12. Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk

Poslal-a sashika, Pon, 25/09/2006 - 19:23
8 Okt 2006 - 20:30 || 8 Okt 2006 - 23:30

Dvorana v pritličju

12. Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk
2. – 10. oktober 2006

Zgodovina / Spomin

Cultural Prejudices and Obstacles That Prevent Women From Taking a Greater Role in the Use of Technology in Arts / Kulturni predsodki in ovire, ki ženskam preprečujejo, da bi prevzele večjo vlogo pri uporabi tehnologije v umetnosti
Vedran Vučić (Hrvaška / Croatia)
Predavanje (v angleščini)

Le Fantôme de l'Opératrice / The Phantom of the Operator / Fantom operaterke
Kanada, DVD, 2004, 65’ (v francoščini; z angleškimi podnapisi)
Caroline Martel (Kanada)
Projekcija filma

Off-Modern Manifesto
Svetlana Boym (ZDA)
Večmedijska razstava

Organizacija: Mesto žensk v sodelovanju s Tovarno Rog

Kulturni predsodki in ovire, ki ženskam preprečujejo, da bi prevzele večjo vlogo pri uporabi tehnologije v umetnosti
Avtor v svojem prispevku razmišlja o lastnih izkušnjah pri projektih, v katerih bi morale imeti ženske boljši dostop do sodobne tehnologije. Še posebej poudarja ostre predsodke in prakse, s katerimi se nekatere ženske soočajo v šolah, gledališču ter različnih vizualnih in scenskih umetnostih. Iz besedila je razvidno, da ženske brez ustrezne spodbude zaradi kulturnih in drugih predsodkov nimajo enakopravnega dostopa do sodobnih tehnologij v umetnostih, na univerzah, v šolah in drugih okoljih, še več, ta dostop jim je velikokrat onemogočen . Po avtorjevih izkušnjah ženskam raje ‘nalagajo’ administrativna in podobna dela. Avtor meni, da je taka delitev odsev tradicionalne delitve dela v patriarhalni družini, ki je v številnih okoljih še vedno prevladujoča in povzroča škodo družbi, vzgoji, znanosti, umetnosti in kulturi.

Vedran Vučić se je rodil na Hrvaškem. V svojem delu se posveča študijam simbolne ekspresije in mita ter transformacijam medijev v sodobnih umetnostih. V glasbeni kompoziciji uporablja teorije kaosa, fraktale in vrsto drugih znanstvenih pristopov. Piše članke na temo umetne inteligence in umetnega življenja v umetnostih, sodeloval pa je tudi z različnimi mednarodnimi institucijami. Zložil je glasbo za več kot 40 gledaliških predstav in performansov sodobnega plesa ter sodeloval na različnih mednarodnih gledaliških festivalih in festivalih sodobnega plesa v številnih državah. Njegove digitalne podobe, ustvarjene s programsko opremo, ki temelji na umetni inteligenci, so bile razstavljene v vrsti digitalnih galerij in na spletnih straneh, posvečenih umetnosti. Je direktor Vzhodnoevropske fundacije elektronske glasbe v Albanyju (New York, ZDA). Vodil je delavnice in predaval po vsem svetu.

Vedran Vučić je avtor vizualne intervencije in zvoka performansa Sijoče, Osamljeno, Znotraj in Brez Dragane Alfirević, ki bo na sporedu v ponedeljek 9. oktobra ob 22.30 v preddverju Stare elektrarne.

The Phantom of the Operator (Fantom operaterke) je film o nevidni delovni sili dvajsetega stoletja – telefonskih operaterkah. Izhajal je iz stotine industrijskih, oglasnih in filmov znanstvenega upravljanja, ustvarjenih v Severni Ameriki med leti 1903 in 1989, in jih preobrnil v pravljično sestavljen dokumentarec.
Caroline Martel je dokumentarna umetnica rojena v Montrealu leta 1973. V svojem delu sintetizira dokumentarno teorijo in prakso v sklopu različnih projektov od leta 1998, zanimajo jo predvsem arhivski materiali, zgodovina filma, ženska problematika in komunikacijske tehnologije.
www.artifactproductions.ca/fantome/en/index.htm

Off-Modern Manifesto
Ameriško-ruska teoretičarka in pisateljica Svetlana Boym se bo dva dni pred svojim predavanjem (10. 10. v Mestnem muzeju Ljubljana) predstavila tudi kot vizualna umetnica. Večmedijska razstava v Rogu bo sestavljena iz fotografij in video projekcije. V umetniškem delu Svetlana Boym povezuje stare in nove tehnologije ter med drugim razlaga, da so napake in naključja sestavni del tehnološega razvoja. Podobno kot mutacije v evolucijskem procesu ustvarjajo nove vrste, so v Svetlaninem opusu napake izpostavljene v formalnem in posledično tudi v vsebinskem smislu. Vse to zaokrožuje Svetlanina tematika, ki obravnava strukturo spomina in selektivnega spominjanja.
www.svetlanaboym.com


Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Projekcija