Dnevnik, 16. 6. 2016 - Rogovci in občina želijo spor rešiti z dialogom

Poslal-a Mitar, Čet, 16/06/2016 - 09:21

Uporabniki tovarne Rog so včeraj spet sedli za mizo s predstavniki ljubljanske mestne občine in poskusili najti rešitev za ureditev območja nekdanje tovarne koles na Trubarjevi cesti, ki bi bila sprejemljiva za obe strani. Ali je dogovor zdaj kaj bližje, tako občina kot tudi rogovci niso želeli razkriti.

Več kot uro in pol so včeraj za isto mizo znova sedeli uporabniki tovarne Rog ter predstavnika ljubljanske mestne občine – vodja urada za mladino Uroš Grilc in ljubljanski podžupan Janez Koželj –, da bi se pogovorili o prihodnosti območja nekdanje tovarne koles na Trubarjevi cesti. Občina želi namreč dotrajane stavbe porušiti in tam zgraditi center sodobnih umetnosti, medtem ko rogovci gradnji novega Centra Rog nasprotujejo. Ob tem poudarjajo, da bi občinski projekt ogrozil obstanek Avtonomne tovarne Rog, ki se je oblikovala v desetih letih in ki je »avtentičen izraz potreb in želja tistega dela družbe, ki je v času neoliberalnega napada na pogoje življenja potiskan na robove družbe, v prekarne in negotove življenjske situacije«.

Rogovci ostajajo previdni

Po sestanku so bili tako rogovci kot tudi Uroš Grilc redkobesedni. »Pogovarjali smo se o izhodiščih za možni dogovor o tem, kako umeščati programe začasnih uporabnikov tovarne Rog, kako jim zagotoviti avtonomijo in kako organizirati prisotnost uporabnikov tovarne v celotnem času gradnje novega centra,« je ključne tri točke sestanka izpostavil Grilc, a ob tem poudaril, da potrebujejo čas, da od izhodišč pridejo tudi do vsebinskih dogovorov. Grilc ob tem verjame, da bodo skupni dogovor dosegli v »doglednem času«.

Da je potreben čas, se strinjajo tudi uporabniki Roga, ki so potrdili sodelovanje pri nadaljnjem usklajevanju izhodišč. »Izmenjali smo predloge, nismo pa se še ničemur zavezali,« je pojasnil rogovec Rastko Pečar in ponovil, da se spor lahko reši le z dialogom. »To ni praven spor, tudi ni spor, ki bi ga lahko reševali z represijo. Zahteva neki proces in dogovarjanje,« je poudaril Pečar in dodal, da rogovci kljub temu »ostajajo skeptični in previdni.«

Sodni mlini bodo mleli naprej

Čeprav tako uporabniki tovarne Rog kot tudi občina poudarjajo, da želijo do dogovora priti z dialogom, pa je Grilc včeraj potrdil, da se bo reševanje spora kljub pogovorom nadaljevalo tudi na sodišču. Občina na sodišče tožbe in ugovora na začasno odredbo do včeraj sicer še ni vložila, a Grilc je potrdil, da bodo torkovo napoved uresničili in vložili lastninsko tožbo, prav tako pa se bodo v zakonsko določenih osmih dneh pritožili na v ponedeljek izdano začasno odredbo ljubljanskega okrajnega sodišča.

Prvo sodno bitko so namreč v začetku tega tedna dobili rogovci, ki jim je okrajno sodišče ugodilo in izdalo začasno odredbo. Ta občini prepoveduje, da sama ali z varnostniki odstrani uporabnike Roga iz nepremičnin na območju nekdanje tovarne in da na območje pripelje gradbeno mehanizacijo, prav tako pa začasna odredba občini prepoveduje začetek rušenja, dokler spor ne bo rešen po sodni poti. Prav zaradi začasne odredbe sodišča rogovcev tudi ne skrbi, da bi jih na območju nekdanje tovarne spet presenetili gradbeni delavci ali varnostniki. »Takšnega zagotovila od občine ne potrebujemo, saj imamo začasno odredbo, ki jim to prepoveduje,« je spomnil Pečar.

Rogovci z mednarodno podporo

Medtem ko uporabniki Roga in občina s pogovori in po sodni poti iščejo rešitev, ki bi bila sprejemljiva za obe strani, pa svoje mnenje o trenutnem dogajanju na območju nekdanje tovarne koles z rogovci in občino delijo tudi Ljubljančani in širša javnost.

Če so na občinskem spletnem portalu pobude meščanov, kamor lahko prebivalci prestolnice na občinske službe naslovijo svoje predloge, pohvale ali pritožbe, nekateri podprli odločitev rogovcev, da prostore, v katerih ustvarjajo že deset let, zaščitijo pred rušenjem, hkrati pa je tudi kar nekaj zapisov tistih, ki se strinjajo z načrti občine, da na območju Roga zgradi novi Center Rog, so medtem na strani družbenega omrežja facebook, ki jo urejajo rogovci, podporo uporabnikom Roga izrazili številni posamezniki, neformalne iniciative in uradne institucije, tako domače kot tudi iz drugih evropskih držav.

Živa Rokavec

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj V medijih