Dnevnik, 12. 6. 2016 - Rogovci: Janković posredno odgovoren za napad

Poslal-a Mitar, Sob, 11/06/2016 - 18:03

V petek med 23.30 in polnočjo so bili uporabniki območja tovarne Rog tarča organiziranega napada s kiji in pirotehničnimi sredstvi. V Rogu so prepričani, da tega napada ne bi bilo, če štiri dni prej ne bi bilo incidentov ob neuspelem poskusu rušenja ene od stavb. Župan Zoran Janković je petkov napad obsodil.

Uporabniki Roga so v minulem tednu, po vročih dogodkih ob neuspelem začetku rušenja ene od stavb v nekdanji tovarni koles, vseskozi opozarjali na to, da za nasilje, ki ga očitajo nekaterim varnostnikom Valine, varnostne službe, ki dela za občino, ne bi smelo biti prostora. S tem namenom so se obrnili na več ustanov, občino so pozvali, naj ponedeljkove dogodke obsodi, nazadnje na petkovem sestanku z Urošem Grilcem, ki se je po trditvah rogovcev »opredelitvi občine do nasilja vztrajno izogibal«.

Trideset zamaskiranih napadalcev s kiji

Še isto noč se je na Trubarjevi cesti zgodil nov incident. Tokrat je šlo za organiziran napad. Rogovci pravijo, da je najmanj trideset zamaskiranih ljudi, oboroženih s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi, napadlo posestvo in ljudi, ki so se zadrževali pred vhodom, čez ograjo pa so metali predmete ter grozili s požigom, prižgali so tudi bakle. Več ljudi je moralo v bolnišnico, posredovala je policija. V soboto so z ljubljanske policijske uprave sporočili, da so prijeli šest oseb, starih od 17 do 20 let, ki so jim odredili pridržanje, mladoletno osebo pa so predali staršem.

»Skrbi nas porast ksenofobije, rasizma in nestrpnosti, ki jo v našem prostoru že poznamo in je bila naperjena proti manjšinam in ranljivim skupinam,« so v soboto zapisali uporabniki območja tovarne Rog in opozorili, da se proti mladim dvigajo mladi, tudi mladoletni, ki ne sprejemajo raznolikosti in kulturnega dialoga ter nanj odgovarjajo z grožnjami, nasiljem in ekstremizmom. Dodali so, da to presega odnos med tovarno Rog in mestno občino ter nakazuje na širšo družbeno problematiko, ter pojasnili, da so dali pobudo za petkov sestanek z občino prav zato, ker se želijo izogniti nasilju. Kot pravijo rogovci, obsodbe ravnanja varnostnikov Valine in zagotovila, da se »podobni nenapovedani napadi« ne bodo več ponavljali, od občine niso dobili.

Te sicer neposredno ne krivijo za petkov napad neznancev na Rog, a so prepričani, da je odgovorna posredno. »Verjamemo, da neposrednih povezav med županom in petkovimi dogodki ni. Ampak ta napad se ne bi zgodil, če se ne bi zgodilo tisto v ponedeljek. Tukaj smo deset let in takšnih dogodkov do zdaj ni bilo. Napad se je zgodil zaradi ponedeljkove eskalacije mestne občine,« je v imenu uporabnikov Roga povedal Izidor Barši. Rogovci so zaskrbljeni, ker je tarča napadov postal prostor medgeneracijske in medkulturne solidarnosti ter raznolikosti, ter dodajajo, da je bil Rog pred vdorom varnostnikov, ki jih je pooblastila mestna občina, prostor, v katerem so se počutili varno in so gojili kulturo nenasilja.

Janković: Nisem bil jaz

Odzval se je tudi župan Zoran Janković, ki je napad neznancev na Rog obsodil. »Nesprejemljivo, neodgovorno in za družbo skrajno nevarno početje mora policija čim prej raziskati in ga najodločneje sankcionirati,« je zapisal. Dodal je, da ima občutek, da nekdo želi namerno in grobo prekiniti vsak poskus konstruktivnega iskanja rešitve. Janković je v soboto zgodaj zjutraj poklical rogovce. Kaj jim je najprej povedal? »Ko se je kolega javil na telefon, je še pred pozdravom slišal: To nisem bil jaz,« je Jankovićeve besede povzel Barši.

Janković je dodal, da pri zagotavljanju varnosti ni kompromisov, rogovcem pa sporočil: »Glede na sedanjo zaostritev razmer in izbruh nasilja smo pripravljeni začasnim uporabnikom ponuditi pomoč pri varovanju območja, če bodo tako želeli.« Ali bi tudi za to nalogo najeli Valino, ki so ji uporabniki tovarne Rog pred tednom dni odrekli dobrodošlico, ni razkril.

Sestanek razumeli vsak po svoje

Medtem ko Zoran Janković ocenjuje, da je bil v petek na sestanku narejen velik korak naprej, so rogovci ogorčeni nad tem, kako je občina vsebino pogovora predstavila v medijih. Občinskemu predstavniku Urošu Grilcu očitajo, da jim je poslal zapisnik s precejšnjim številom netočnosti. »V oči najbolj bode pet sklepov, ki jih na sestanku nedvomno nismo sprejeli. Vsebina tega zapisnika se je takoj zatem znašla v medijih, četudi smo mu sami odgovorili, da zapisnika nikakor ne moremo potrditi,« so nezadovoljni rogovci. V nasprotju z občino trdijo, da je ekološko sanacijo mogoče narediti brez rušenja stavb, obenem pa mestno oblast pozivajo k začetku resnih in konstruktivnih pogajanj. Pravijo, da je bil petkov sestanek le neformalen pogovor, na katerem niso sprejeli nobenih sklepov, niti otipljivih izhodišč za reševanje nastalega problema, predlagali pa so ga, ker so želeli umiriti položaj.

Andraž Rožman

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj V medijih