Dnevnik, 11. 6. 2106 - Občina in rogovci so prvič po vročem ponedeljku spet sedli za isto mizo

Poslal-a Mitar, Sob, 11/06/2016 - 18:11

Včeraj so se prvič po vročem ponedeljku sestali rogovci in mestna občina. Ta vztraja, da bo v novem Rogu prostor le za določen del obstoječega programa, medtem ko so uporabniki tovarne njene predloge označili za nedorečene. Prihodnji teden se bodo sestali še enkrat.

Potem ko so bili po ponedeljkovih incidentih na območju tovarne Rog mestna občina in rogovci daleč vsaksebi, se je ozračje v zadnjih dneh nekoliko umirilo. Uporabniki tovarne in njihovi podporniki še vedno prirejajo razne kulturne prireditve in stražijo svojo »trdnjavo«, toda odnosi so se toliko otoplili, da so včeraj spet sedli za isto mizo. Na pobudo rogovcev se je šest njihovih predstavnikov sestalo z občino, ki jo je zastopal Uroš Grilc, dogovora pa še niso našli. Tako občina kot rogovci so se včeraj na ločenih sestankih pogovarjali tudi s policijo.

Občina je »določenim« pripravljena odpeti vrata

Kot so nam sporočili z mestne občine, ta vztraja, da se mora projekt Center Rog nadaljevati, medtem ko pravijo, da se oboji strinjajo, da je ekološka sanacija stavb nujno potrebna. Jabolko spora v minulih dneh in tednih je bila predvsem napoved župana Zorana Jankovića, da v novem Rogu ne bo prostora za vse dosedanje uporabnike. Prejšnji teden je rogovcem sporočil, da se lahko potegujejo za mesto v novem kulturnem centru, zagotovila, da bodo tam lahko ustvarjali, pa jim ni dal.

Zdaj na občini pravijo, da je ta »odprta za iskanje rešitev glede izvajanja programa začasnih uporabnikov v času gradnje in tudi glede njihovih morebitnih predlogov dopolnitve vsebine projekta Center Rog«. Vendar vsem dosedanjim uporabnikom še vedno ne zagotavljajo mesta v novem centru, ampak vztrajajo pri tem, da se dejavnosti avtonomne cone v program Centra Rog vključijo le v določenem obsegu.

Pri tem dodajajo, da ne vidijo »zadržkov, da se oblikuje model upravljanja Centra Rog, ki upošteva specifičnosti avtonomije začasnih uporabnikov Roga«. Občina nam je hkrati sporočila, da do sodne odločbe (v torek so vložili zahtevo za začasno odredbo, kar so storili tudi rogovci) ne bodo začeli delati. »Želimo pa si, da bi še pred izdajo sodne odločbe dosegli ustrezni dogovor, ki bi omogočil začetek ekološke sanacije objekta in iskanja vsebinske umestitve določenega dela obstoječega programa v Center Rog,« so med drugim zapisali na občini.

Rogovci: Nedorečeni predlogi

Sestanek so komentirali tudi rogovci, ki pravijo, da se je z Grilcem pogovarjala skupina uporabnikov brez odločevalskih pooblastil in da bo o vsebini sestanka razpravljala skupščina uporabnikov. »Narava sestanka je bila neformalna in sestanek je bil sklican z namenom pomiritve situacije po nasilnem vdoru na območje tovarne Rog,« so zapisali in dodali, da »so bili vsi predlogi občine izjemno nedorečeni, tako kar zadeva 'razširitev vsebin' kot tudi možnost soupravljanja in domnevne avtonomije, ki naj bi jo bili uporabniki Roga deležni v prenovljenem Centru Rog, zaradi česar se do izjav sekretarja Grilca težko opredelimo«.

Rogovci so očitno tudi želeli, naj Grilc poda svoje mnenje o nasilju, ki ga očitajo varnostnikom Valine, vendar tega ni hotel storiti in prav tako »ni želel komentirati nacističnih insignij posameznih varnostnikov, navzočih tako pri nasilnem vdoru v tovarno Rog kot na tiskovni konferenci župana Jankovića isto popoldne«. Uporabniki tovarne Rog so še zapisali, da so po pregledu zakona o graditvi objektov in ustreznega pravilnika prišli do sklepa, da občina pravno gledano del še ni začela, »kar de facto pomeni, da njihovo gradbeno dovoljenje 14. junija poteče«.

Medtem ko mesto in rogovci skupnega jezika še niso našli, so se o nečem vseeno sporazumeli. In sicer, da bodo stališča glede vsebine skušali zbližati prihodnji teden na sestanku med rogovci in podžupanom Janezom Koželjem.

Rogovci so pisalu Borutu Pahorju

Rogovci so se v sredo obrnili na predsednika države Boruta Pahorja in ga v pismu zaprosili, naj jih podpre in pomaga preprečiti morebitno nasilje v prihodnje. Iz urada predsednika so jim odgovorili, da so sporočilo posredovali v pisarno Zorana Jankovića. Enako pismo so v četrtek zvečer poslali še na več ministrstev, varuhu človekovih pravic, vladi in društvu pisateljev. Kot pravijo rogovci, so do včeraj dobili odgovor le od slednjega, ki se je zavzelo za nenasilno reševanje sporov. Včeraj so v Rog iz Kopra prišli tudi predstavniki Sindikata žerjavistov pomorske dejavnosti (SŽPD), ki podpirajo obrambo tovarne. Z njimi sta prišla predstavnika sorodnih sindikatov iz Antwerpna in Lizbone. Imeli so debato, ki so jo poimenovali »prva skupščina za povezovanje bojev«. Eden od predstavnikov žerjavistov je dejal, da »je treba poenotiti boj v vsej Sloveniji«.

Andraž Rožman

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj V medijih