Pismo podpore delovanju avtonomnega prostora Tovarna Rog

Poslal-a Mitar, Tor, 07/06/2016 - 11:30

SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana podpira delovanje avtonomnega prostora Tovarne Rog in nasprotuje ukrepom Mestne občine Ljubljana, ki načrtuje rušenje objektov na območju tovarne.

V desetih letih so rogovci in rogovke v težkih produkcijskih pogojih vzpostavili med drugim prostor za ustvarjanje in povezovanje kulture in umetnosti s socialnimi programi, družbenimi temami in političnim angažmajem. V zadnjem času imajo rogovci in rogovke pomembno vlogo tudi na področju sprejemanja in integracije migrantov in beguncev.

Pred desetimi leti (23. 6.–7. 7. 2006) smo v Rogu pripravili razstavni projekt Odprti Rog, s katerim so mladi kustosi in kustosinje šole Svet umetnosti opozorili na problematiko zapuščenih (industrijskih) objektov, ki imajo potencial, da postanejo nova in urbana prizorišča umetnosti in kulture.

Danes je Tovarna Rog več kot to – je socialni, kreativni, športni in kulturni center, ki je razvil kolektivno in neformalizirano prakso delovanja, ki sega onkraj obstojočih razmerij moči oblasti in kapitala.

Zato pozivamo Mestno občino Ljubljana, da Tovarno Rog prepozna kot samonikel ustvarjalni prostor, ki deluje mimo sistemskih logik in je nepogrešljiv na zemljevidu mesta Ljubljane.

Podpiramo prizadevanja uporabnikov in uporabnic Roga, da prenova poteka v sodelovanju s Skupščino Tovarne Rog in Mestno občino Ljubljana.

SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana
za: Dušan Dovč, direktor

Ljubljana, 7. junij 2016

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Podpora