OSNUTEK - Izjava za javnost in odgovor MOLu na napovedano rušenje v Rogu - OSNUTEK ZA PREMISLEK IN DEBATO

Poslal-a ThDi, Sob, 20/02/2016 - 12:31

Iz medijev smo izvedeli, da MOL nameravajo še pred koncem junija letos nadaljevati z deli na zasedenem področju tovarne Rog, ki je v uporabi. Na sestanku pri ljubljanskem županu, 16.2.2016, so nam povedali, da gre za rušenje enonadstropne zgradbe, v kateri se nahaja Studio Samorog, kjer se izvaja predvsem vizualna poleg tega pa občasno tudi glasbena dejavnost. Uporabnica je priznana vizualna umetnica B. P. Zgradba je bila med uporabo vzdrževana in opremljena, vanjo je bilo poleg osebnih finančnih sredstev uporabnice vloženega tudi veliko truda in energije, pred kratkim je uredila vodovod. Poleg tega MOL še niso odločeni ali bodo porušili tudi bližnjo galerijo Kljub Vsemu, v kateri se poleg razstav dogaja klubska scena.

Na sestanku je župan predstavil svojo vizijo novega Roga. Najbolj je izpostavljal in poudarjal ureditev nabrežja ob Ljubljanici. Na tisti strani hoče dati prostor barom, trgovinam in podobno ter s tem urediti ljubljansko promenado ob Ljubljanici od Špice do zapornic in naprej. Želi si, da bi tudi v ta del mesta prihajale velike množice turistov in potrošnikov. Sredstva za začetek rušenja junija namerava vzeti iz denarja, ki naj bi ga slovenske mestne občine letos dobile od države. Za pridobitev sredstev za nadaljevanje del naslednje leto se MOL nameravajo prijaviti na evropske razpise, saj niso dobili zasebnega investitorja, ki bi bil pripravljen vložiti v projekt javno-zasebnega partnerstva zahtevano vsoto. Tako so tudi spremenili programski in vsebinski načrt, ki naj ne bi bil več sodobni center sodobne vizualne umetnosti ampak center alternativnih umetnosti z odprtim konceptom.

V svoji viziji novega Roga župan vidi tudi sedanje uporabnike, saj nam je predlagal, da se prijavimo na razpis za pridobitev prostorov v novem Rogu, in ponudil prednost pri izbiri na razpisu. Rekel je, da bojo prišli poslikat prostore v Rogu in dejavnosti v njih. Nekateri sedanji uporabniki ne bodo mogli sodelovati v novem Rogu, saj jim sama prostorska in vsebinska zasnova projekta novi Rog, tega ne bo omogočala. Gre za dejavnosti, ki se zaradi prostorskih potreb trenutno odvijajo v prizidkih pred glavno stavbo, če gledamo z dvorišča. Teh prizidkov v načrtu za novi Rog ni. Rušiti jih nameravajo 2017. V njih se trenutno intenzivno dogajajo med drugim tudi skejterska, rolerska in bmx dejavnost v skejtparku in cirkuška dejavnost v cirkusu, vse to tudi na zelo visokem nivoju. Prenova naj bi po županovih besedah trajala od leta do leta in pol. Kaj bo v tem času s sedanjimi uporabniki in njihovo produkcijo, ni povedal.

Ne moremo spregledati županovega podcenjevalnega tona glede sedanje produkcije v tovarni. Izrazil je svoje mnenje, da gre za interno druženje, ki ni za široke mase. Sprašujemo se, zakaj potem ponuja sedanjim uporabnikom prednost pri izbiri na razpisu za novi Rog. Zavedamo se, da te njegove izjave niso pravno obvezujoče. Jasno nam je, da mu gre predvsem za izgled. MOL sami nimajo vsebin, s katerimi bi napolnili novi Rog, poleg tega pa rabijo zanimive vsebine, s katerimi se lahko prijavijo na razpise za evropska sredstva. Tako se zdi, da hočejo izrabiti sedanjo produkcijo za to, da pridobijo evropska sredstva, po tem pa bojo sami odločali, kdo bo dobil prostore v uporabo.

Izteka se deseto leto kar delujemo in ustvarjamo v tovarni Rog v zelo slabih in nezavidljivih pogojih, ki jih MOL sami pomagajo ustvarjati in vzdrževati. Eden županovih argumentov za prenovo je, da je težko delati v Rogu, ker ni niti elektrike, pri tem pa ne omeni, da je prav on tisti, ki je umaknil soglasje za priključitev tovarne na električno omrežje, ki ga je dala njegova predhodnica, in s tem priključitev onemogočil, tudi če bi jo uporabniki sami financirali, kar je bil nekaj časa naš plan. Hočemo, da se županov podcenjevalni ton spremeni in da prizna, da je Rog center alternativnih kulturnih in ustvarjalnih praks že deset let.

MOL so se pred leti s projektom gradnje Centra sodobne umetnosti Rog pridružili razvojnemu projektu Second Chance, ki se ukvarja z revitalizacijo zapuščenih industrijskih objektov v nekaterih mestih po Evropi. Dobili so strokovno priporočilo, da projekt osnujejo manj velikopotezno, pustijo, da raste organsko, in da se osredotočijo na vse tisto, kar se tam že dogaja. Mnenje strokovnjakov z izkušnjami na tem področju je, da je občinski projekt revitalizacije Roga na napačni poti, www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/bolje-ce-se-korak-malce-upocasni-manj-bodo-zgradili-bolje-bo.html. MOL so njihova priporočila zavestno ignorirali, čeprav so jih sami naročili in plačali, češ da onii bolje poznajo ta prostor in družbo.

Ne razumemo potratnosti MOL in njenega župana. Namesto da bi že samo z delom denarja, ki ga nameravajo nameniti za rušenje Studia Samorog, in v sodelovanju s sedanjimi uporabniki pomagali pri sanaciji res najbolj kritičnih delov sedanjega Roga, ki sta galvana in skladišče 27, nas izključujejo iz procesa odločanja, delajo po svoje in uničujejo rezultate desetletnega truda in vlaganja v prostor. Jasno nam je, da MOL ne namerava niti premisliti o tem.

Zato se obračamo na javnost. Za deset milijonske stroške hočejo staro tovarno preurediti v center alternativnih umetnosti, ki tam že je deset let, in ga po prenovi napolniti z istimi vsebinami, ki so v njem že zdaj. Avtomatično nameravajo izključiti nekatere vrhunske sedanje vsebine, ki ne pašejo v novo prostorsko podobo. Zakaj ne bi v sodelovanju z uporabniki vzpostavili osnovnih pogojev za delo kot jim to priporočajo največji strokovnjaki? In to za več kot stokrat (100!) manjše stroške?! Aja, parkirišča! In barčki in trgovinice,… V desetih letih smo minimalne pogoje za produkcijo vzpostavili in vzdrževali sami. Kdo je budala?

Ljubljana je včasih imela tak čar, da je belgijska deklica po njej dobila ime. To je bilo preden je sedanji župan mesta prevzel oblast. Mogoče je takrat Ljubljana res bila najlepše mesto na svetu. Zdaj je to le za Zorana Jankovića.

To priložnost izkoriščamo za povabilo na praznovanje desete obletnice zasedbe tovarne Rog, ki jo bomo obeležili s festivalom Roga Zadnje leto? med 19.3.2016 in 1.4.2016. Takrat se boš tam lahko sama prepričala kakšna je kvaliteta sedanje produkcije v Rogu in kakšne pogoje za delo imamo. Pridi!

Ljubljano ljudem!

ThDi's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj
Poslal-a rgb, Sob, 20/02/2016 - 17:25

// Center Alternativne Umetnosti ?
/ Ne pristajam na to poimenovanje !
/// Ne se hecat ...Mi smo Center Sodobne Umetnosti R.O.G.
//// Kapitalisti pa so slepo alternativno črevo na smetišču zgodovine.
//
/
///
////
/ Lubiana al Popolo!
/ Ljubljana To The People !
/ Ljubljana au Peuple !

Poslal-a rgb, Sob, 20/02/2021 - 00:12

14 let razrednega boja
na malem tovarniškem odru

par budal šerif sončni zahod par rgb predmetov

Republic Of Globe iksiksiks

https://tovarna.org/node/9736