Ohranimo Tovarno Rog

Poslal-a Mitar, Ned, 10/04/2016 - 06:46

Rog danes, takšen kot je, deluje kot eden izmed glavnih obstoječih kulturno-kreativnih prostorov v mestu. V času svojega delovanja se je vzpostavil kot pomembno stičišče urbane kulturne produkcije in živahno mednarodno umetniško prizorišče.

MOL razume, da Tovarna Rog ima potencial, vendar pa s svojim finančno predimenzioniranim in vsebinsko izpraznjenim projektom tega potenciala za mesto ne bo izkoristila. Trenutno MOL z ničemer ne zagotavlja, da se ne bo ponovil samo še en scenarij gradbene jame. Potencial Roga smo mi, uporabniki Roga, ki smo v desetih letih samoorganiziranja uspeli izgraditi edinstveno in mednarodno prepoznano kulturno identiteto prostora in MOL bi morala priznati vrednost prostora v našem delovanju. S svojim posegom, ki ignorira dinamike ustvarjanja kreativnih prostorov, bo izgubila ne pa izkoristila potencial, ki ga ljubljanska publika že priznava.

Namesto da bi se zgledovala po Rogu primerljivih uspešnih praksah v tujini, MOL strategijo obrača na glavo in s tem ne upošteva samih pogojev EU razpisa, preko katerega namerava pridobiti sredstva.

Tovarna Rog prav tako že sedaj izpolnjuje temeljne vrednote strategije razvoja kulture Ljubljane, ki govori o odprtih, vključujočih in dostopnih prostorih namenjenih ustvarjanju in druženju.

Občina želi rušiti obstoječo samoniklo kreativno cono, ki uspeva zaradi organizirane heterogene skupnosti več kot dvajsetih kolektivov. Temu odločno nasprotujemo. Prepričani smo, da lahko z bistveno manjšimi sredstvi uredimo prostor ter s postopno nadgradnjo obstoječih vsebin Ljubljani ponujamo mnogo bolj zaželjen, pester in kvaliteten program kot ga predvideva občinski načrt prenove. Rogovke in Rogovci smo v negotovih pogojih, s svojim trudom in sredstvi deset let skrbeli in vzdrževali prostor in ne bomo pustili da ga MOL brez pravega vpogleda in vizije uniči.

Avtonomna Tovarna Rog nima alternative, ima pa ogromno potenciala.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Izjave