MOL-ova predstavitev programa Ljubljane za kulturno prestolnico

Poslal-a Savski, Tor, 24/04/2007 - 15:25

živjo,

naj napišem kratko (osebno obarvano) poročilo z današnje predstavitve programa s katerim je MOL kandidiral za kulturno prestolnico Slovenije - in pogorel. Taisti dan je prispela tudi novica, da je komisija (v kateri je sedel Ljubljančan...) izbrala Maribor in da gre pri tem za željo po decentralizaciji kulture in države.

Program so na kratko predstavili podžupan g. Moederndorfer, načelnica za kulturo ga. Batičeva, in članici odbora za pripravo programa (ga. Nevenka Koprivšek in ga. ....). Načrte mesta v zvezi z Rogom je bolj podrobno osvetlil g. Brate (z oddelka za gospodarjenje z nepremičninami?).

Opis programa je potekal na zelo načelni ravni - ključne besede so bile vse tu: urbana kultura, dialog, razvoj kulture v ožjem in širšem pomenu...

Sredi predstavitve se je pojavil tudi župan Jankovič in omenil številko predračuna prijave, ki naj bi znašala 40 milijonov eurov, kar je realna številka, medtem ko je 4 milijarde (očitno predračun Maribora in okolice) čista fikcija. Dejal je, da bo MOL načrte kljub neuspehu na razpisu izvedel. Na dialog in pomoč države pa očitno ni več mogoče resneje računati, je dodal.

Na vprašanje ali bo uporabnikom v Rogu v najkrajšem času omogočen priklop na elektriko je dejal, da elektrika v Rogu je, plačati pa je treba priklop. To da je problem. Če uporabniki tega niso sposobni, kdo pa naj bi? - MOL?, je s širokim nasmeškom zaključil odgovor.

Rog je bila ena od prvih tem, podrobneje je o tem govoril g. Brate, ki je omenil zlasti idejo o izgradnji umetniške četrti. Pri tem je dal poudarek ideji o arhitekturnem in oblikovalskem razstavišču (ki da je najbolj prikrajšano področje) v zgodovinsko pomembnih stavbah Roga, omenil novogradnje ob Trubarjevi in prenovo stavb ob Rozmanovi, kjer vidi lociran Center za sodobno umetnost. Kombinacija razstavnih, produkcijskih, stanovanjskih, trgovskih in kulturno rezidenčnih prostorov.

Škoda, ni povedal kaj je z Jakopičevim paviljonom v centru mesta, ki je bil namenjen oblikovalskim in arhitekturnih zadevam, že več let pa sameva. Leto ali dve nazaj je bil sicer razpis za producente sodobne umetnosti, vendar so ga potem razveljavili.

Na osebno zastavljeno vprašanje o usodi samorodnih prostorov, ki so sedaj v tovarni Rog, ni povedal na kakšen način bodo pritegnjeni v projekt prenove Roga. O opazki, da so umetniške četrti ponavadi samorodne, zrastejo pa na zanemarjenih in trenutno poceni lokacijah, in da morda MOL gradi kulturno četrt, je pripomnil, da se ne bi pogovarjal o terminologijah. Ne vidi problema, če strukturo določijo institucionalno. Sploh pa, če bi šel v skrajnost, kakšni so sploh argumenti, da sedanji uporabniki Roga lahko zahtevajo karkoli, je dodal. Toliko o dialogu.

Omenil pa je leto 2008 (prihodnje leto), ko naj bi bilo potrebno Rog izprazniti, da se lahko začnejo gradbena dela.

Malo sem povprašal še predstavnike Moderne galerije, ali so kaj vključeni v načrte o Centru sodobne umetnosti, pa se je izkazalo, da prav gotovo ne. Kaj torej pomeni termin Center za sodobno umetnost skozi usta MOL-a? To bi lahko precizirala ga. Nevenka Koprivšek. Priložnosti za to vprašanje bo še dovolj, če je vsaj del leporečja ključnih besed mišljen resno - brez sprenevedanja - torej tisti o dialogu. Pa še tu se lahko pogovarjamo leta in leta - brez dogovorov (kar je sicer smisel dialoga, mar ne).

(če je bilo še kaj pametnega, pa naj kdo drug dopiše...)

Savski

Savski's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Report
Poslal-a barabara, Sre, 25/04/2007 - 13:09

Hvala za to poročilo, ki na žalost odraža (tako izgleda) bodočo
politiko do uporabnikov in uporabnic Roga s strani MOL.
Ignoranca, prezir in zadovoljstvo z oblastniško in samopašno
"kaj nam pa morete" in "kdo pa ste vi" držo namesto dialoga,
sodelovanja in vzdržanja ensotranskih ukrepov
(kakor je bilo dogovorjanoz županom v času obletnice,
po Rogovi skupščini v Mestnem svetu). Župan se dogovarja s
figo (in pestjo) v žepu.