Zurnal, 14. 6. 2016 - Sodišče začasno prepovedalo rušenje Roga

Poslal-a Mitar, Tor, 14/06/2016 - 22:48

Sodišče je ugodilo željam uporabnikov Roga in začasno preprečilo nadaljnja gradbena dela, dokler spor z občino ni rešen po sodni poti. Župan napoveduje pritožbo in tožbo.

Okrajno sodišče v Ljubljani je potrdilo, da so že v petek izdali začasno odredbo, ki mestni občini prepoveduje odstranitev uporabnikov Roga iz nekdanje tovarne Rog. Poleg prepovedi rušenja stavb, pa je prepovedan tudi vstop v nepremičnine z gradbeno mehanizacijo (buldožerji, bagri, kamioni).

"Začasna odredba bo veljala še 30 dni od dneva po pravnomočnosti sodne odločbe, s katero se bo zaključi pravdni postopek na podlagi tožbe rogovcev za varstvo pred motenjem posesti," pojasnjujejo na okrajnem sodišču, kjer zdaj rogovcem nalagajo, da naj v tem času vložijo tožbo za varstvo pred motenjem posesti. Ti so napovedali, da bodo to tudi storili.

Sodišče je tako sedmim rogovcem, ki so sporožili postopek, priznalo, da uživajo posestno varstvo. Hkrati pa je okrajno sodišče zavrglo zahtevo občine po začasna odredba za zavarovanje lastnine.

Janković napoveduje tožbo in pritožbo

Oba sklepa še nista pravnomočna in na občini, ki jo vodi Zoran Janković, so za Žurnal24 potrdili, da se bodo na izdano začasno odredbo pritožili, hkrati pa bodo vložili tudi lastninsko tožbo. Gradbenega dovoljenja na občini v tem času ne bodo podaljšali, saj je po njihovi interpretaciji gradbišče že vzpostavljeno in gradbeno dovoljenje zato veljavno.

Iz občine, kjer se bodo jutri tudi sestali z rogovci, še sporočajo, da so do odločitve sodišča ustavili vse aktivnosti in do takrat z dialogom skušajo najti najboljšo rešitev za prihodnost Centra Rog in za vključitev obstoječih programov nekaterih začasnih uporabnikov Roga v prenovljeni Center Rog.

Pretehtalo je tudi nasilje nad rogovci

Kot je za STA pojasnil odvetnik rogovcev Zoran Korenčan, je sodišče predvsem zaradi incidenta, ki se je zgodil prejšnji ponedeljek, štelo, da grozi nastanek škode in nasilja in da je to treba preprečiti

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj V medijih