informacije - vse za kar bi na skupscini potreboval 20 ur z vasimi prekinitvami vred in si zato nisem drznil

Poslal-a grega, Sob, 22/07/2006 - 11:34

Pozdravljeni!

Ker sem stalno prisoten na rogu, pride do mene kar dosti (pol)informacij. Za marsikatero si do sedaj nisem vzel casa, da bi jo celovito posredoval naprej. No, to pismo je namenjeno ravno temu - cim celoviteje posredovati te informacije vam, dragi souporabniki.

* Obisk dveh gospodov iz podjetja za detoksikacijo (kontakt ima zas)
Kak mesec dni nazaj, sta se na rogu oglasila dva mozakarja ki sta leta 1996 na narocilo podjetja rog izvajala detoksikacijo. Nekje okoli leta 2000 pa izvedla ogled in porocala o preostalih toksikantih v rogu, na narocilo mol-a.

Leta 1996 so izvedli le delno detoks. - kaksnih 80%, ker jim rog ni placal, so ustavili dela. Oporecni prostori ki so ostali so:
galvana - pritlicje desno, prostor z bazeni
cistilna naprava - pritlicje skrajno desno, in bazeni izven stavbe roga, skrajno skrajno desno
del cistilne naprave - prvi stuk desno, soba z dvema velikima pecema
nametani sodi

Postopki za ociscenje:
najprej o zakonskem okvirju: lastnik prostorov je odgovoren za preprecitev izhoda toksicnih snovi v okolje (zrak, podtalnico, ...). Odgovoren je pravzaprav, za pravilni odvoz strupov. Kot gre neuradna beseda, si mol tega enostavno ne more privosciti (nima tega denarja, heh).

Postopki za ociscenje so tocno doloceni - uporaba zascitnih oblek, pakiranje strupov v posebne vrece, na katerih je v manjsih vreckah vzorec in se kaj. Za pravilno izvedbo postopkov, sta gospoda pripravljena sodelovati z navodili, nekaj opreme, ipd.

-Kar se tice galvanizacijskih kadi: potrebno bi jih bilo temeljito ocistiti (s strgali izstrgati vse strupe in jih dati v vrece - iste strupe v iste vrece, oz. vsaka kad svojo vreco), nakar bi jih lahko (ociscene) odpeljali na dinos.

-Soba s cistilno napravo - napolniti v vrece ves raztresen strup, temeljito pocistiti (po navodilih omenjenih gospodov)

-Zunanji bazeni - izprazniti, oz. izsusiti, nato polniti vrece s strupi, slediti navodilom

-Soba s pecmi - v njej je kaksnih 6 sodov, ki jih je potrebno ostrgati, napolniti vrece, slediti ostalim navodilom

-sodi, nametani v enem od zunanjih objektov roga (- desno, na drugi strani stene v stavbi kjer je bila to sredo tiskovka mreze za stalni obisk) - slediti navodilom

In to je to. Predvsem kadi bi nam lahko navrgle kar nekaj denarja (ko jih ociscene prodamo)

Moj predlog - galvano in cistilno sobo in zunanje kadi ter sobo v prvem nadstropju, je potrebno zapreti. Galvano zapreti s kljucavnico, kajti v njej trenira civilna zascita (bojda je dobro za pse, da se navadijo tezkih pogojev resevanja), tako da se lahko v primeru njihove vaje ta prostor odpre (o njihovih treningih tam sem izvedel iz tretje roke - je nepreverjeno). Modre sode, ki so nametani v tistem polodprtem prostoru prenesti v galvano. Tistih sest sodov v prvem stuku desno, nedotaknjene (brez ciscenja in vrec z vzorci) tudi prenesti v galvano in s tem odpreti tisti prostor - na vratih pise, da ga nameravajo usposobiti ruins matadorji, pa tudi el samo se zanima za tisti prostor (nekaj so skupaj govorili o studiu, ne vem).
Tako bi z minimalno dela nekako zagotovili varnost v teh toksicnih prostorih. Aja pa se to, da bi v galvani na nekaj tabel napisali, da je vstop in zadrzevanje v tem prostoru (in v sobi cistilne naprave) smrtno nevarno zaradi strupov.
Zunanji bazeni pa so ze sedaj zamejeni z ograjo, manjkajo le se table o nevarnosti.

Po ogledu teh prostorov, smo sli z gospodoma se na ogled ostalih prostorov. O tem je potrebno reci dve stvari:
-ciscenje zamascenih tal
cestna podjetja, oziromna nekdo, ki skrbi za ciscenje ob nesrecah, ko pride do izlitja strupov (nafte, kemikalij, ...) izvajajo taka ciscenja z nekim granulatom, ki ga posujejo na izlitje, pocakajo 24 ur, da ta snov "popije" izlite strupe, in granulat le se poberejo ter odpeljejo.
-> lahko bi poizkusili dobit/kupiti ta granulat in ga uporabiti
->obenem ima en od gospodov nekaj zaklov podobne snovi (z njo je postopek ciscenja daljsi in potrbuje vodo) ki nam jo lahko podari

-cisterni za nafto v katakombah
najprej je potrbno izmeriti kolicino te nafte. Ce jo je manj kot pol metra v visino, se je ne izplaca cistiti. Sicer pa ja.
Moznih nacinov uporabe je vec
->neocisceno uporabimo za izgorevanje (z toploto lahko ... magari delamo elektriko, ali pa se samo grejemo)
->lahko jo damo cistit - ciscenje enega kubika stane 12.000 sit, en kubik kurilca pa stane prbl. 150.000 sit

* veli joza
o uporabi do sedaj ne mislim izgubljati besed.
Sedaj je v. joza na delu v zeleznikih - koncert krawal
v nedeljo 23.7. nam je lahko zopet na voljo.
g. Marko Brecelj nam ga je ponovno pripravljen dati na posodo, za nadaljnih 300 ur (za mozen dogovor me poklici, da ti dam njegovo telefonsko).

-A je potrebno najti pravno osebo, ki bo podpisala pogodbo o posojilu, kjer bo zagotovila korektno uporabo in prevzela odgovornost v primeru okvar. Do sedaj nas je resevala Alenka P., ki pa je trenutno na delu v tujini, tako da, kot receno.

-Nato je potrebno iti v zeleznike po v. jozo (za dogovor o odvozu me poklici da ti dam kontakt)

-In verjetno sestaviti odgovorno ekipo skrbnikov - pravilna uporaba: priklop/odklop, preverjanje tekocin, preverjanje dima, nabava nafte

*zacasni priklop elektrike za poterbe snemanja filma
za zacasni priklop elektro ljubljana zahteva sledece:
-tehnikalije: zunanja el. omarica, pricvrscena na steno stavbe delovne kooperative
-formalnosti: na fax stevilko gospoda Zajca (tehnik priklopa od el. lj.) je potrebno poslati tri dokumente: narocilnica za priklop, dovoljenje za snemanje, soglasje sosedov za priklop na "njihovo" omarico.
kopije teh dokumentov in fax stevilko dobite pri meni.

malo vec o tehnikalijah:
-omarico je potrebno pricvrstiti na zunanjo steno
-potrebno jo je ozemljiti
-po ogledu g. Zajca, izvemo ali je omarica ok in zakaj ne
-ko je omarica ok, nam izvedejo priklop
-omarica bo imela kljucavnico el. ljubljana in nas poseg vanjo ne bo mogoc, tako da je potrbno ob priklopu ze imeti iz te omarice potegnjen kabel, do nase sekundarne omarice

*zacasni priklop vode za potrebe snemanja filma
koordinator tehnicne plati priklopa je ales kuhar.
Informacije do sedaj so:
voka ne izvaja priklopa, le obrne ventil, ko je ta pravilno namescen. Za pravilno namestitev (ventila in stevca in kaj jaz vem cesa vse) poskrbi pooblasceni izvajalec. En od pooblascencev teh del, pride v ponedeljek 24.7. v rog, pogledati stanje. Takrat bomo vedeli vec.
Narocilnico za priklop je izdala rtv, in bo obenem namenila rogu nekaj denarja za operativno izvedbo. Sem sodi torej tudi placilo podizvajalca/pooblascenca za priklop. KUD RGB bo podpisnik pogodbe o snemanju filma in s tem tudi placnik stroskov priklopa infrastrukture. Denar naj bi bil rgbju nakazan okoli 15.8.

*snemanje filma - postavljanje scen
po nekajmesecnih dogovarjanjih z rtvjem, smo sestavili scenografsko ekipo. Stvar je nekolikanj zapletena. Na sprotnih sestankih ekipe nas je bilo zainteresiranih za sodelovanje kar nekaj, a smo skozi sestajanje in dogovarjanje nekako upadli. Trenutno aktivno delujeva le simon in jaz. Tu je se Ajda, ki je bila prejsnji teden stalno prisotna, a si je preko vikenda poskodovala nogo in je nisem videl od ponedeljka. Tu je tudi tine, ki trenutno sluzi kruh na primorskem in ni aktiven ze skoraj dva tedna. Tu je tudi ziga od ruins mat, ki je na snemanju plosce na tenerifih in se ne oglasi, dasiravno naj bi bil ze kak teden v ljubljani. Aktiven je bil v zacetku, na prvih dveh sestankih. Na enem od sestankov je bila tudi petra t., ki pa se od takrat ni vec pojavila. In verjetno sem preskocil se kaksnega rogovca, kot recimo ales mizar, ki kar prekipeva od idej za scene. V tem trenutku lahko torej recem le, da sva stalno aktivna le dva.

Kaj sploh je scenografska ekipa. To smo skupina ljudi iz roga, in zunanji scenograf rtvja - marko, povezani s ciljem priprave celovitega nacrta scenografske postavitve. Naloga je obsezna - od zagotovitve pravnih okvirjev delovanja, do koordinacije izvedbe.

In temu sledi sestava izvedbene ekipe, ki bo izvedla postavitev samo. To ekipo bomo scenci sestavljali nekje sredi avgusta. V njej bodo prvenstveno roski aktivisti ter socialno ogrozeni (npr. izbrisani).

Moja zelja je preko filma v rog prinesti cim vec. Zaenkrat so ideje (vse bo vezano na proracun in s tem omejeno), da bi postavili koncertno dvorano (vsaj oder, zamasili luknje v tleh, upam da tudi naredili izolacijo, morda se vrata); da bi naredili tla v multimedija labu (morda celo se blue screen) in ga opremili z mizami, ter izgotovili tla v jedilnici hise cvetja. Morda v sodelovanju s Fu naredili vadbeni prostor. Ter v skla27 popravili balkon.

Scen za film je zaenkrat predvidoma 19, tako da ni realno pricakovati kaksnih mega koristi za rog. Pa vendar, vse v smeri - narediti reziserju ustrezne scene, ter znotraj tega cim bolj koristiti rogu.

*hisnik grega predaja naloge
za marsikatero od zgoraj navedenih stvari, sem se pocutil odgovornega (in se kopico nenavedenih malenkosti) in sem si ves cas roga prizadeval koristiti sirsi skupnosti. Tako da sem v koncni fazi vecinoma servisiral roske uporabnike. Vse po zmoznostih, se razume. In sedaj, ko sem do vratu pogreznjen v snemanje filma, enostavno nimam vec casa biti roski hisnik. Tako da upam na vase razumevanje mojega umika iz polja servisiranja uporabnikov, servisiranja roga.
Obenem si bom vedno poizkusil vzeti cas, za kakrsna koli pojasnila ali predajanje informacij, ki bi vam uporabnikom koristile.
Najdete me na tel 041 / 546 883
ali na rogu v skla27. Tam bom predvidoma vsak delavnik od 13 do, hm dokler bo delo (takrat bom delal, tako da motnje niso ravno zazeljene, si pa bom vzel cas po vnaprejsnjem dogovoru)

vas
grega

grega's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Uporabniki
Poslal-a nema, Sob, 05/08/2006 - 10:07

Ne boste me izbrisali, spoštovani, delovni, agresivni g. Grega, ker po domače povedano nisem priplavala po juhi in imam državljanstvo 
:) :) :)

in v družbi vam podobnih bom izgubila vero-vizijo da je rog nekaj novega, drugačnega, da je rog ustvarjalni razred.

ter ali ste sposobni biti vzor, kot član akacije???

…glej blog nema…

"Kar seješ to žanješ." Star pregovor

Blanka DENKO