Izjava iz vstajniškega Maribora

Poslal-a Parisien, Tor, 27/11/2012 - 11:26

Obsojamo policijsko represijo, zahtevamo takojšnjo izpustitev vseh zaprtih in pozivamo na množične izraze solidarnosti z Mariborčani in Mariborčankami, vključno z demonstracijo proti represiji, za demokracijo in prihodnost v Ljubljani.

Pred drugo mariborsko vstajo smo se spraševali, kako se bo skorumpiran političen razred odzval na ljudsko vstajo proti županu Kanglerju. Vedeli smo, da so z njegovo izvolitvijo za državnega svetnika, kljub množičnim protestom ogorčenih Mariborčank in Mariborčanov, dokončno obrnil hrbet ljudstvu, ki ga bi naj predstavljali. Vedeli smo, da je s tem kakršenkoli dialog postal nemogoč. In lahko smo pričakovali, da bo odgovor političnega razreda eskalacija konflikta in represija. To se je danes v Mariboru tudi zgodilo.

Zastraševanje protestnikov s helikopterjem, nediskriminatorna uporaba solzivca, galopiranje s policijsko konjenico proti bežeči množici, množična pretepanja z gumijevkami, arbitrarna pridržanja in maltretiranje že prijetih – to so slike Maribora danes, ki bodo obkrožile Slovenijo in svet. Tako kot podobe odločnosti in poguma Mariborčanov in Mariborčank, ki si niso pustili vzeti svojega mesta in neodtujljive pravice do svobodnega zbiranja in izražanja.

Ker smo v Mariboru doživeli obliko državnega udara, katerega namen je onemogočiti vsak političen proces, ki bi omogočil izraz legitimnih zahtev in revolta Mariborčanov in Mariborčank ter vseh prebivalcev in prebivalk Slovenije,

ZAHTEVAMO:

  • takojšnjo izpustitev vseh pridržanih in aretiranih;
  • takojšen odstop vrha Ministrstva za notranje zadeve in policije;

in

POZIVAMO:

  • k množičnim izrazom solidarnosti z Mariborčani in Mariborčankami;
  • k manifestaciji v Ljubljani proti represiji nad ogorčenimi Mariborčani in Mariborčankami, s ciljem, da si ponovno prilastimo demokracijo in naša mesta.

Nocoj so tisoči ure in ure kljub policijski brutalnosti vztrajali na mariborskih ulicah. Ob tem so vzklikali, da imajo dovolj, da je Maribor zapor in da je Maribor njihov, mesto Mariborčanov in Mariborčank. Zberimo se tudi v Ljubljani in glasno povejmo, da so bila naša mesta predolgo zapor in da jih bomo vzeli nazaj. Vzeli si bomo demokracijo in prihodnost!

Priče državnega udara v Mariboru iz mreže 15o

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj
Poslal-a Parisien, Tor, 27/11/2012 - 11:28

Torek, 27. novembra 2012, ob 18.00 v predavalnici št. 5 na Fakulteti za družbene vede

Se je v Mariboru začela socialna in demokratična revolucija? Lahko GOTOF JE postane GOTOVI SO? Bo političen razred ukradel tudi to revolucijo? Lahko vstaja vzpostavi nove oblike samovladanja?

O vtisih iz Maribora se bomo pogovarjali z aktivisti in aktivistkami mreže 15o, ki so se kot vstajniški poročevalci in poročevalke udeležili druge mariborske vstaje.

Drugačni rezi so mogoči!

#15o