Siol, 11. 6. 2016 - Rogovci po nočnem napadu: Skrbi nas rast ksenofobije in nestrpnosti

Poslal-a Mitar, Sob, 11/06/2016 - 08:43

Večja skupina, v kateri naj bi bilo okoli 30 oseb, je ponoči napadla uporabnike Roga v središču Ljubljane. Ranjena je bila ena oseba, policija pa je šest napadalcev prijela. Uporabniki in uporabnice Tovarne Rog opozarjajo, da v preteklosti napadov na avtonomno cono ni bilo. Ljubljanski župan Zoran Janković je napad ostro obsodil.

Organizirana skupina napadalcev, v kateri naj bi bilo okoli 30 oseb, je nekaj pred polnočjo napadla uporabnike Tovarne Rog v Ljubljani. Po podatkih policije je bila ena oseba lažje poškodovana. A kot trdijo uporabniki Tovarne Rog, je bilo v napadu poškodovanih vsaj šest oseb, od tega ena huje, zato je bila hospitalizirana. V posredovanju so policisti šestim napadalcem, starim med 17 in 20 leti, odvzeli prostost.

Rog: Skrbi nas rast ksenofobije, rasizma in nestrpnosti

Po nočnem napadu na Tovarno Rog so v izjavi za javnost uporabniki in uporabnice avtonomne cone med drugim opozorili, da se nasilje, usmerjeno na "prostor raznolikosti, kulture, ustvarjalnosti, medgeneracijske medkulturne solidarnosti", v preteklosti ni pojavljalo in da je to skrb vzbujajoče. Kot so še dejali, so ponedeljkovi dogodki sprožilec nasilja usmerjenega proti Rogu in so zato z napadom posredno povezani.

Rogovci so tudi opozorili: "Skrbi nas rast ksenofobije, rasizma in nestrpnosti, ki jo v našem prostoru že poznamo in je bila naperjena proti manjšinam in ranljivim skupinam. V tem trenutku pa se z njo spopadamo tudi v prostorih, ki podpirajo ustvarjalnost, kulturo, raznolikost in skupno dobrobit. Problematično je to, da se proti mladim dvigajo mladi, tudi mladoletni, ki ne sprejemajo raznolikosti in kulturnega dialoga ter nanj odgovarjajo z grožnjami, nasiljem in ekstremizmom. Na to moramo opozoriti in nas mora vse skrbeti. To vprašanje presega odnos Tovarne Rog in MOL in nakazuje širšo družbeno problematiko, s katero se mora spopasti celotna družba."

Župan: To nisem bil jaz

Po besedah enega od uporabnikov Tovarne Rog, Izidorja Baršija, jih je župan danes ob 6.30 poklical in še pred pozdravom po telefonu dejal: "To nisem bil jaz."

Se je pa Zoran Janković na nasilje, usmerjeno proti rogovcem, že uradno odzval. V izjavi je med drugim zapisal: "Mestna občina Ljubljana in sam kot župan odločno obsojava vsakršno nasilje. Z žalostjo in veliko zaskrbljenostjo sem sprejel novico o napadu zamaskiranih posameznikov na območju Tovarne Rog in celo fizičnih poškodbah. Nesprejemljivo, neodgovorno in za družbo skrajno nevarno početje mora policija čim prej raziskati in ga najodločneje sankcionirati."

Ob zaostritvi razmer in izbruhu nasilja pa je župan v izjavi še zapisal, da je rogovcem pripravljen ponuditi pomoč pri varovanju območja, če bodo tako želeli. Pri zagotavljanju varnosti ne sme biti nobenih kompromisov, prav tako je nedopustno, da kdorkoli svoja načela uveljavlja s fizično silo in da bi nasilje določalo prihodnje vsebine Roga, je dodal.

Do odločitve sodišča so ustavljene vse aktivnosti

Na ljubljanski občini, kot še pravijo, so se po včerajšnjem sestanku s sedmimi predstavniki uporabnikov in uporabnic pisno zavezali, da do odločitve sodišča ustavijo vse aktivnosti in da do takrat z dialogom poiščejo najboljšo rešitev za prihodnost Roga in vključitev obstoječih programom v prenovljeni Center Rog.

A so na današnji novinarski konferenci v Rogu to zanikali. Sicer pravijo, da pozdravljajo kakršnakoli prizadevanja poskusa dialog z MOL, vendar pa dodajajo, da v neformalnem pogovoru z Urošem Grilcem, predstavnikom občine, niso sprejeli nobenih sklepov, niti se niso dogovorili za oprijemljiva izhodišča za iskanje rešitve nastalega položaja. Zapisnik sestanka z Urošem Grilcem, ki ga rogovci niso potrdili, naj bi "vseboval precej netočnosti, od katerih je najbolj v oči vpijočih pet sklepov, ki jih na sestanku nedvomno nismo sprejeli", je opozoril Izidor Barši.

Potem ko se je vsebina tega zapisnika znašla v medijih, uporabniki uporabnice Roga poudarjajo, da se MOL še vedno vede "nekonstruktivno in da nikakor ne poskuša zares stopiti v dialog". Zato so rogovci danes občino še enkrat pozvali h konstruktivnemu dialogu, ob tem pa podčrtali, da ima status uradnega pogajanja z občino le Skupščina.

Nočni odzivi na napad:

Uporabniki Roga so se odzvali s sporočilom na družbenem omrežju Facebook, kjer so zapisali, da so bili nasilneži oboroženi s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi. "Tolkli so po vratih, grozili s požigom in nas obmetavali s petardami in granitnimi kockami. V Tovarni Rog je bilo ob času napada približno 150 oseb. Po posredovanju policije se je situacija umirila," so še zapisali.

Črt Kaker, Neža Mrevlje

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj V medijih