MARTIN RAMOVEŠ BAND V IZŠTEKANIH

Poslal-a ThDi, Čet, 12/04/2012 - 18:29

V petek 13. aprila 2012 se bo v oddaji IZŠTEKANI na Valu 202 predstavil Martin Ramoveš Band. Svoj električni blues rock bo skupina prelila v akustične posode in se podala na mnoge žanrske stranpoti. Osnovnemu triu se bodo pridružili številni gostujoči glasbeniki. Pred tedni izdani prvenec »Zvok dežele« bo tako zasijal v precej drugačni luči. Za nameček bo tretjina repertoarja v oddaji sestavljena iz novih skladb.

Martin Ramoveš Band se je zbral pred dobrimi štirimi leti in začel izvajati kantavtorski repertoar Martina Ramoveša. Ta je dobil povsem nove razsežnosti. »Jaz napišem besedila in glasbo, vse drugo pa je stvar benda. Dostikrat sem presenečen, kaj se dogaja na vajah,« poudarja Martin. Širša javnost je zanje prvič slišala, ko je bil »Divji ritem makadama« izbran za zbirko Vala 202 »VAL09 – Imamo dobro glasbo«. Leto kasneje so sodelovali na šesti zbirki »Rokerji pojejo pesnike«. In v začetku letošnjega leta izdali težko pričakovani prvenec.

»V obljubljeni deželi ždimo, vlada nam slepota, živeti je enako šteti, sreča je vsota.« »Skoči v golaž, preden se shladi, splavat moraš v čorbi za ljudi.« »Prekleto težko je napredovati. Laže je stati kot lazit' po minah, minah razmišljanj, minah novosti. Trpki koraki so do prostosti in kadar te misel uporna prešine, počakaj, da mine, da mine, da mine...« »Vem, od nekdaj sem ovčica, skriti strah je moj pastir, vsaka flaša je stopnica v zamegljeni topli mir.«

Luščenje besedil od glasbe, ko sta vendar nastala skupaj, je kočljivo, zares. V primeru mladega kantavtorja Martina Ramoveša iz Poljanske doline še toliko bolj. Besedila so namreč odeta v dinamično, presenečenj in ritmičnih preskokov polno glasbo, ki daleč presega običajno strukturo kitic in refrenov, čeprav temelji na njej. V čvrstem, nepretencioznem blues rocku se slovenščini pridružujeta srbščina in hrvaščina. Zato se primerjava z Buldožerji in Markom Brecljem - torej z najmočnejšimi trenutki slovenskega inteligentnega rocka in kantavtorstva - kar vsiljuje. In če smo jo že zapisali, jo podkrepimo v kompliment: da, Martin Ramoveš Band nadaljuje to izvrstno tradicijo. Več kot dobro. Ter obenem govori našemu času. O našem času. O vseh časih pravzaprav, saj se stvari v resnici spreminjajo le v odtenkih.

Za nastop v IZŠTEKANIH na Radiu Slovenija se bo trio Martin Ramoveš (glas, alkustična in električna kitara), Marko Petrič (bas), Luka Drobnič (bobni) pošteno okrepil. Žiga Lovšin bo dodal klaviature; Miha Erič izvrstne bluesovske orglice in banjo; Julijan Erič dobro podmazano bluesovsko kitaro; oglasiti pa se utegne tudi kako pihalo ali trobilo. Na repertoarju bo poleg jagodnega izbora s prvenca vsaj pet novejših skladb. In tudi tisti, ki so v minulih tednih album že absolvirali, bodo imeli kaj slišati: večina aranžmajev bo znantno drugačnih kot na plošči. Izštekani kot se šika torej! V petek 13. aprila 2012 ob 22.25 v živo na Valu 202.

POVEZAVE:

www.myspace.com/martinramoves

www.ljudmila.org/subkulturni-azil/explorer.php?page=avdio_mrb

www.val202.si/izstekani, www.facebook.com/izstekani, www.poglej.si/izstekani, www.val202.si

ThDi's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Rog RTV
Poslal-a ThDi, Čet, 15/11/2012 - 18:20

nov single in glasbeni spot ob 5. obletnici skupine MARTIN RAMOVEŠ BAND
ZIMA NA METELKOVOJ

Poslal-a ThDi, Čet, 12/04/2012 - 18:37