IDEJA je kot GLINA

Poslal-a High-I, Čet, 10/08/2006 - 08:59

Higher Ites Rog-ovci!

tukaj je par praktičnih idej za rešitev nekaterih problemov v zvezi z Tovarno Rog in bivanjem v njej.

Najprej bi rad opozoril, da naslednje točke ne služijo za uveljavljanje osebnih interesov oz. izpostavljanje nekih fiksih idej, ampak si želim da bi na to gledali kot na ''glino'' katero je treba čim bolj pregnesti in izoblikovati z čim več rokami. Le na tak način lahko nastane ''skulptura'' katera bo uporabna, del vseh in bomo nanjo tudi ponosni. Zato apeliram predvsem na tiste osebe katere imajo zelo kritičen vidik do vsake zadeve, da v tem primeru probajo preusmeriti energijo katero uporabljajo za kritičnost, v ustavrjalno razmišljanje (brainstorming)....

Moj osebni vidik Roga je tak ... da ga vidim kot en otok sredi ''podivjanega'' oceana na kateremu se je znašlo dosti ljudi iz različnih okolj in z različnimi pogledi, a z skupno vizijo ''ustvarjalnega življenja izven trdega kapitalizma'' kateri divja naokrog in požre vse kar mu pride pod nos. Ker je to (kapitalizem) en velik mehanizem katerega je skoraj nemogoče ustaviti, je prav na nas... prebivalcih tega otoka... da najdemo skupen jezik in ustvarimo močno skupnost katera je odprta za vse, kateri si želijo ustvarjati in tudi s tem nekaj dati Rogu kot fizičnemu prostoru. Saj le na tak način lahko Rog postane legitimen oz. si pridobi(va) vedno večjo legitimnost v javnosti in v pravnem smislu.

UNITED WE STAND
DIVIDED WE FALL !!!

1. -TELOVADNICA-
velik korak za Rog je priklop vode in elektrike. Vendar me zanima če se je že razmišljalo o alternativnih virih energije, kar se verjeto je. Ampak vemo da take zadeve ogromno stanejo in verjetno se je zaradi tega debata tudi zaključila. Vendar mislim da smo pozabili na eno zelo pomembno zadevo in sicer, da se nahajamo v bivši TOVARNI KOLES ROG... in bi lahko prav kolesa uporabili za proizvajanje energije. Kako? recimo tako da bi se v enemu prostoru naredila TELOVADNICA-FITNESS :) iz recimo večih (rog) koles in bi z ''pedaliranjem'' lahko uporabniki Roga sami proizvajali električno energijo za delovanje nekaterih naprav (luči, radio, gramofon itd.) Tako bi lastno odvečno fizično energijo predelali v električno s tem bi pa tudi skrbeli za ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU NA ROG KOLESU:)

2. -ČLANSKE ZAPESTNICE-
seveda je Rog odprt prostor in je dostopen vsakemu, vendar tukaj obstaja tudi razlika med obiskovalci tega prostora. Eni so UPORABNIKI tega prostora, eni pa naključni obiskovalci, kateri pridejo v Rog pogledat predvsem iz ''firbca'', a vseeno tudi na njih gre računat da bodo nekje v prihodnosti postali tudi oni uporabniki teh prostorov. Ker pa se je v preteklosti dogajalo, da so nekateri predvsem naključni obiskovalci izkoristili obisk tudi za lastno dobrobit v smislu kraje, kar se mi zdi zelo podlo, saj tukaj v Rogu gre za predvsem entuzijastične ljudi, kateri večino zadev izdelajo in prinesejo na lastne stroške (kljub temu da gre v večini primerov za študente). Če bi kdo rad kradel naj krade ''kapitalizmu'' in ne ''socializmu''!!!! Zato predlagam, da bi UPORABNIKI prostorov Roga imeli ''članske zapestnice'' naključni obiskovalci pa ''firbec zapestnice'' katere bi jim dal ''vratar-varnostnik'' na vhodu v Rog. Za izdelavo teh ''zapestnic'' lahko poskrbim sam.

3.-PROSTOVOLJNI PRISPEVKI- (podpora dogodku)
mislim da bi se lahko prispevki za posamezne organizirane dogodke v Rogu pobirali na zelo preprost način. Ko obiskovalec dogodka, prireditve, predstave, koncerta pride v prostor se od njega ne zahteva nič. Ko pa se dogodek konča, šele takrat gledalec, poslušalec itd. lahko sam določi koliko je bila predstava vredna oz. sam jo ovrednoti z lastnim prispevkom, ki se pobira na koncu dogodka, predstave, koncerta. Če je komu ta točka nerazumljiva, naj si ogleda kako se je cerkev dobro znašla z pobiranjem ''prostovoljnih prispevkov'' po koncu maše, gospod v halji gre mimo vseh obiskovalcev ''cerkvene predstave'' :) in pobira prispevek. Sicer je to malo hinavsko (vsaj z strani cerkve) a vseeno boljše kot da je določena fiksna cena, ki odvrne dosti obiskovalcev željnih eventa.

4.-ZAČASNA UPORABA PROSTOROV TOVARNE ROG-
kolikor sem zasledil Rog-ovi prostori pripadajo MOL-u, in so nam jih dodelili v začasno uporabo. In prav tu menim da bi bilo dobro vodit konstruktiven dialog z občino oz. županom/njo. Ker se bliža čas občinskih volitev, bi bilo potrebno vzpostaviti stik tudi z vsemi kandidati za župana. Saj je to idealna priložnost za nas in pa tudi za njih saj potrebujejo podporo alternative. Tistim katerim je ta točka dvignila kocine, naj povem da tukaj ne sme it za pakt z ''hudičem''. Najboljše sodelovanje je prav v zdravemu dialogu in ne v molčanju, agresiji in blatenju katerekoli oblasti. Zato menim, da bi bilo dobro apelirati predvsem na najbolj možnega kandidata za župana (vsi vemo kdo:)), saj se je v preteklosti dokazal kot sposoben poslovnež kateri je tudi dosti vlagal v kulturo in šport. Ker so takim ljudem pomembni volilni glasovi se bodo tudi hoteli pogovarjati in dogovarjati z nami. Tukaj imamo priložnost, da se ti prostori za vedno namenijo v kulturno-umetniške namene. Saj vse evropske prestolnice imajo takšna kulturna središča in ne vidim razloga zakaj jo ne bi imela tudi Ljubljana. Ker če se vprašamo kaj Ljubljana (kor evropska prestolnica) potrebuje je to: ŠTADION, ĐAMIJA in KULTURNO-UMETNIŠKI center ROG ... in če bi bili vsi ti projekti izvedeni bi bila tudi raja zadovoljna, kar pomeni ponovno izvolitev ''le tega'' na naslednjih občinskih volitvah, kar meni osebno ''dol visi'' ampak če lahko na ta način legitimiramo objekt, ne vidim razloga zakaj ne bi.

ROG NAJ BO NAŠ LOG!!!!

Igor aka. High-I from Positive Reality
Sara aka. rasasara

High-I's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Poziv