"Mi nismo stroji!" - Položaj in borba iSužnjev na Kitajskem

Poslal-a Parisien, Čet, 21/03/2013 - 09:11
4 Apr 2013 - 19:00 || 4 Apr 2013 - 22:00

Socialni center Rog

Pogovor z gongchao.org

Podjetje Foxconn samo na Kitajskem zaposljuje več kot milijon ljudi. Kot največji pogodbeni proizvajalec dela za Apple in mnoge druge znane znamke na trgu elektronike. Zaposleni, ki Foxconn proizvajajo komunikacijske naprave kot so iPhone in iPad, so iSužnji, ki delajo v grozljivih delovnih razmerah.

Leta 2010 pozornost svetovne javnosti vzbudila serija samomorv med delavci v Foxconnovih tovarnah na Kitajskem. Uprava je obljubila, da bo izboljšala delovne pogoje in povišala plače, kljub temu se od takrat razmere ni so veliko spremenile. Foxconn je zgolj pospešil selitev tovaren v notranjost Kitajske, kot “ceneno” delovno silo pa še vedno zaposluje dijake na delovni praksi in se zanaša militaristični režim upravljanja.

Vendar so delavci in delavke v Foxconnu daleč od tega, da bi sprejeli vlogo tihih žrtev. Ritmu montažne linije se na različne načine upirajo vsak dan, v več tovarnah po državi pa jim je uspelo organizirati tudi stavke.

Pogovor temelji na skupnih raziskavah in aktivnostih, ki jih gongchao.org izvaja v povezavi z boji kitajskih migrantskih delavcev. Situacija v Foxconnu bo predstavljena tudi s pomočjo slik in avdio-vizulanih materialov. Sledila bo diskusija o tem kako lahko iSužnje podpremo in najdemo povezave med njihovimi in našimi boji.

Predstavitev v Ljubljani bo v četrtek, 4.4., v SC Rog ob 19:00 in Mariboru v soboto, 6.4., v CAAP-u ob 17:00.

Več o boju iSužnjev:
http://www.gongchao.org/en/islaves-struggles


Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Predstavitev