Festival Mir in slovesno odprtje Socialnega centra v Rogu

Poslal-a nomadska univerza, Pet, 01/09/2006 - 09:56
30 Aug 2006 - 12:00 || 2 Sep 2006 - 22:00

Socialni center

V tovarni Rog že od njene osvoboditve deluje permanentna antirasistična skupščina. Njen cilj je razgaliti politike izključevanja in diskriminacije in skozi upor proti njim graditi svobodno globalno skupnost. Čeprav nam okoliščine niso ravno naklonjene in se soočamo z ignoranco in blokadami oblasti, smo uspeli v Rogu vzpostaviti Socialni center. To je prostor, ki ga sooblikujemo prekerni – mobilni ter mnogoteri globalni državljani in državljanke.

Mir v ruščini pomeni mir, svet in vas. Po tem, ko je bila vesoljska postaja Mir, sovjetski miroljubni odgovor na projekt Vojne zvezd ZDA, strmoglavljena v Tihi ocean, je čas, da najde svojega naslednika v zemeljskem mestu.

Festival bo potekal od srede, 30. avgusta, do sobote, 2. septembra, v osvobojeni tovarni ROG. Baza je v Socialnem centru v Rogu, ki se nahaja desno od glavnega vhoda.

Program festivala Mir

- Kavarna mir z uporniško kavo iz Chiapasa in časopisi, ki govorijo o globalnih zadevah. Na razmajanih stolih okrog improviziranih miz bodo potekale kavarniške debate o globalni dominaciji in uporih. Kavarna odpre vrata vsaka dan ob 12. uri.

- Menza Mir z dobro hrano in pijačo. Od partizanskega golaža do afriške kulinarike.

- Diskusije v okviru Nomadske univerze ob 17. uri:

Sreda, 30. avgusta: Antirasizem v Sloveniji – od demonstracij proti ksenofobiji in aktivizma za pravice izbrisanih do osvobajanja zaprtih v Centru za tujce.

Četrtek, 31 avgusta: Piknik obče rogovske skupnosti "Dan kot vsak drugi" - srečanje vseh, ki se čutijo Rogovce in splošna diskusija o stalnih strateških temah Roga; o poti, ki smo jo prehodili, ter izzivih ki prihajajo.

Petek, 1. septembra: Svoboda gibanja in pravica do bivanja – od humanitarnih diskurzov in diskurzov človekovih pravic do diskurza zaveznistva mobilnih in mnogoterih.

Sobota, 2. septembra: Kakšen političen subjekt so avtonomni prostori, ki proizvajajo alternativne prakse družbenosti? Predstavitev platforme Svobodna Ljubljana.

- Filmski večeri z dokumentarnimi in igranimi filmi z antikolonialno in postkolonialno vsebino. Vsak večer ob 21. uri.

- Otvoritveni in zaključni konert »Imezavse«

Ves izkopiček od festivala bo namenjen Delovanju mreže za stalni obisk, ki se bori za zaprtje Centra za tujce v Velikem otoku pri Postojni.

Več informacij na www.tovarna.org in www.dostje.org/Prekla

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Druženje | Okrogla miza | Predstavitev