjskih pogojev ter odvzem prihodnosti. Danes so na cesto vrgli še eno družino. Hkrati načrtujejo nove ukrepe razlaščanja, ki bodo v prihodnjih mesecih udarili vse nas. A mi vemo, da t.i. krize nismo povzročili in zato zanjo tudi ne nameravamo plačati.

Nimamo nobene prihodnosti v režimu zategovanja pasov!

Stop deložacijam!

#15o

www.15o.si

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj